Intervju s Draženom Đurovićem: Ja sam i prije Raspudića spominjao desno-lijevu tehničku Vladu; evo i zašto

đurović
Montaža: narod.hr, izvor: Privatni album, iStock

Otkako se povukao iz politike, Dražen Đurović na društvenim mrežama čest je komentator političkih zbivanja i društvene zbilje. Ovaj kirurg koji je skoro cijeli radni vijek proveo u Požegi, a danas ima zagrebačku adresu, ujedno je dragovoljac Domovinskog rata te veteran obrane Vukovara. Za junački čin u Domovinskom ratu 2022. odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog. Za Narod.hr otkrio je svoju viziju Hrvatske, prokomentirao aktualnu političku situaciju, posebice sukobe na desnom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Često komentirate na Facebooku dnevno političke teme. Jesu li Vam društvene mreže dovoljne? Vidite li se opet u politici?

Dražen Đurović: U Hrvatskoj sam rođen, za Hrvatsku sam se borio u ratu, u Hrvatskoj živim, ovdje radim, ovdje mi rastu djeca, u Hrvatskoj se nadam mrijeti. Nemam druge domovine ni rezervnog plana. Volio bih kad bi se moja Domovina bolje razvijala i kad bi se neki društveni procesi odvijali na drugačiji način. Kao slobodan čovjek i slobodan Hrvat smatram svojom obvezom jasno i javno iznijeti što mislim o stvarima koje se događaju u mojoj Domovini. Ne polažem monopol na istinu, ali ne dopuštam nikome da mi onemogući ili zabrani pravo na stav i mišljenje o pojedinim društvenim temama.

Nisam član ni jedne političke stranke i ne vidim se u budućnosti ni u jednoj. Želim se posvetiti profesionalnom radu u struci. Što me ne sprječava, niti će me u budućnosti sprječavati u iznošenju vlastitih ideja, misli ili prijedloga.

>Dr. Đurović o skandaloznim porukama s Noćnog marša: Što je za njih društveni problem? Obitelj koju čine otac, majka i djeca

Narod.hr: Kako ocjenjujete aktualnu konstelaciju snaga u politici?

Dražen Đurović: Za odgovor na ovo pitanje trebao bi poduži intervju ili pisani esej, no kad bih ukratko pokušao prenijeti svoj dojam o sadašnjem trenutku, rekao bih kako se sve oko nas puno brže mijenja nego mi sami. Činjenica je kako je nekoliko stotina tisuća mladih, koji su mogli postati pokretačka snaga društvenih promjena, napustilo državu, i većinom se neće vratiti do kraja radnog vijeka. Broj stanovnika jako se smanjio, a društvo ubrzano ostarjelo. Na vratima ( u predsoblju) nam je stotine tisuća useljenika iz raznih dalekih zemalja. Kapital je u rukama probranih, mediji u rukama stranaca, a politička moć u najvećoj mjeri kontrolirana iz vanjskih centara moći. U tom kontekstu ne vidim društvenih snaga koje bi mogle donijeti bilo kakav ozbiljniji zaokret društva u, po mom mišljenju, željenom smjeru. Možda je to samo dojam idealiste koji se previše puta razočarao. S druge strane, tko zna, Bogu je sve moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr. Sljedeće godine izlazimo čak tri puta na izbore. Koja su vaša očekivanja?

Dražen Đurović: Kad pogledamo moguće alternative, ne vidim čemu se radovati. Osim HZD-a koji kao udav guši hrvatsko društvo, što su alternative? Lijevi blok predvođen s Možemo i njihovom ideološkom agendom, franšizom Soroševog društvenog eksperimenta? Domovinski pokret kao i politički projekt šibenskog župana Jelića, koji se svjesni društvene realnosti, unaprijed nude HDZ-u kao potporne opcije? Politička stranka Centar splitskog gradonačelnika Puljka?

Kad bih govorio o svojim nadama, a ne o očekivanjima, govorio bih o poslijeizbornoj lijevo-desnoj tehničkoj koaliciji koja bi uz moratorij na ideološke teme i ograničen rok trajanja koji bi morao biti propisan i potpisan unaprijed, npr. jedna godina, donijela nekoliko ključnih društvenih zakona: novi set izbornog zakonodavstva i novi teritorijalni ustroj te se potom samoraspustila i omogućila provedbu novih izbora na svim razinama. Da, ono što mediji pripisuju Raspudiću. O tome sam pisao znatno prije nego je to Raspudić spomenuo. I dalje mislim kako je to jedina, iako malo vjerojatna mogućnost, iole ozbiljnijeg društvenog zaokreta u Hrvatskoj.

Narod.hr: Ponudili ste se biti svojevrsni medijator u sukobu između Domovinskog pokreta i Mosta. Vjerujete li da je njihova suradnja moguća? Je li vas nakon te ponude kontaktirao itko iz tih stranaka?

Dražen Đurović: Nažalost, nakon što je Ivan Penava stao u obranu interesa stvarnih vlasnika političke stranke kojoj je formalno na čelu i ponudio suradnju HDZ-u, ta medijacija više nema smisla. Ivana poštujem i simpatiziram i zbilja žalim što se našao u tako nemogućoj poziciji u kojoj mora fino zapakirati i javnosti isporučiti samo jednu poruku: HDZ, mi smo spremna udavača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Koji je po Vama glavni kamen spoticanja zajedničkog izlaska konzervativnih stranaka na izbore?

Dražen Đurović: Glavni kamen spoticanja uvijek je samo jedan. HDZ. Koji ima moć u javnosti i među biračima svaku desnu opciju postaviti u nemoguću situaciju: Ili ćeš biti za njih, njihov privjesak, ili guraš na vlast ljevicu, a zašto bi ti onda glasači desnice dali glas? To je, naravno, politički spin koji nema veze sa zdravim mozgom, ali uspješno prolazi već desetljećima. Pri tome će ti isti birači u roku od jedan dan HDZ-u zaboraviti sve, dok će svakoj desnoj oporbenoj stranci tražiti dlaku u jajetu ili trun u oku. No, to je politička realnost.

>Dr. Đurović: Molimo i molit ćemo gdje hoćemo, to nitko nikome ne može zabraniti

Narod.hr: Hoće li po Vama HDZ ponovno sklapati većinu s manjincima?

Dražen Đurović: HDZ će sklopiti ugovor s bilo kime, samo da ostane na vlasti. Zvao se on Pupovac, Saucha, Kajtazi, Vrdoljak, Zekanović, Hrelja, Marko ili Janko. A njihovi birači sve će prihvatiti samo da ostane društveni status quo. Hrvatska je talac HDZ-a i njegovih glasača.

Narod.hr: Jesu li ‘plod’ te suradnje i aktualne izmjene Zakona  o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima su uvedene drakonske novčane kazne za nedefinirane ‘pokliče, pozdrave, crteže’ što je javnost shvatila kao novi napad na HOS i pozdrav ‘Za dom spremni’?

Dražen Đurović: Svaka izmjena zakona koja je plod političke trgovine ili ishitrenih parcijalnih rješenja dio je mozaika urušenog hrvatskog pravosuđa u koje su hrvatski građani odavno izgubili povjerenje. Hrvatsko pravosuđe je rak rana hrvatskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>(VIDEO) Dr. Đurović, HOS-ovac i kirurg: ‘Milanović i Plenković igraju predizbornu predstavu za javnost’

Narod.hr: Kako vi kao dragovoljac HOS-a gledate na ‘Za dom spremni’?

Dražen Đurović: O tome sam više puta pisao i govorio. Koji Za Dom Spremni je zabranjen? Onaj iz NDH ili onaj s odore mog prijatelja i suborca Žarka Manjkasa – Crvenkape koji je prije par godina konačno iskopan i identificiran iz jedne od masovnih grobnica iz Domovinskog rata? Ili oba? Nitko ne može, ma koliko pokušavao, ugasiti kolektivno sjećanje hrvatskog naroda na doprinos koji je HOS dao u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

>Dr. Dražen Đurović: Moj besplatni savjet Plenkoviću… zato što volim Hrvatsku

Narod.hr: Ako na stranu stavimo formu i pogledamo sadržaj, što ćemo vidjeti?

Dražen Đurović: Što je sadržaj? Suočavanje hrvatskog društva s realnošću. U kojoj priznajemo da smo siromašno društvo i europska malena državica osiromašenog i pokradenog stanovništva. Koja se mora ozbiljno i korjenito mijenjati inače joj prijeti biološko odumiranje i u budućnosti potpuna zamjena stanovništva. Zato Hrvatska više ne može i ne smije dalje s HDZ-om.

Potreban je potpuni reset i novi početak hrvatske države. U kojem će nakon izmjene izbornog i teritorijalnog zakonodavstva doći do smanjenja cjelokupne javne uprave, pune profesionalizacije cijelog javnog sektora i oslobađanja kreativnih potencijala privatnog sektora. Neovisno pravosuđe i društvo jednakih prilika za sve, a ne samo za probrane putem stranačke iskaznice, osnova su izgradnje društva iz kojeg će mladi prestati odlaziti. Potom slijedi borba za svakog čovjeka, za svako dijete, za svaki novi život. To je moj san i Hrvatska u koju vjerujem.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.