Karlovac: Završena gradnja šetnice uz Koranu

Foto: www.karlovac.hr

Uz desnu obalu rijeke Korane u Karlovcu završena je gradnja biciklističko-pješačke šetnice, što je prva faza projekta „Susret s rijekom”, a odnosi se na uređenje zaštićenih područja „Natura 2000“ u Karlovcu, Ozlju i Ogulinu, ukupan projekt vrijedan je 9,2 milijuna kuna, a karlovački dio 3,5 milijuna kuna.

Uz šetnicu će se uskoro postaviti klupe, dok će sljedeće godine biti postavljeni multimedijski info punktovi, prvenstveno s ekološkim sadržajima, najavljuju iz karlovačke gradske uprave.

Ti punktovi neće biti uobičajene ploče s podacima, već suvremeni, s multimedijskim sadržajima, te će se moći mijenjati i nadopunjavati, bit će višejezični i prilagođeni osobama s poteškoćama vida ili sluha, rekao je Hini Krunoslav Kralj, zamjenik ravnatelja JU Razvojna agencija Karlovačke županije.

Cilj projekta “Susret s rijekom” je kroz tematske šetnice ljudima dočarati bogatstvo rijeka i života u njima te tako podići svijest o važnosti očuvanja okoliša, održivog korištenja prirodnih resursa i očuvanja biološke ravnoteže područja Natura 2000 uz rijeke Karlovačke županije.

“U Karlovačkoj se županiji mora podići svijest o Natura 2000 područjima, jer ona nisu još uvijek dovoljno valorizirana, te nisu dovoljno označena, a kroz ovaj će se projekt to riješiti za Koranu u Karlovcu, Kupu u Ozlju i za Đulin ponor rijeke Dobre u Ogulinu. Ti će prostori uz novu atraktivnost i edukativne sadržaje dobiti i na turističkom značaju, te se na sve tri lokacije očekuje najmanje po 20.000 turista godišnje“, rekao je Kralj.

Od ukupno 9,2 milijuna kuna, koliko je projekt vrijedan, 7,8 milijuna kuna financirati će se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.″. Nositelj projekta je Karlovačka županija, a partneri gradovi Karlovac, Ozalj, Ogulin, njihove turističke zajednice, te javne ustanove „Natura Viva“ i „Razvojna agencija Karlovačke županije“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina