Iskusni toksikolog upozorava na posljedice požara na Jakuševcu: ‘Čestice mogu izazvati nadraživanje dišnih puteva, njihovo peckanje i otežano disanje’

Zagreb, 24.7.2019. - Zagrebaèki vatrogasci gase požar koji je polijepodne izbio u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu otkud suklja crni gusti dim. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Gašenje požara na Reciklažnom dvorištu Jakuševec još uvijek je u tijeku – provodi se raskopavanje terena i dogašivanje, a preporuka je Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” da se izbjegava nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u srijedu navečer odmah su izašli na mjesto događaja. Na dvjema je lokacijama uz samo požarište, te u naselju Jakuševec provedeno mjerenje parametara: CO, CO2, So2, NOX i formaldehida zbog sumnje u onečišćenje zraka te su također izuzeti uzorci zraka na dodatne kemijske analize.

U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Na stalnoj postaji za mjerenje kakvoće zraka Zagreb 3 tijekom noćnih sati, od ponoći do šest sati ujutro, zabilježene su povišene vrijednosti parametra PM10, kao posljedica taloženja izgorjeloga materijala.

U tijeku su daljnja mjerenja, a o rezultatima će javnost biti pravovremeno obaviještena, izvijestili su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama koji prenosi i preporuku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” da se izbjegava nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.

Svoje mišljenje dao je za HRT i umirovljeni toksikolog Franjo Plavšić koji kaže da je najvažnije ne paničariti i slušati savjete i preporuke stručnjaka.

“Gorio je miješani otpad, bilo je tu drveta i plastike te tko zna čega sve još. Nastalo je puno produkata, neki su mjereni, a neki nisu. U svakom slučaju, u pitanju su čestice koje izazivaju nadraživanje dišnih puteva, njihovo peckanje i otežano disanje. Plinovi koji su mjereni poput sumporovog dioksida i ugljikova monoksida, mogu imati sistemske učinke poput otežane opskrbe organa kisikom”, objasnio je Franjo Plavšić.

“Nusprodukti izgaranja neće završiti u vodi za piće”

Naglasio je kako su kronični bolesnici posebno osjetljivi.

“Ljudi koji imaju astmu, KPB, alergije, njima je posebno teško. Oni bi se trebali posebno čuvati – ne otvarati prozore, ne izlaziti izvan zatvorenog prostora, ne hodati po suncu u blizini požarišta”, savjetovao je umirovljeni toksikolog.

“Ono što je možda i opasnije od akutnog izlaganja dimu jesu kronične posljedice, jer svi ovi nusprodukti izgaranja moraju negdje završiti”, rekao je Plavšić ističući kako, srećom, najvjerojatnije neće završiti u vodi za piće.

“Ja sam obišao sve vodenice u vodocrpilištu Mala Mlaka i one su zatvorene”, poručio je.

Kaže kako će nusprodukti izgaranja najvjerojatnije završiti u zemlji i bilju koje ćemo kasnije konzumirati.

“Ja pretpostavljam da ipak neće biti velikih problema s tim”, istaknuo je za kraj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT