Istraživanje Nove TV: Većina građana smatra da predsjednica Grabar Kitarović samostalno donosi odluke

Novo istraživanje agencije IPSOS Puls, provedeno na 600 ispitanika 17. travnja, za Novu TV, pokazalo je da nova hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, donosi odluke samostalno, ili uglavnom samostalno. Tako misli 43 posto hrvatskih građana, dok samo 19 posto građana smatra da je manje samostalna.

Jedan dio građana misli da predsjednica odluke donosi pod utjecajem HDZ-a i Tomislava Karamarka, takvo mišljenje ima 30 posto sudionika istraživanja, dok je na pitanje o odlukama samo osam posto građana reklo da ne zna.

Većina građana nije za preseljenje u Visoku

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u predizbornoj kampanji najavila da će ured preseliti u Visoku ulicu, ali 44 posto građana smatra da predsjednica treba ostati raditi na Pantovčaku. 32 posto ispitanika misli da se treba preseliti u Visoku, dok njih 4 posto misli da treba ići tamo gdje je jeftinije, a da treba ići negdje drugdje misli njih 3 posto. Ne zna njih 17 posto.

Predsjednica za većinu građana ispunila očekivanja

Po pitanju toga kako predsjednica odrađuje svoj posao nakon 60 dana, većina građana, njih 53 posto, misli očekivano, 28 posto njih kaže kako radi ispod njihovih očekivanja, a 11 posto – iznad očekivanja. Na to pitanje nije znalo odgovoriti 8 posto ispitanika.

Najkritičniji prema predsjednici su građani stariji od 60 godina, pa tako njih 37 posto misli da loše radi, ispod njihovih očekivanja. Birači s osnovnom školom u najvećem broju kažu kako radi iznad njihovih očekivanja, točnije 20 posto ispitanika.

Dobri i loši potezi

Na pitanju o dobrim potezima ispitanicima je ponuđeno da odaberu više odgovora. Njih čak 52 posto izabralo je posjet Njemačkoj kao pozitivan potez, razgovore s političkim strankama dobrim smatra 51 posto birača, zatim slijedi susret sa ženama u politici, gospodarstvu i javnom životu koji dobrim smatra 46 posto birača, a posjet BIH njih 43 posto, te 41 posto ispitanika kao dobar potez navelo je formiranje Savjeta za obranu.

Po pitanju loših poteza 39 posto građana lošim potezom smatra uklanjanje Titove biste s Pantovčaka, 38 posto ispitanika kao negativan potez vidi odugovlačenje s preseljenjem u Visoku, priopćenje kojim traži premijerovu ostavku lošim potezom smatra 28 posto birača, zatim slanje zahtjeva za sjednicom Vlade odabralo je 8 posto njih, a 7 posto lošim vide razgovore s političkim strankama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr
Photo: fah