HURO: Pred Visokim upravnim sudom tražit ćemo ocjenu zakonitosti i za novu odluku ZG Skupštine o ukidanju mjere roditelj odgojitelj

zg berbić lacko huro
Foto: Snimka zaslona

Hrvatska Udruga roditelja odgojitelja (HURO) najavila je kako će pred Visokim upravnim sudom tražiti ocjenu zakonitosti i za novu odluku zagrebačke Gradske skupštine izglasanu u četvrtak, prema kojoj Grad ide u rezanje i postupno ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Podsjetimo, Visoki upravni sud u srpnju je već srušio jednu odluku zagrebačke Gradske skupštine u vezi mjere roditelj odgojitelj, te je tadašnju gradsku odluku poslao na ‘popravak’. Kako objašnjavaju iz HURO, Grad Zagreb u novoj odluci nije ništa popravio niti je slijedio upute Visokog upravnog suda, te nije ponudio adekvatne kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustavno uništavanje i vrijeđanje obitelj s više djece

Priopćenje Hrvatske udruge roditelja odgojitelja prenosimo u cijelosti:

“Na samom početku istaknut ćemo naše viđenje cjelokupne situacije glede ukupnih politika koje provodi aktualna gradska vlast: Radi se o ideologiji sustavnog uništavanja i vrijeđanja obitelji s više djece koje ne prolazi u niti jednom gradu EU, pa jednako tako ovakvo ponašanje lokalne vlasti neće proći u glavnome gradu članice EU-a, Zagrebu. Mi to nećemo dopustiti i svim snagama borit ćemo se protiv takvih kao što su ovi sada na vlasti.

> Udruga U ime obitelji o novom izglasavanju ukidanja mjere roditelj odgojitelj: Idemo na Visoki upravni sud
> Nova runda borbe ekstremno lijeve gradske vlasti protiv mjere roditelj odgojitelj. Podsjetite se što se ranije događalo

Uzevši u obzir činjenice kao što su: ukidanje relativno mladog gradskog Ureda za  demografiju, odluku o drastičnom smanjenju naknade za novorođeno dijete kojom su najviše zakinute obitelji s više djece, te kontinuirani napad na mjeru roditelj odgojitelj, a time i na preko 5000 korisnika i njihove obitelji, a uz ostala nedjelovanja kroz politike za rješavanje mnogobrojnih problema u gradu čime su se hvalili kroz kampanju i za što su birani (prvenstveno ekološke teme), očito je kako se skupina Možemo jedino želi baviti ukidanjem svih pronatalitetnih politika u gradu, bez obzira što demografski pokazatelji kako u državi tako i u našem gradu ne idu na ruku niti društvu niti sustavu”, piše HURO, te nastavljaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od samog početka su lagali”

“Od samog početka su lagali! Lagali su kako neće zadirati u prava postojećih korisnika mjere, da bi došavši na vlast vrlo brzo krenuli baš s time i to bez ikakve dubinske analize, bez savjetovanja sa stručnjacima u koje grane zadire sama mjera (pedagogija, demografija i drugo) i najbitnije uz ignoriranje svih činjenica na koje smo ukazivali neprihvaćajući nas kao ravnopravnog socijalnog partnera s kojim mora biti ostvarena suradnja ako je utvrđen problem oko same mjere. Umjesto da se odluka dorađuje i dopunjuje na način da bude kvalitetnija, a prostora za to ima, ova politička opcija odlučuje ju agresivnim načinom mijenjati tako što smanjuje opseg prava korisnika s namjerom prisile korisnike na izlazak te samogašenja mjere.

Ne prihvaćamo da se tako poigrava s tolikom društvenom skupinom koja je prihvatila ponuđeno i koja gradu osigurava da ne dođe do kaosa sa vrtićima što se upravo događa neovisno o roditeljima odgojiteljima. Odluku je kreirala i uvela gradska vlast, pa ako ima nedostataka grešku treba tražiti u gradu, a ne kod korisnika. Nejasno je zbog čega bi, kako je na sjednici jučerašnje Skupštine gradska zastupnica Iva Ivšić izjavila kako oni „ispravljaju nesposobnu bivšu vlast“, jedini i cijeli teret tog ispravka pogreške snosili korisnici mjere?!” – pita se HURO.

Korisnici se pridržavaju uvjeta iz Odluke

Iz ove udruge ističu ako je netko pogriješio, to je gradska vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Korisnici se pridržavaju uvjeta iz Odluke, a političke opcije se neće igrati svojim nezrelim odlukama preko leđa oko 5600 obitelji koje su si na temelju pravomoćnog akta kreirale život u skladu s ponuđenim. U ovom trenutku jedino tko je nesposoban je aktualna gradska vlast. Nasilnim guranjem „principijelne izmjene“ i poigravanjem uz svjesnost da će opet završiti na sudu zbog istoga, a nakon sudskog poništenja prijašnje odluke, sumanuto na isti način, ne poštujuću sve segmente sudske presude i savjete, izglasavaju novu Odluku.

Nesposobnim aktivistima iz ekipe Možemo! u tome pomaže totalno socijalno neosjetljiv koalicijski partner SDP, čiji vođa Viktor Gotovac na istoj sjednici jučer izjavljuje kako kompenzacijske mjere nisu kvalitetne i da „očekuje jače“, ali da će SDP podržati izmjenu Odluke! Koliko neozbiljnosti i bahatosti jer su na poziciji moći, a realno nebitni sa svojim propalim idejama i arhaičnim programom, sve manje bitni faktor na političkoj sceni koji se koprca da opstane vidljiv i naginje opciji koja ne dosnosi nužne promjene u pozitivnom smjeru, već podržavaju urušavanje i propadanje grada Zagreba” – smatra HURO.

Gotovčeva uloga

Podsjećaju na Gotovčeve riječi kako će oni kao koalicijski partner preuzeti odgovornost za realne posljedice, te je čak i podržao pokretanje sudskog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Postavlja se ozbiljno pitanje zna li profesor prava koliku odgovornost snosi on sam, te što je s krivnjom?! Osjeća li se već sada kriv što i dalje podržava nešto slično što je već palo na sudu, jer postoje legitimna očekivanja koja se ponovo korisnicima pokušavaju uskratiti.

Nepoznavanje cijele teme i problema moglo se čuti u više navrata pa tako i od  dogradonačelnice Dolenec koja nije svjesna ili manipulira da djece vrtićke dobi u mjeri nije 3000 kako je navela, već ih je puno više, jer nadležni gradski ured ne raspolaže brojem svih beba rođenih u mjeri, a da nisu prijavljena na pravo. No, ona nema rješenja niti za ovu njezinu brojku, a to je kako i gdje smjestiti djecu u vrtiće i to već „sutra“, a ne za pola ili jednu godinu. Od nekoliko shema na koji način će graditi vrtiće, do danas nije izgrađen niti jedan. Sumnjamo kako će i biti, jer ne znaju i ne žele. Oni samo govore i govore, ali nema volje za djelovanjem” – navode iz HURO.

O dogradonačelnici

Dodaju potom riječi dogradonačelnice koja izjavljuje kako RO nisu mogli prije novoizglasane Odluke koristiti mjere s HZZ-a, te kažu da je čista laž.

“Mnogi korisnici sami su odavno pronašli, koriste ili su već iskoristili nešto iz ponuđenog (vaučeri, radionice, pa i mjeru samozapošljavanja), tako da grad ništa nije osmislio ili olakšao korisnicima predstavljajući nešto što je inače godinama u ponudi Zavoda za zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad ističu kako su novom Odlukom omogućili zapošljavanje i upise u vrtiće, to je miljama daleko od toga da se korisnik realno zaposli i dobije mjesto u vrtiću za dijete, jer mjesta nema. Ne poznavajući strukturu korisnika nikako ne mogu tvrditi kako su izmjene u korist korisnika, na što ukazujemo skoro godinu dana, te upozoravamo na posljedice nekvalitetnog provođenja izmjene Odluke”, podsjećaju.

Obzirom da je Odluka izglasana, udruga HURO je donijela odluku kako će i za ovu tražiti ocjenu zakonitosti putem zahtjeva na Visokom upravnom sudu.

“Sada je svima jasno da gradonačelnik Tomašević, bivši aktivist za ekologiju, ideološki vođen odbojnošću prema djeci i obiteljima s više djece, nema dodira sa stvarnošću, ne želi povesti računa što će biti s korisnicima koji se neće snaći prilikom izglasane izmjene i uopće ne razmišlja o razmjernosti, jer je cijeli teret samo na korisnicima kroz tzv. kompenzacijske mjere koje to zapravo nisu. Na ovaj način neće se nadomjestiti legitimna očekivanja i gubitak koji čeka roditelje, čime tražena razmjernost neće biti zadovoljena pa će grad i gradonačelnik ponovo morati sve svoje zamisli objašnjavati i za sve odgovarati pred sudom”, zaključuje HURO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.