Foto:Thinkstock

Dok 72 % ispitanika u Hrvatskoj nije doživjelo nikakvo nasilje na internetu, od ostalih 28 % najveći dio opada na izrugivanje u svezi fizičkog izgleda (11 %), te pripadnost i prakticiranje katoličke vjere (8 %).

To razbija stereotip koji se stvara godinama da su na internetu najviše izvrgnuti nasilju i poruzi neke druge društvene skupine.

Izrugivanje vršnjaka na društvenim mrežama sve je češća pojava, najviše usmjerena na fizičke slabosti i probleme s težinom, pokazala je anketa o nasilju na internetu koju je proveo Portal EduCentar.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 600 ispitanika pokazalo je kako mnogi mladi rabe internetske platforme za izrugivanje vršnjacima, jedanaest posto ispitanika izrugivano je zbog fizičkih osobina i problema s kilogramima, izvijestio je Portal EduCentar.

U analizi ankete zaključuje se kako su dostupnošću interneta svim uzrastima društvene mreže postale opasno mjesto.

Općenito govoreći, najveći broj nasilja na društvenim mrežama vezan je uz fizičke osobine, tako da jedan od ispitanika navodi da “ima cerebralnu paralizu pa je često predmet izrugivanja”, dok drugi dodaje kako ga “ismijavaju zbog ušiju”.

Među ostalim razlozima ismijavanja ispitanici navode fizičku slabost i problem s kilogramima.

“Nije pravedno rugati se nekom samo zbog toga što izgleda drugačije od tebe”, zaključuju ispitanici.

Dio ispitanika, njih 8 posto, bilo je ismijavano zbog vjerskih uvjerenja, posebno jer su kršćani. Često ih se nazivalo ‘konzervativnima i nazadnima’.

Najmanji dio ispitanika, njih 3 posto, doživjelo je ismijavanje zbog socijalnog statusa. Prvenstveno je riječ o ispitanicima nižeg socijalnog statusa, ali kako navodi jedan ispitanik, bio je na meti poruge zbog vlastitog uspjeha.

Drugim vrstama nasilja i izrugivanja, poput ljubomore, nepopularnosti, odabira političkih opcija i posla, bilo je izloženo 6 posto ispitanika.

Najveći dio čitatelja portala EduCentar u dobi je između 24 i 35 godina, što znači da su odrastali u vrijeme kada internet nije bio toliko dostupan.

Pozitivna je činjenica da većina ispitanika, njih 72 posto, ipak nije doživjelo nikakvo nasilje na društvenim mrežama.

Izvor: narod.hr/Hina