Izložba u tvrđavi Imperijal na Srđu – simbolu herojske obrane Dubrovnika

Dubrovnik
Foto: Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

Izložba Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik “Dani ponosa – oslobađanje dubrovačkog područja 1992.“, povodom 30. godišnjice oslobođenja hrvatskoga juga otvorena je 28. listopada u 18 sati u tvrđavi Imperijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše na Facebook stranici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, povodom ovogodišnje 30. obljetnice prve i dotad najveće napadne operacije Hrvatske vojske i policije, poduzete u 1992. godini, Muzej Domovinskog rata priredio je stvarnu i virtualnu izložbu „Oslobođenje dubrovačkog područja 1992.“. Kao i prethodna izložba „Herojska obrana Grada 1991.“, realizirana je u sklopu sveobuhvatnog dvogodišnjeg muzejskog projekta „Dani ponosa“ koji je pokrenut s ciljem nastavka sustavnog rada na sakupljanju i cjelovitoj obradi građe iz svih zbirki Muzeja te prezentaciji na taj način utvrđenih novih povijesnih činjenica o ovim iznimno važnim događajima iz Domovinskog rata.

Izložbu čine tri zasebne kronološko – tematske cjeline: Deblokada Dubrovnika (18. svibnja – 30. lipnja 1992.), Operacije „Tigar“ (1. – 13. srpnja 1992.) i „Oslobođena zemlja“ (22. srpnja -15. rujna 1992.), Operacije “Oslobađanje Konavala ” i „Vlaštica“ (21. – 26. listopada 1992.).

> Tvrđava Imperial na Srđu – mjesto s kojeg je 1991. obranjen Dubrovnik
> Emotivnim videom Dubrovčani se prisjetili najtežih dana Domovinskog rata

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deblokada Dubrovnika

U uvodnom dijelu prve cjeline prezentirano je stanje na dubrovačkoj bojišnici početkom 1992. i najvažniji vojno-politički događaji koji su odlučujuće utjecali na daljnji tijek ratnih operacija, a posebno osnivanje Južnog bojišta i uspješna obrana doline Neretve u travnju 1992. U središnjem dijelu ove cjeline, izloženim izvornim dokumentima, ratnim zemljovidima, fotografijama, video zapisima i novinskim prilozima, pratimo ratna događanja od prelaska snaga Južnog bojišta u napadna djelovanja 18. svibnja, borbe vođene za oslobađanje Dubrovačkog primorja i zaleđa, te izlazak snaga ZOOD iz Grada 26. svibnja, njihovo oslobađanje Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, Osojnika i spajanje postrojbi HV u Mokošici, čime je uspješno izvršena deblokada Dubrovnika. Prezentirani su i razorni agresorski napadi na sam Grad i njegovu zaštićenu povijesnu jezgru tijekom svibnja i lipnja 1992. godine.

Tigar i Oslobođena zemlja

U drugoj tematskoj cjelini obrađene su napadne operacije „Tigar“ i „Oslobođena zemlja“ kojima su, u vremenu od srpnja do polovice rujna 1992., zauzeta neprijateljska uporišta Golubov kamen, Uskoplje i Ivanica te učvršćene obrambene crte na planinskom prostoru Bobana. Time je ostvarena potrebna dubina prostora za nastavak oslobađanja dubrovačkog područja.

Festa slobode

U trećoj tematskoj cjelini pratimo tijek događanja za vrijeme izvođenja operacije oslobađanja Konavala, zauzimanja važnog neprijateljskog uporišta Vlaštice i izlaska postrojbi HV na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Prekidom napadnih djelovanja i učvršćivanjem nove crte obrane uspješno je završena VRO Oslobađanje juga Hrvatske. U sklopu ove cjeline prezentirana je i velika dubrovačka „Festa slobode“ koja je održana 29. listopada 1992. godine u nazočnosti predsjednika dr. Franje Tuđmana. Tom prigodom, pred svečanim postrojem snaga Južnog bojišta u gruškoj luci, dr. Tuđman je odao priznanje Hrvatskoj vojsci, stanovništvu dubrovačkog područja i njegovim braniteljima za ovu veliku pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba se može razgledati u izložbenom prostoru Muzeja Domovinskog rata, u tvrđavi Imperijal na Srđu – simbolu herojske obrane Grada i konačne pobjede u Domovinskom ratu, od 29. listopada 2022.

Projekt Muzeja „Dani ponosa“ ostvarili su tijekom 2021. i 2022. djelatnici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik. Voditeljica projekta i autorica izložbe: Varina Jurica Turk; Vizualni identitet i likovni postav: Varina Jurica Turk i Mišo Đuraš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.