(UŽIVO) Jovanović: Korupcijska hobotnica poprima epske razmjere – zaboravlja SDP-ovu korupciju?

Foto: Fah

Korupcijska hobotnica poprima epske razmjere, rekao je u srijedu u Saboru Željko Jovanović u ime Kluba SDP-a osvrnuvši se na poništenu odluku ministrice Gabrijele Žalac o dodjeli posla vrijednog 10 milijuna tvrtkama svojega poznanika, na što je HDZ-ova zastupnica Branka Juričev-Martinčev poručila da je fascinatno kako zastupnici malo znaju o javnoj nabavi.

Raspravu pratite uživo:

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac je prema pisanju medija bez otvorenog postupka javne nabave dodijelila posao vrijedan gotovo 10 milijuna kuna dvjema tvrtkama svojeg poznanika, Mladena Šimunića, Razvojna platforma i Mikro projekt. Na to se žalila jedna od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj, KING ICT, a njihova žalba je uvažena te je Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila odluku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ministrica je međutim opovrgnula da je bilo nezakonitosti u pregovaračkom postupku javne nabave i najavila žalbu Visokom upravnom sudu.

> Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv Tihomira Jakovine – kada će DORH pokrenuti postupak?

Jovanović je nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba SDP-a ustvrdio da je navedenog poznanika Žalac pozivala na kolegije ministarstva i zajedno s njime dogovarala uvjete pod kojim će se raspisati natječaj.

“Mislite li da je to normalno”, upitao je SDP-ov Željko Jovanović, koji je dok je bio ministar znanosti, obrazovanja i sporta odustao od radnog mjesta na Medicinskom fakultetu u Osijeku nakon što je Večernji list otkrio kako je dobio stalno radno mjesto u nastavnoj bazi Thalassotherapia u Opatiji, a samo mjesec dana nakon što je dobio stalni posao, uručio je Thalassotherapiji dopusnicu Ministarstva znanosti za znanstveno-istraživačku djelatnost.

> Pročitajte kako se Milanovićeva Vlada “borila protiv korupcije”!

Pita se bivši ministar Jovanović, kojemu je Ustavni sud u kratko vrijeme srušio čak dva zakona, je li Žalac sposobna voditi ministarstvo gdje se svaka kuna gleda pod povećalom Europske komisije.

“Imamo na djelu primjer pogodovanja prijateljima i ortacima i još jedan dokaz ortačkih udruženih poduhvata koji će izgleda obilježiti ovu vladu na odlasku”, kazao je Jovanović.

Branka Juričev-Martinčev (Klub HDZ) kazala je da je fascinatno kako zastupnici malo znaju o javnoj nabavi. Ističe da Zakon o javnoj nabavi propisuje pregovaračko ugovaranje kada se radi o intelektualnom vlasništvu.

Pojasnila je da je u konkretnom slučaju Državna komisija za kontrolu javne nabave usvojila žalbu tvrtke King ICT te donijela rješenje o poništenju pregovaračkog postupka. “Nemojmo javnosti prikazivati to da sve ono što je pregovarački postupak da je sve kriminalno djelo i korumpirano”, kazala je.

Tomislav Panenić (Klub Mosta) ustvrdio je da u ministarstvo zaduženo za kontrolu javne nabave u okviru EU projekata ne bi trebalo nositi sumnju u pogodovanje.

Ivan Pernar (Živi zid) i Goran Beus Richembergh (GLAS ) upozorili su pak nakon stanki koje su zatražili u ime klubova na potrebu što hitnijeg saniranje drvenog Kučkog mosta kraj Velike Gorice zbog njegove važnost za prometnu povezanost lokalnog stanovništva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs