Ivan Munjin: Financiranje političkih stranaka iz proračuna, kao što vidimo u Hrvatskoj, ne sprječava korupciju!

Zagreb, 30.01.2019 - Udruga U ime obitelji održala je konferenciju za novinare ispred Hrvatskog sabora. Na fotografiji Ivan Munjin.

Živi zid najavio je u četvrtak prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se ukinulo financiranje stranaka iz državnog i lokalnog proračuna. Prijedlog je to koji je još prije 7 mjeseci, u vrijeme javne rasprave o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma iznijela udruga U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) Živi zid želi referendum o ukidanju financiranja stranaka iz proračuna što je UiO predložila još prije sedam mjeseci

No, Ministarstvo uprave odbilo je taj prijedlog. Štoviše, vladajući su tim zakonom omogućili dodatno financiranje političkih stranaka iz proračuna. Naime, prema novom zakonu stranke za izbornu promidžbu dobivaju 4 milijuna kuna – odnosno 2,5 milijuna kuna više nego dosada.

Za Narod.hr o ovoj smo temi razgovarali s Ivanom Munjinom, članom Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Zašto smatrate da se stranke ne bi trebale financirati iz državnog i lokalnih proračuna?

Mislimo da model financiranja političkih stranaka javnim novcem nije dobar za hrvatsku demokraciju i politiku jer političke stranke čini manje odgovornima biračima te pretvara predstavničku demokraciju u sredstvo stranačke zarade.

Po sadašnjem modelu financiranja stranaka stranke dobivaju financijska sredstva sukladno broju mandata koje su osvojile na državnoj i lokalnoj razini, za Sabor i županijsku skupštinu i gradska vijeća. Prema podacima iz 2017., ukupno 102 milijuna kuna novca poreznih obveznika je dano političkim strankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog krnje opcije preferencijalnog glasovanja, s cenzusom od 10%, birači imaju malo utjecaja na to tko ulazi i predstavlja ih u Saboru, već glavnu riječ vodi predsjednik stranke, koji sastavlja liste. Zato su izabrani zastupnici više odgovorni predsjedniku stranke, da ih ponovno stavi na listu nakon 4 godine, nego biračima – njihov ulazak u Sabor i ostanak na radnom mjestu ovisi primarno o mjestu na listi, koju određuje predsjednik, a ne o glasovima i volji birača.

Ako to povežemo s financiranjem političkih stranaka, ključno je pitanje zašto bi se iz državnog i lokalnog proračuna automatizmom izdvajala financijska sredstva za političke stranke na temelju osvojenih mandata na izborima ako stranke i njihovi zastupnici nisu odgovorni svojim biračima nakon izbora? Zato je prijedlog U ime obitelji da stranke izravno traže od građana financijsku potporu za svoje djelovanje, da se financiraju isključivo donacijama, a da se sve financiranje javnim novcem postepeno u potpunosti ukine, po primjeru Italije. Na taj način će stranke biti više odgovorne biračima, vodit će računa o tome što njihovi birači misle i neće ih se sjetiti samo od izbora do izbora, svake 4 godine, jer će o volji birača ovisiti njihova egzistencija.

Narod.hr: Dakle, umjesto automatskog financiranja javnim novcem, Vi predlažete financiranje stranaka dobrovoljnim donacijama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financiranje političkih aktivnosti donacijama je model koji je snažno razvijen u Švicarskoj i SAD-u, zemljama s dugom demokratskom tradicijom. Italija je 2013. godine otišla korak dalje i u potpunosti ukinula financiranje političkih stranaka iz proračuna, u prijelaznom razdoblju, jer je takvo financiranje prepoznala kao izvor korupcije i nerada. Do 2017. je javno financiranje u potpunosti ukinuto, pa su političke stranke u Italiji izašle na parlamentarne izbore 2018. oslonjene isključivo na dobrovoljne donacije.

Sada u Saboru imamo situaciju da je vladajuća stranka, Plenkovićev HDZ, prevarila svoje birače koaliranjem s HNS-om i Pupovčevim SDSS-om, ratifikacijom Istanbulske konvencije i opstruiranjem referenduma Narod odlučuje o promjeni izbornog sustava, a Sabor je pun stranačkih prebjega. Kada stranke ne bi imale zagarantirana financijska sredstva iz proračuna, sigurno bi svaku svoju političku odluku više puta odvagnule, kako će je prihvatiti njihovi birači.

Narod.hr: Koji su sve konkretni prijedlozi udruge U ime obitelji po pitanju financiranja političkih stranaka?

Da zaokružimo, ovo su modeli kojima se mogu urediti financiranja političkih aktivnosti stranaka i izborne promidžbe, koje je U ime obitelji navela u javnom savjetovanju, umjesto financiranja javnim novcem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

● Mogućnost da saborski zastupnici, zastupnici u županijskim skupštinama (i Skupštini Grada Zagreba) te gradski i općinski vijećnici izdvajaju određeni postotak od plaće za financiranje aktivnosti vlastite stranke [švicarski model];
● Mogućnost da građani dobrovoljnim donacijama financiraju političke stranke, čime bi se ostvarila veća povezanost birača i stranaka te bi se značajno povećao utjecaj građana na demokratske procese, s obzirom da bi političke aktivnosti u velikoj mjeri ovisile o financijskoj podršci građana, odnosno birača. Takav model financiranja političke aktivnosti snažno je razvijen u Švicarskoj i SAD-u;
● Mogućnost da građani, ukoliko žele, izdvajaju određeni postotak (npr. 2%) poreza na dohodak u korist jedne političke stranke [talijanski model];
● Mogućnost oslobođenja od poreza za reklamiranje, oglašavanje i druge oblike promocije (npr. tisak promidžbenih materijala) za vrijeme izborne kampanje

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.