(FOTO) Jandroković: ‘Izbori za novo HDZ-ovo vodstvo 15. ožujka, a oko 1. ožujka znat će se Plenkovićevi potencijalni protukandidati’

Foto: Fah

Izbori za novo vodstvo HDZ-a, predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika održat će se 15. ožujka, izjavio je u petak glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a.

> (VIDEO) Plenkoviću mandat HDZ-ovog predsjednika uskoro istječe: Tko su mogući kandidati za njegovu poziciju?

Jandroković je rekao da će izbore raspisati 7. veljače. “Imat ćemo još jednu sjednicu Nacionalnog vijeća, koje će onda i formalno raspisati izbore. Prema današnjem dogovoru, izbori bi bili raspisani 7. veljače. Onda bi krenula procedura jer ona traži od nas da provedemo izbore pojedinačno za nacionalne funkcije, izravne izbore za predsjednike gradskih, županijskih i općinskih odbora i njihove predsjednike. Biramo i na četiri razine stranačka tijela”, pojasnio je.
Unutarstranački izbori u HDZ-u bit će 15. ožujka, navodi N1.

“Izbori za predsjednika stranke bit će 15. ožujka, ako bude drugog kruga on će biti 22. ožujka. Za gradove, općine i županije izbori bi bili 5. travnja, a 19. travnja drugi krugovi”, rekao je Jandroković.

Kaže kako na današnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke nisu razgovarali o ministru Kujundžiću.

“Danas je jedina tema o kojoj se dugo i ozbiljno razgovaralo priprema za unutarstranačke izbore. Pitanje je odnosa predsjednika Vlade i ministra, oni će sigurno o tome razgovarati i naći optimalno rješenje”, kratko je prokomentirao situaciju dodavši kako nije čuo ministrove izjave i ne može komentirati jer ne zna detalje.

Plenkovićevi protukandidati znat će se oko 1. ožujka

“Kandidati moraju skupiti potpise 15 dana do prije izbora, do kraja veljače bi trebali prikupiti popise. Oko 1. ožujka trebali bi znati tko su kandidati za funkcije. Predsjednik i zamjenik trebaju imati pet posto potpisa od ukupnog broja članova”, rekao je Jandroković.

Za funkcije novog vodstva HDZ-a, predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika biraju se izravno, dakle modelom jedan član, jedan glas. Izborni Sabor HDZ-a bit će 16. svibnja i na njemu će se delegatski birati članovi Predsjedništva.

Od 21. veljače do 14. ožujka birat će se temeljni ogranci, od 16. ožujka do 18. travnja birat će se općinske i gradske organizacije HDZ-a, od 20. travnja do 3. svibnja birat će se županijske organizacije i zagrebački gradski odbor.

Stranačka tijela na lokalnoj i nacionalnoj razini HdZ-a biraju se delegatski, a članovi HDZ-a neposredno biraju predsjednika HDZ-a, zamjenika predsjednika HDZ-a, potpredsjednike HDZa, predsjednike i potpredsjednike temeljnih, općinskih, gradskih, organizacija gradskih četvrti i županijskih organizacija HDZ-a, na prijedlog najmanje 3% članova s pravom glasa iz organizacije u kojoj se provode izbori, odnosno 5% članova za predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1