Imovinske kartice Plenkovića i ministara u novoj Vladi: Neki bez kuće, neki bez auta, a pojedini sa zavidnim štednjama

Zagreb, 20.07.2020 - Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenkovic u ponedjeljak popodne nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeca HDZ-a objavio je imena ministara u novoj vladi koje ce imati 18 clanova. Na slici Tomo Medved, Davor Božinovic, Zdravko Maric, Nikolina Brnjac, Nataša Tramišak, Radovan Fuchs, Tomislav Coric, Darko Horvat, Andrej Plenkovic, Mario Banožic, Ivan Malenica, Josip Aladrovic, Nina Obuljen Koržinek, Gordan Grlic Radman, Vili Beroš, Marija Vuckovic, Oleg Butkovic. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Nova Vlada Andreja Plenkovića imat će 16 ministarstava. Iako još nije potvrđena, sve bi službeno trebalo postati na današnjoj sjednici Sabora koja je u tijeku.

Manje-više svi članovi dosadašnje vlade sjedit će i u novoj, osim ministara Garija Cappellija, Dražena Bošnjakovića, Vesne Bedeković, Blaženke Divjak i Marka Pavića.

Umjesto njih ”uskaču” nove snage – Nikolina Brnjac bit će ministrica turizma i sporta, Nataša Tramišak ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a Radovan Fuchs bit će ministar znanosti i obrazovanja, piše RTL.

Imovinske kartice članova Vlade

Premijer Andrej Plenković ima neto mjesečnu plaću u iznosu od 22.004,56 kuna (bruto 34.397,33 kuna). Posjeduje stan u Zagrebu površine 191 kvadratni metar, a supruga kuću s okućnicom u Makošama. Premijer vozi VW Passat iz 2011. godine. Ima dionice u T-HT-u te 130.000 eura štednje.

Tomo Medved bit će i dalje ministar hrvatskih branitelja, ali i potpredsjednik Vlade. Posjeduje stan u Zagrebu te automobil VW Passat iz 2003. Vraća dva kredita.

Davor Božinović nastavlja obnašati funkciju ministra unutarnjih poslova kao i onu potpredsjednika Vlade. Oženjen je i otac dvoje djece. Božinović ima stan u Zaprešiću, a njegova supruga poslovni prostor. U Tivatu, u Crnoj Gori posjeduje građevinsko zemljište, oranicu i njivu. Također, ima kuću s okućnicom te garažu na Pagu. On i supruga imaju dva automobila, Peugeot 308 i BMW 5 te skuter Piaggio. Na računu imaju 55.000 eura štednje.

Zdravko Marić je novi-stari ministar financija, oženjen je i otac dvoje djece. Otplaćuje dva kredita. Posjeduje dva stana u Zagrebu, garažu te još jednu manju nekretninu (12 kvadratnih metara). Vozi automobil AUDI A6 2.0 TDI iz 2015. U kartici je prijavio i sat Rolex GMT Master II vrijedan 50.000 kuna. Ministar financija ima dionice u Atlanticu i Adrisu, a sa suprugom i u HT-u. Uštedio je na osobnom računu 25.000 dolara, a na druga dva računa prijavio je još po 25.000 eura te 25.000 kuna.

Resoru gospodarstva pridodan je i resor održivoga razvoja, a ministarstvo će voditi Tomislav Ćorić, koji na to mjesto dolazi s mjesta ministra zaštite okoliša i energetike. Ćorić otplaćuje tri kredita. U Zagrebu ima kuću s okućnicom te dvije oranice u Rovišću. U karticu je upisan i automobil BMW X1 iz 2012. u vlasništvu supruge te suvlasništvo nad brodom vrijednim 115.000 kuna. Pod štednjom je upisao 10.000 eura te poslovne udjele u Adeccu, oboje na ime supruge.

Ministar Ivan Malenica, uz resor uprave, sada dobiva i resor pravosuđa. Njegova imovinska kartica je, zanimljivo, i najoskudnija. Nema nekretnina. Vozi VV Passat iz 2018., a supruga VW Polo iz 2010. Posjeduje i čamac te dionice u HT-u. On i supruga uštedjeli su 50.000 kuna te 10.000 eura.

Najmlađi ministar u Vladi je Josip Aladrović. Uz rad i mirovinski sustav u fokusu će mu, po novome, biti obitelj i socijalna politika. 35-godišnji Aladrović stan u Zgrebu i oranicu u Brodskom Drenovcu. Supruga vozi Smart ForTwo iz 2015. Ima poslovne udjele u OPG-u Josip Aladrović te udio u Erste fondu. Ministar ima 10.000 eura štednje na svom računu te još 1.800 eura dječje štednje.

Ministarstvo kulture postaje Ministarstvo kulture i medija, a i dalje će ga voditi Nina Obuljen Koržinek. Posjeduje stan u zagrebačkom Trnju, suprug stan na Trešnjevci te garažu. Ima i automobil VW Polo iz 2006. Ona i suprug vlasnici su slika, skulptura i glazbenih instrumenata vrijednih 850.000 kuna. Suprug ima dionice u Hrvatskom Telekomu. Na računu ima 170.000 kuna te 50.000 eura štednje.

Novi ministar obrane je Mario Banožić koji na to mjesto dolazi s mjesta ministra državne imovine, resora koji se pripaja graditeljstvu i prostornom uređenju. Banožić otplaćuje tri kredita. Vlasnik je stana u Vinkovcima te dva automobila – Hyundai Tucsona iz 2008. i Nissan Terrana iz 2003. On i supruga imaju 10.000 eura štednje.

Darko Horvat do sada je bio na čelu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a sada će voditi Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Ovaj diplomirani elektrotehnike ima jedan kredit. Posjeduje i stan na zagrebačkoj Trešnjevci te kuću s okućnicom u Donjoj Dubravi. Tamo ima i oranicu, voćnjak, šumu, livadu te građevinsko zemljište. U Subotici Podravskoj ima dva vinograda, u Legradu oranicu, a na Velikom Otoku livadu. Posjeduje čak tri automobila – Peugeot 308 iz 2018., Mercedes Klasa C iz 2015. i Volvo iz 2013. Naslijedio je traktor, a na računu ima 80.000 kuna koje je stekao prodajom imovine.

Najimućniji ministar u novoj Vladi i dalje ostaje ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Može se pohvaliti pozamašnim brojem nekretnina: u Stubičkim Toplicama ima kuću s okućnicom, dvije šume i livadu, u Privlaci ima kuću s okućnicom i građevinsko zemljište, u Crikvenici ima stan, potom dva stana u Zagrebu, kuću s okućnicom u Zagreb te stan u Baškoj Vodi u vlasništvu supruge.

Od pokretnina ima dva automobila BMW iz 2016. te BMW iz 2017. U karticu je upisao i sat marke IWC za koji procjenjuje da je vrijedan 30.000 kuna. Grlić Radman ima dionice u Agroproteinki i poslovne udjele InterPlodu. Ministar se može pohvaliti i da je veliki štediša, na računu ima čak 1,152.000.00 eura.

Ministar zdravstva i dalje je Vili Beroš, specijalist neurokirurg iz Splita. Oženjen je i otac dvoje djece. Ministar sa suprugom otplaćuje dva kredita. Posjeduju stan u zagrebačkom Rudešu te stan u Vrapču. U Laduču ima voćnjak. Također, Beroš je suvlasnik stana u Zagrebu te stana i kuće s okućnicom u Jelsi. Tamo ima i dva vinograda te još jednu nekretninu površine 226 kvadratnih metara. Posjeduje Audi A3 iz 2008. i Jeep iz 2008. te je suvlasnik glisera vrijednog 70.000 kuna. U karticu je uvrstio i skupocjeni sat Breitling vrijedan 35.000 kuna. Ima poslovne udjele u Acta Media te 21.000 eura štednje.

Marija Vučković ministrica je poljoprivrede, udana i majka troje djece. Otplaćuje osobno dva kredita te treći, zajedno sa suprugom. U Pločama ima stan i suvlasnica je voćnjaka u Opuzenu. Ima dionice u HT-u, Luci Ploče i Atlantskoj Plovidbi. Na računu ima 22.000 kuna štednje.

Ministar mora, prometa i infrastrukture ostaje Oleg Butković. Otplaćuje dva kredita. Posjeduje stan u Novom Vinodolskom. Nema automobil ni štednju.

Novo lice u Vladi je Nikolina Brnjac koja će biti na čelu Ministarstva turizma i sporta. Otplaćuje jedan kredit, a vlasnica je dva stana u Zagrebu. Sa suprugom ima i brod vrijedan 260.000 kuna. Na računu imaju 260.000 eura štednje.

Svoju imovinsku karticu morat će predati Nataša Tramišak i Radovan Fuchs, ali i SDSS-ov Boris Milošević, koji će biti potpredsjednik Vlade za društvena pitanja i ljudska prava te jedini neće biti i ministar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr