Kaos u Vladi – Milanović i Ostojić demantiraju jedan drugoga

epaselect epa04947401 Hungarian soldiers install razor wire fence at the border between Hungary and Slovenia near Tornyiszentmiklos, 245 kms southwest of Budapest, Hungary 24 September 2015. EPA/Gyorgy Varga HUNGARY OUT

Premijera je duže vrijeme gotovo svakog vikenda moguće vidjeti u Rijeci ili njenoj okolici. Tako je Zoran Milanović u Kastvu, na otvaranju manifestacije ‘Bela nedeja’, prvi put spomenuo mogućnost gradnje ograde na državnoj granici.

“Nadam se da nas neće natjerati da i mi gradimo neku ogradu, jer to je krajnje rješenje svih krajnjih rješenja”, rekao je Zoran Milanović.

Još jučer premijer Milanović je izjavio: “To je snop bodljikave žice. Ljudi će to zubima pojesti. Mađari će morati pucati na ljude.”

Istovremeno, gostujući u emisiji “Nedjeljom u 2”, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, izjavio je, “Premijer nije spominjao žicu, to sigurno. Premijer je odavno poslao poruku. Ogradu, žice i orbanovski način rješavanja najavljuje vam netko drugi, a ne premijer.”

Premijer Milanović je nakon izjave o “jedenju žice” demantirao informaciju kako je na Prevlaku poslano 160 pripadnika specijalne policije.

Danas je Ranko Ostojić ustvrdio; ”Pripremili smo smještaj koji osiguravaju dovoljan broj policijskih službenika kako specijalne, interventne i svih dodatnih snaga…” , a potom dodao “Objekte je preuzela specijalna policija dan prije no što su se pojavili oni poznati turisti na prevlaci.” Ovaj put Ostojić je demantirao premjera Milanovića.

Radi se o posve suprotnim izjavama premjera i ministra unutarnjih poslova, u trenutku kada bi njihova koordinacija trebala biti na najvišoj razini. Takvo javno međusobno demantiranje, svjedoči o daljnjoj konfuziji u Vladi, koja se nalazi u sve kritičnijoj situaciji s migrantskom krizom. Iz svega navedenoga vidljivo je kako nema jasnih odgovora, što će Vlada učiniti ukoliko se obistini sve češće spomenuta mogućnost zatvaranja mađarske granice .

Ministar Ostojić, danas je izjavio; “Nemoguće je provoditi zatvaranje granice jer mora postojati humanitarni koridor.” Potvrdio je svoju izjavu da na operativnoj razini postoji dogovor sa Slovencima o novoj ruti. Međutim, iz slovenske Vlade nitko nije potvrdio njegove navode. Osim toga, bilo kakav operativni dogovor vrijedi samo dok Austrija i Njemačka primaju migrante, a ako to iz bilo kojeg razloga prestanu činiti, dogovor neće vrijediti. Jer gdje će u tom slučaju voditi “humanitarni koridor”, koji spominje ministar Ostojić?

Nejasno je i zbog čega se taji iznos koji je iz proračuna potrošen tijekom migrantske krize. Tako danas upitan koliko je Hrvatska dosad utrošila na ime izbjegličke krize, Ostojić nije htio obznaniti iznos. “Taj podatak je zasigurno evidentiran, ali ukupnu cifru zasad ne mogu reći. To radi poseban odjel koji bilježi svaki autobus, svaki trošak.”

Jučer je pak ministar Lalovac izjavio; “Ministarstvo unutarnjih poslova već je poslalo zahtjev prema Europskoj komisiji u vezi s troškovima transporta migranata”, dodavši da Ministarstvo financija do sada od MUP-a nije dobilo zahtjev u vezi s plaćanjem tih troškova. Lalovac se također nije htio očitovati o visini troškova migrantske krize.

Ovakav način komuniciranja s javnošću, premijera i njegovih ministara ostavlja previše pitanja na koje nema odgovora. Prema svemu sudeći Hrvatska će pozicija u migrantskoj krizi u potpunosti ovisiti o potezima koje će vući susjedne države i Njemačka.

Takva situacija bila je najmanje poželjna, ali se zbog nedostataka vizije ove Vlade, ipak dogodila.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Izvor: narod.hr
Photo: fah