HZZO prihvatio primjedbu stranke Snaga na greške u financiranju liječenja

Foto: fah

Iz političke stranke Snaga izvijestili su u srijedu da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) prihvatio njihovu primjedbu na uočene greške u financiranju liječenja pacijenata u privatnim ustanovama ugovornim partnerima HZZO-a na štetu pacijenata i javnih ustanova te pristupio potrebnim promjenama.

Zamjenica predsjednika Glavnog odbora Snage Katarina Turković Gulin ustvrdila je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru da su korisnici obveznog zdravstvenog osiguranja u nejednakom položaju u različitim ustanovama u kojima se liječe.

Zdravstvenu uslugu kod privatnih klinika ugovornih partnera HZZO-a pacijenti moraju doplatiti i do nekoliko tisuća kuna, dok se za istu uslugu javnim ustanovama ne plaća ništa. Time se opravdano postavlja pitanje – pogoduje li se pojedinim privatnim klinikama na štetu pacijenata i javnih ustanova, rekla je Turković Gulin.

HZZO je u odgovoru na primjedbe Snage potvrdio takvu lošu praksu i odmah pristupio potrebnim promjenama, dodala je.

Zavod je, uzimajući u obzir različito postupanje ugovornih ustanova, pri čemu su osigurane osobe bile u nejednakom položaju ovisno o ustanovi u kojoj su obavljale zdravstveni postupak, predvidio određene izmjene vezano uz sadržaj dijagnostičko-terapijskog postupka, navodi se u odgovoru HZZO-a.

“U ovom trenutku izmjene su na stranici Zavoda ‘Savjetovanje s javnošću u postupku donošenja općih akata’, a budu li prihvaćene neće biti moguće naplaćivati, primjerice, prve i kontrolne preglede doktora medicine i specijalista, ultrazvučno praćenje, anesteziju, hormonalno dijagnostičku obradu i slično”, poručuje HZZO.

Turković Gulin je poručila kako vjeruje da u budućnosti neće biti takvih propusta. Za taj propust ne drži odgovornima privatne ustanove koje su HZZO-om sklopile takve ugovore, nego HZZO koji mora raditi u korist svojih osiguranika i poštivati hrvatske zakone, što nije bio slučaj.

Podsjetila je kako je u tijeku savjetovanje sa javnošću, koje završava 23. ožujka, te izrazila nadu da će novi ugovori sa ustanovama ovlaštenima za obavljanje postupaka medicinski potpomognute oplodnje biti na korist i zadovoljstvo svih zainteresiranih strana, pacijenata i ugovornih ustanova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina