Kako njemački mediji vide Oreškovića: ‘Kanađanin’ u hrvatskom bazenu s morskim psima

Neue Zürcher Zeitung, jedna od najutjecajnijih dnevnih novina na njemačkom jeziku, objavio je članak pod nazivom “‘Kanađanin’ u hrvatskom bazenu s morskim psima”, podsjećajući kako je “uspješni kemijski menadžer i politički novak Tihomir Orešković” iznenada došao na hrvatsku političku pozornicu kako bi zemlju izvukao iz krize, piše Deutsche Welle

Autor teksta, dopisnik ovih novina iz Beograda – Andreas Ernst, tvrdi da se Orešković dobro snašao u političkim igrama, ali da je glavna njegova zadaća, reforma gospodarske politike, još na čekanju. “Za slabo privlačnu klimu Orešković optužuje neučinkovitu birokraciju i kolebljivu poreznu politiku. Drugi problem, koji Hrvatska dijeli sa svojim susjedima s područja bivše Jugoslavije, je smanjivanje broja stanovnika i – što ima posebno teške posljedice – odlazak stručnjaka. IT-sektor, jedno od rijetkih područja koja cvjetaju, narastao je u posljednjih pet godina za gotovo polovicu, na 12.500 zaposlenih. Ali, taj uspjeh ugrožava odlazak informatičara. Prema jednom ispitivanju, ove godine će 4.000 hrvatskih IT-stručnjaka tražiti u inozemstvu bolje uvjete rada.”

NZZ dalje navodi planove kojima bi vlada htjela smanjiti izdatke i povećati prihode državnog proračuna, koje je predstavila i Europskoj uniji, konstatirajući: “Može čuditi da se već i na najavu mjera protiv neravnoteža u nacionalnom gospodarstvu tako dugo čekalo. U stvarnosti Orešković je imao loš start kao političar i dalje se bori za autoritet u vladi”, piše Neue Zürcher Zeitung.

Novi izbori ili promjena koalicije?

Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.) skreće pozornost na natezanja unutar vlade tvrdeći da je “osobito napet odnos između predsjednika vlade i njegovoga zamjenika, predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka”, potkrepljujući to pričom o dugotrajnom procesu smjene šefa tajne službe i imenovanjem novog šefa, koje su zastupnici Mosta progurali uz potporu oporbenih socijaldemokrata. F.A.Z. razmatra moguće posljedice takvih odnosa u vladi: “Osim novih izbora, koji bi se mogli održati već u rujnu, nagađa se i o “letećoj” promjeni vlade. HDZ bi nakon stranačkoga kongresa, koji se održava krajem svibnja, mogao lijevo-liberalnom HNS-u ponuditi koaliciju. Navodno bi dosad najprisniji saveznik socijaldemokrata bio spreman promijeniti stranu.

A socijaldemokrati i lijevi mediji dotle nade polažu u diskreditaciju vlade na međunarodnoj sceni i stavljanje Hrvatske u red s Mađarskom i Poljskom pod sumnjom fašizma. Ne obazirući se na višekratno distanciranje Oreškovićeve vlade od hrvatskog ustaškog režima, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata kolaborirao s Hitlerovom Njemačkom, predbacuju joj da želi relativirati fašizam.

Takve optužbe nisu nove. Hrvatska desnica odavno izjednačuje antifašizam s komunizmom, a ljevica protukomunizam s fašizmom, piše u novinama. “Taj redukcionizam nedvojbeno ima prednosti, jer strankama je lakše poticati povijesne prijepore nego vlastitu klijentelu ljutiti nepopularnim reformama. Lobiji radnika, umirovljenika i ratnih veterana, državnih službenika i subvencioniranih “kulturnjaka” dosad su se uvijek pod svakom vladom uspješno branili protiv smanjivanja privilegija”, zaključuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dw.com
Photo: fah