HZZO ukida višestruke prijave kako bi smanjio liste čekanja

Foto: Hrvoje Pilić

Liječnici sve više i dulje rade, a pacijenti sve dulje čekaju na preglede. U Hrvatskoj je i to moguće. Prema podacima koje su bolnice dostavile HZZO-u liste čekanja u tri godine povećale su se za 66 dana.

U te iste tri godine, u zdravstvenom sustavu je prema procjenama čak 15 posto više prekovremenih sati. Da se bar jednom od ova dva problema stane na kraj, doznaje RTL, uvodi se jedinstveni kalendar naručivanja.

Da se danas naručujete na MR mozga, a niste hitan slučaj, na red biste u KB-u Sveti Duh stigli za godinu i mjesec dana.

“To je treća kategorija, gdje su obično glavobolje, boli ga noga. I to su pacijenti koji sami sebi indiciraju što će si pregledati, onda kod svog obiteljskog doktora dobiju uputnicu za magnetnu rezonanciju”, rekao je Zvonimir Sučić, pročelnik Zavoda za radiologiju KB-a Sveti Duh.

Pacijenti se naručuju u više bolnica i ne odjavljuju preglede. Prema podacima koje bolnice šalju HZZO-u, uspoređujući 1. listopada 2016. i ove godine, broj narudžbi porastao je za 1100, pacijenata je 969 više i u prosjeku se čeka 44 dana, odnosno mjesec i pol. Sučić kaže da ga ovakav skok uopće ne iznenađuje.

“Prije 30 i koju godinu kad je postavljen prvi magnet u bivšoj državi čekalo se tjedan, dva. Sada ima 40 MR-a u RH i čeka se preko godinu dana. Je li narod toliko ostario i toliko bolestan, to mora odgovoriti ministar i oni koji su za to zaduženi”, kaže Sučić.

Ministar u trećoj godini mandata sve negira. Kaže, računaju se rutinske kontrole i višestruka naručivanja.

“Lista čekanja se nije povećala, zato što je puno više,u prosjeku 20 posto izvršenih postupaka svih i dijagnostičkih i terapijskih. U Svakom slučaju više se radi u mandatu u bolnicama u ovoj Vladi nego ikad prije”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

U bolnicama II. kategorije kojima pripada i KB Sveti Duh, prema podacima za 1. listopad, broj narudžbi u tri godine skočio je za gotovo 25.000, a pacijenata je 14.000 više, a prosječno čekanje je skočilo na 66 dana, odnosno dva mjeseca.

Do kraja godine liste čekanja bi se trebale smanjiti jer se uvodi jedinstveni kalendar naručivanja.

“Da se izbjegne višestruko naručivanje, da se nekome drugome oduzme mjesto, prema OIB-u i adresi će se poništavati višestruke prijave, napravit ćemo i naš kalendar naručivanja gdje ćemo ono što smo dogovorili sa ustanovama moći i iskontrolirati”, rekao je Lucijan Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Pacijenti čekaju, a prekovremeni se u zdravstvu gomilaju. U rujnu su dosegnuli gotovo pet milijuna. Ako se tako nastavi do kraja godine, razlika od 2016. do 2019. bit će 15 posto.

Do kraja godine bit će poznat točan broj prekovremenih u zdravstvu, a trebale bi se urediti i liste čekanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL