Izbori u Muću: Relativni pobjednik lista načelnika Stupala, do većine koaliranjem

Foto: Thinkstock

Do većine u općinskom vijeću Muća, koje ima 13 vijećnika, doći će se samo koaliranjem, pokazuju rezultati nedjeljnih prijevremenih izbora za općinsko vijeće na kojima ni jedna od šest listi nije osvojila potrebnih sedam vijećnika.

Najviše ih je, četiri, osvojila nezavisna lista dugogodišnjeg načelnika Filipa Stupala, po tri Hrvatska čista stranka prava (HČSP) i nezavisna lista Ivice Šolića, dva HDZ, a jednog vijećnika ima HSP.

Stupalo je, dakle, relativni pobjednik izbora, s tim da ima jednog vijećnika manje nego je imao u prošlom vijeću koje je raspušteno jer nije donijelo proračun za ovu godinu, a ni odluku o privremenom financiranju.

Ipak, nedjeljni rezultat vidi kao uspjeh, jer iza njega, tumači, ne stoje nikakvi lobiji, nego samo narod, a i bivši koalicijski partner, HČSP osvojio je vijećnika više nego lani.

„Lani smo bili 5:2, sad smo 4:3, ne mijenja se ništa“, kaže Stupalo i potvrdno odgovara na pitanje o mogućoj koaliciji.

„Gledajte, stranke nisu bitne, nego prvenstveno ljudi koji žele pomoći našoj općini“, ističe načelnik koji je na čelu Muća već peti mandat i koji uvjerava da njegova općina, u zaleđu Splita, ima itekako potencijala.

Ističe i kako je nekome sa strane teško razumijeti koliko je Muć specifična općina. „Kod nas su lijeva opcija HDZ, HSP i Šolićeva nezavisna lista, naravno i HSS“, kaže Stupalo za svoje političke suparnike.

Uz HČSP, koji sada ima vijećnika više nego u prošlom sazivu, zadovoljni mogu biti i Ivan Šolić, te HSP koji u prošlom sazivu nisu imali vijećnike, a sada imaju tri, odnosno jednog. Razloga za zadovoljstvo nema HDZ koji je sa tri, ‘pao’ na dva vijećnika te koalicija HSS/HSU-a koja je imala jednog vijećnika, a sada nema ni jednog.

Izvor: hina/mt