Karlovčani prikupljaju pomoć za Ukrajinu

Karlovački Crveni križ i Caritas prikupljat će do 15. ožujka humanitarnu pomoć za ratom zahvećene dijelove Ukrajine, na zamolbu Mikolajivske oblasti i zaklade “Moj grad Mykolajiv” kako bi ondje lakše mogli zbrinuti velik broj prognanika iz Dombasa.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Karlovačke županije Mirjana Puškarić izvijestila je da će akcija trajati do 15. ožujka i to u njihovim društvima u Karlovcu, Ogulinu, Slunju, Dugoj Resi, Ozlju i Vojniću. Neće se, kaže, prikupljati novac već isključivo higijenske potrepštine, odjeća i obuća te konzervirana hrana.

Karlovački župan Ivan Vučić rekao je Hini da će u radnu posjetu u Karlovac uskoro doći i izaslanstvo nekoliko ukrajinskih ministara i predstavnika tamošnje regionalne vlasti kako bi, uz ostalog, čuli hrvatska iskustva u zbrinjavanju prognanika te o obnovi, reintegraciji, kao i razminiranju nakon Domovinskog rata.

Za nedavne posjete Karlovačkoj županiji, ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levčenko naglasio je poznate povijesne veze Ukrajinaca i Hrvata te činjenicu da su se ondje, u Gornjem Dnjestru, u prošlosti spominjali Bijeli Hrvati, a da su u novije vrijeme na Krim, koji je sada okupiran, dolazila djece iz Zagreba i Ozlja na tamošnji veliki dječji festival. Također, na jadransku obalu ljetos je došlo 600 ukrajinske djece koja su u ratnim djelovanjima ostala bez roditelja ili su prognana iz okupiranog Dombasa, kako bi se malo odmorili od strahota rata i prognaničkog života.

Iz ukrajinskog veleposlanstva priopćili su kako će se najnovijom humanitarnom akcijom produbiti suradnja pobratimljenih regija, ukrajinske Mikolajivske oblasti i Karlovačke županije, shodno gospodarskim potencijalima i shodno iskustvima Hrvatske u poslijeratnoj obnovi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah