Ivica Šola: Na medicinski aparthejd zvan COVID putovnica – ne pristajem

ivica šola
Foto: Laudato.hr

Čelnici Europske unije sve jasnije govore u uvođenju COVID putovnice. Toj se ideji treba suprotstaviti iz više razloga, a ponajprije što bi to bio oblik segregacije, podjele društva, aparthejd, samo što bi ovaj put bijelce i crnce zamijenili oni koji su cijepljeni, pa mogu slobodno i normalno živjeti, i oni necijepljeni koje bi trebalo izolirati i uskratiti im ono što je jedan od temelja EU-a, sloboda kretanja ljudi, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

Naime, Vijeće Europe, sastavljeno od predstavnika 47 država kontinenta, nedavno je donijelo rezoluciju kojom se države obvezuju da „osiguraju da građani budu obaviješteni da cijepljenje NIJE obvezno i ​​da nitko nije politički, socijalno ili na bilo koji drugi način pod pritiskom da se cijepi ako to ne želi“ i da „osiguraju da nitko ne bude diskriminiran zbog činjenice da nije cijepljen, zbog mogućih zdravstvenih rizika ili zato što nije htio.“

(…)

Svi spomenuti samim tim postaju građani drugog reda, žrtve medicinskog aparthejda. Neke će skupine u društvu, kao i države, pogotovo siromašnije, imati i već imaju, sporiji pristup cijepljenju zbog postojećih nejednakosti, nedostatka svijesti, posljedica korupcije, političkog favoriziranja ili lobiranja, financijske moći (Izrael), ili protekcionizma, što smo u Hrvatskoj već vidjeli.

No, postoje još tri razloga zašto je nakana izrada COVID putovnice loša, ne baš bezazlena ideja. Stoga ovdje prenosim argumentaciju kako su je donijeli Izrael Butler i Linda Ravo:

Prvo, to bi moglo stvoriti podjelu između građana različitih zemalja EU-a. Odnosno, građani zemalja koje cijepe sporije imat će više ograničenja na slobodno kretanje od onih zemalja koje brže cijepe. Također je nejasno hoće li se potvrda izdati samo onima koji su cijepljeni cjepivom koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA). Trenutno ruska i kineska cjepiva nemaju ovo odobrenje, i hoće li onda Europljani koji su cijepljeni tim cjepivima imati pravo „dobiti slobodu“, COVID putovnicu.

(…)

Dovode se u pitanje temeljna ljudska prava jer ako se ne želite, ili iz zdravstvenih i drugih razloga ne smijete cijepiti, vi ste diskriminirani.

To bi također moglo pojačati, s pravom, euroskepticizam. Godine 2017. nekoliko vlada srednje i istočne Europe iskoristilo je skandal s, koliko se sjećam, nekim mesom i drugim proizvodima koji nisu iste kvalitete u starim i novim članicama. Njihov je argument bio: EU se prema njima, svojim građanima, ponašao kao da su drugorazredni, dopuštajući prodaju proizvoda slabije kvalitete u odnosu na proizvode zapadne Europe. Euroskepticizam, nakon mnoštva drugih, dobio bi još jedan snažan argument.

Drugo, COVID putovnica može biti kontraproduktivna. Još uvijek nemamo jasne podatke o učinkovitosti kampanja cijepljenja u zaustavljanju ili smanjenju prijenosa bolesti. Tko može reći da cijepljena osoba nije i dalje prijenosnik?

(…)

Treće, postoji opasnost od orvelovštine. Naši zdravstveni kartoni su privatna stvar i to nam jamče zakoni. Ako je potvrda o cijepljenju potrebna za putovanje između zemalja, svih 27 vlada mora imati interoperabilne sustave s jednako robusnim sustavima zaštite podataka, a nema ih. Pitanje u vezi s kojim je tijelo EU-a za zaštitu podataka izrazilo sumnju u sposobnost da se to postigne, da nam zaštiti osobne podatke, pa bi ovaj izuzetak mogao ubrzo postati izlika za neka nova pravila, a Veliki Brat, u nekoj hipotetskoj budućnosti, izravno imao uvid u tvoju krvnu sliku. Ne tvrdim da hoće, ali u ovako osjetljivim pitanjima nužno je projicirati moguće opasne scenarija, orvelovštinu.

Ako netko smatra da je uvođenje COVID putovnica medicinski aparthejd s puno opasnih posljedica za društvo teška riječ, evo kako Hrvatski leksikon definira narav rasnog aparthejda, a u zagradi ću povući paralelu s medicinskim aparthejdom, pri čemu je svaka sličnost nenamjerna:

„Politika zasnovana na načelu aparthejda bila je najgrublja diskriminacija autohtonoga stanovništva u svim područjima javnog života, stanovanje u rezervatima (a što je drugo osobna ili grupna samoizolacija, lockdown), ograničenje slobode kretanja (eto i COVID putovnice),… športskih terena (i to smo vidjeli), zabrana posjećivanja kulturno-zabavnih ustanova (i to gledamo), pa čak i crkava (i to vidjesmo). Kršenje aparthejda kažnjavalo se prema kaznenim zakonima (i to imamo, kao i policijski sat).“

Nisam protiv cijepljenja, naprotiv, treba ga poticati, i sam ću se cijepiti, no na medicinski aparthejd zvan COVID putovnica – ne pristajem.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija