Izbori u SDP-u: Sedmero kandidata predstavilo se u Splitu

Foto: Fah

Sedmero kandidata za novu predsjednicu ili predsjednika SDP-a javno se u srijedu navečer sučelilo u Splitu, predstavilo sebe i svoj program, te objasnilo kako vide stranku u budućnosti, a zajednička im je tema bila povratak demokratičnosti, ponovnom međusobnom povjerenju i završetku internih svađa i to sve u interesu napretka stranke.

Nakon kraćih predstavljanja svih sedmero kandidata za čelno mjesto u stranci – Tonina Picule, Orsata Miljenića, Davora Bernardića, Karoline Leaković, Vesne Škulić, Ranka Ostojića i Gordane Sobol – uslijedilo je desetak pitanja članova SDP-a koji su do posljednjeg mjesta ispunili veliku kongresnu dvoranu hotela “Park”.

Jedno od pitanja kandidatima bilo je i kako će postupiti ako se primjerice Aleksandra Kolarić ili Ivo Baldasar budu željeli vratiti u stranku, na što su odgovori bili različiti.

Bernardić je kazao je da o tome neće odlučivati on već članovi stranke i tko je dobar njima treba biti dobar i stranci, ipak istaknuvši da ljudi u javnom prostoru ne smiju “pljuvati po SDP-u”, te da to vrijedi kako za Kolarić tako i za Baldasara.
Leaković je istaknula da ta dva slučaja nisu jednaka i da nju više zanima kako u stranku privući nove ljude s čime se složio i Picula. Leaković je dodala da u stranci treba biti mjesta za mnoge, ali ne smije više biti za bilo kakvu ili svakakvu politiku.

Miljenić je izjavio da tko god je otišao dobro je došao osim ako je radio bilo što protiv SDP-a jer ga tada ne smatra dobrodošlim.

Umjesto odgovora na pitanje Ostojić je pročitao dio iz statuta stranke rekavši da ne treba biti licemjeran i kukavica, te treba reći da ne može svatko tko je član ili članica nužno biti drugarica i drug.

Na pitanje po čemu će pamtiti Zorana Milanovića i što je u deset godina ostavio iza sebe, Ostojić je kazao da je dosadašnji predsjednik SDP-a napravio puno dobrih stvari, i vodeći stranku pokazao da je državnik, no da je i na posljednjim izborima pogriješio.

Miljenić drži da je Milanović stranku vodio u poraze i pobjede, a Picula otvoreno rekao da se posljednjih godina mnogi nisu osjećali ugodno u stranci. Škulić mu je zamjerila što je “lutao desno”, Leaković bahatost, dok je Bernardić izjavio kako je Milanović prošlost i da se treba okrenuti budućnosti.

Na pitanje iz publike jesmo li sekularna, vatikanska ili kleronacistička država, te da se po tom pitanju kandidati odrede, Ostojić je bio za reviziju ugovora s Vatikanom, Leaković za izbacivanje vjeronauka iz javnih škola, Sobol za prosvjede, dok je Škulić rekla da za sve nejasnoće krivi SDP koji nije formulirao jasan stav oko tih pitanja. Marina Jurjevića Baju je interesiralo je li bilo pametno raspustiti splitski ogranak stranke o čemu kandidati nisu željeli puno polemizirati, ali su zato mahom svi rekli da im je drago vidjeti svog kolegu u dvorani. Odgovor mu nije ostao dužan Ostojić koji je rekao da stoji iza raspuštanja splitskog SDP-a.

Predstavljajući svoj program Sobol je istaknula da je usmjeren prema stranci jer smatra da stranka danas nije dovoljno jaka da bi mogla parirati na sljedećim parlamentarnim izborima. Njen program je 3 D – demokratičnost, dijalog i decentralizacija što znači proširenje principa izbora jedan član jedan glas na sve organe stranke čime dobivaju isti legitimitet, demokratičnost u donošenju odluka, kao i u predlaganju lista, te u izboru. Također se zauzela za obnova dijaloga sa sindikatima i sa svima koji žive od svoga rada jer je SDP-u potrebno da definira novu radničku klasu prema kojoj će se odrediti, te naposljetku razvoj civilnog društva.

Leaković smatra da SDP treba postati prava progresivna i parlamentarna ljevica, mjesto okupljanja svih onih koji od Hrvatske žele učiniti društvo jednakosti u vremenu u kojemu se suočavamo s izrazitim socioekonomskim nejednakostima, sa društvom koje je podijeljeno i netolerantno i u kojemu se radnička prava ne smatraju ljudskim pravima.

Drži kako SDP treba postati predvodnikom jedne nove socijaldemokratske politike u zemlji, te da građanke i građani to od njih na neki način i očekuju.

Škulić su u fokusu socijalne kategorije nezaposlenih, blokiranih i svih na marginama društva. Program joj je usmjeren na reorganizaciju stranke, na socijalnu politiku, zapošljavanje, mlade, kao i na osobe sa invaliditetom.

Pobjednički SDP članovima je ponudio Miljenić koji je istaknuo da Hrvatska treba tu stranku i to ne radi SDP-a nego radi građana. Kazao je da gdje je SDP na vlasti, tamo se živi bolje. U svom programu nudi cilj i odgovornost, a tko to ne ispuni otići će, najavio je. Dodaje da to diže kvalitetu u stranci, te kada kvalitetu dignu u stranci to će isto napraviti i u društvu. Miljenić nudi konkretne politike, postavljanja po svim pitanjima od suprostavljanja ultra konzervativnoj revoluciji do suprostavljanja liberalnim tendencijama u gospodarstvu.

Bernardićev SDP zamišljen je kao red, rad i odgovornost, povratak radništvu i socijaldemokraciji u gradovima i na selu jer se glava ne smije okretati od sela koje će razviti Hrvatsku zbog čega se tamo trebaju vratiti ljudi, ali i nova vrijednost. Kazao je da im je zadatak povećanje minimalne plaće, ukidanje ugovora na određeno vrijeme, osiguravanje boljih uvjeta rada za sve ljude, te povratak ljudima i za ljude.

Ostojić je u svom kratkom predstavljanju tek podsjetio na današnji datum na koji se dogodila Kristalna noć poručivši da je najvažnija stvar borba protiv fašizma i antisemitizma.

Picula je rekao da svoje političko iskustvo može predstaviti na lokalnoj razini, ali i kao ministar, saborski zastupnik i EU parlamentarac. Priznao je da je kriza ne samo u stranci već i u državi, Europskoj uniji, te i Trumpov izbor za predsjednika SAD-a govori da se ta kriza seli na cijelu globalnu sredinu. Za riješiti takvu krizu treba krenuti od SDP-a, drži, te dodaje da je za to potrebna racionalnost, diplomatičnost, iskustvo i odlučnost: Također je rekao da vjeruje da će biračko tijelo prepoznati da se on može nositi s tim teškim zadacima.

Iako su kandidati tijekom svog izlaganja dobili potporu članstva pljeskom najglasniji je bio onaj upućen kandidatu Bernardiću, dok je poseban pljesak dobivao i Ostojić dok je srčano govorio o antifašizmu i pozdravljao prisutne s “drugovi i drugarice”, te najviše replicirao od svih kandidata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h