Ivan Vrdoljak: “Nije vrijeme za populizam”

Foto: snimka zaslona

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” istaknuo između ostalog da u vezi s Agrokorom treba zadržati mir i stabilnost, prenosi HRT.

“Situacija oko Agrokora može se odraziti na BDP, prihode proračuna, na ekonomski utjecaj u regiji, na niz kooperanata i partnera Agrokora. Može se odraziti na oko 150. 000 zaposlenih. To je sigurno ogroman utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i ne treba sad gledati kroz prizmu obitelji Todorić. Ovo nije trenutak za jeftini populizam. Bitno je da zadržimo mir i stabilnost”, rekao je Vrdoljak.

Na pitanje je li ovo u Agrokoru opasno za druge velike proizvođače hrane u Hrvatskoj, Vrdoljak je odgovorio potvrdno. “Mislim da je i sastanak sazvan dobavljača i partnera u idućih nekoliko dana. To i je najveći problem – ne samo sustav Agrokora, nego sve one vezane tvrtke koje su u poljoprivrednoj industriji, prehrambenoj industriji. Zbog toga je takva ozbiljna situacija. Želim pojasniti da se ne smije dogoditi da građani Hrvatske plaćaju tuđe dugove. Ne smije se niti dovesti u pitanje pravo vlasništva i sloboda poduzetništva”, rekao je Vrdoljak.

Istaknuo je da prema njegovom mišljenju svi akteri na političkoj sceni moraju smiriti situaciju i aktivno sudjelovati na način da se pripreme scenariji za ovakve situacije.

Odgovarajući kako bi država mogla pomoći u vezi s Agrokorom, kazao je da nema sve potrebne informacije pa se zato ponudio premijeru na raspolaganje, tražio sazivanje saborskog Odbora za gospodarstvo kako bi dobili širu informaciju. “Tek tada bismo mogli dati informacije koje su opcije u kojem trenutku potrebne”, rekao je Vrdoljak.

“Ne možemo dozvoliti da nas za neko vrijeme neki eksces iznenadi kao državu i da se u tom trenutku dogodi taj lanac prema dobavljačima, partnerima, prerađivačkoj industriji, prehrambenoj industriji.”

“Mislim da je HBOR prije nekoliko mjeseci već dao jedan od kredita. Sada mislim da nije trenutak za takvo rješenje dok se ne vidi koji je to od koraka koji slijede dalje”, kaže Vrdoljak. “Ishitreno davati nove kredite a ne znaš što je scenarij za idućih pola godine – stabilizacija tvrtke, restrukturiranje, deinvestiranje, refinanciranje postojećih obaveza. Tek kad se sve sagleda, HBOR mi mogao u jednom trenutku doći, ali na ovaj sada način je neprimjereno”, izjavio je.

Odgovarajući na pitanje je li ova situacija s Agrokorom zapravo dio jednog strateškog plana Rusije za ulazak na jugoistočno tržište, kazao je da ne smatra realnom tu opciju. “Ne vidim što bi bio tu politički interes, radi se isključivo o poslovnom, financijskom interesu.”

Na pitanje zašto nije imao hrabrosti napraviti monetizaciju u trenutku kada ju je smatrao najboljim rješenjem, Vrdoljak je kazao da je on predstavnik politike koja “donosi odluke koje možda nisu trenutačno popularne, ali se srednjoročno i dugoročno pokazuju korisne”. “Pretpostavljao sam da se može dogoditi poskupljenje autocesta, a to se sada i dogodilo. Tada smo trebali biti čvršći. To nije bio resor koji je vodio HNS i ja osobno, ali smo svom koalicijskom partneru rekli – stojimo iza toga, realizirajte. Oni su odlučili da to u tom trenutku ne realiziraju. Posljedica toga je današnje poskupljenje, ali ne samo to već i cijeli program restrukturiranja”, izjavio je.

“Ideja monetizacije je bila da se rasteretimo duga. Javni dug se smanjuje, smanjuju se kamate na to, a još se oslobađa 60 lipa iz svake cijene goriva da možemo ili smanjiti cijenu goriva ili distribuirati te novce u izgradnju cesta…”, kazao je.

“Prije oko pola godine istaknuli smo kandidata za gradonačelnicu Zagreba i Anka Mrak Taritaš je krenula u kampanju. Ja nisam sudjelovao u pregovorima oko Zagreba, niti oko bilo kojih drugih županijskih organizacija. Šef kampanje, pregovora i kandidat je Anka Mrak Taritaš”, rekao je Vrdoljak.

“Naš osnovni cilj je dovesti promjene u Zagreb – riješiti promet s dva nova mosta, s pametnom regulacijom, riješiti problem s otpadom, riješiti transparentno funkcioniranje grada. Tko bi pored Anke Mrak Taritaš izabrao Milana Bandića, stvarno ne znam”, dodaje.

“Želim vjerovati da je došao dan da Zagreb ima promjenu i da je Anka Mrak Taritaš pravo lice promjena”, kaže. Odgovarajući na pitanje je li moguća koalicija s Milanom Bandića nakon izbora Vrdoljak je izjavio da je HNS oko 15-16 godina prisutan u Gradskoj skupštini pa do sada nisu našli zajedničku točku s Bandićem.

Stoji li i dalje pri mišljenju da Davor Bernardić ne odaje čovjeka koji bi jednog dana želio postati premijer, Vrdoljak je tek rekao da je on stekao dojam da je Bernardić iskren i otvoren. “Prerano je. Nije dugo predsjednik SDP-a, pa mu dajte malo vremena da se pokaže. Odmah je upao u vatru lokalnih izbora. Nije to niti lako”, uzvraća Vrdoljak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr