Kaznena prijava za srpske zločine nad civilima: DORH već 30 godina vrši predistražne radnje

Foto: Snimka zaslona

U Marincima je održana konferencija za medije Građanske inicijative Milan Šufflay te članova obitelji žrtava ratnih zločina u naseljima Cerić Marinci i Nuštar.

Izvijestili su o pokretanju kaznene prijave za ratne zločine počinjene nad civilima u ova tri mjesta. Nadaju se da će nakon 30 godina pravda ipak biti zadovoljena.

Tijekom agresije Srbije, JNA i pobunjenih Srba, okupirani Cerić i Marinci i obranjeni Nuštar, uz velika materijalna razaranja imali su i velik broj civilnih žrtava. U Marincima i Ceriću neprijatelj je pokazao svu svoju monstruoznost nakon okupacije ovih mjesta, upozorili su.

“Što reći. Za monstruozne zločine kao što su kastriranje, dekapitiranje, vuča automobilom do smrti, rezanje motornom pilom do smrti, premlaćivanje do smrti.., za ubijenih 59 civila na području općine Nuštar, među kojima 13 žena, pravda se traži 30 godina. DORH, evo, 30 godina vrši predistražene radnje”, istaknuo je Drago Vištica iz Građanske inicijative Milan Šufflay.

Građanska inicijativa Milan Šufflay s obiteljima žrtava ratnih zločina, podnijela je kaznenu prijavu protiv:

1. Dušan Lončar, general JNA, zapovjednik (komandant) 11. slavonsko- baranjskog korpusa Srpske vojske krajine.

2. Ilija Kojić , pripadnik “Službe državne bezbednosti Srbije”, ministar obrane u tkzv. “Vladi srpske oblasti Slavonija Baranja i zapadni Srijem” u razdoblju od 25. rujna 1991. do 26.veljače 1992.

3. Borislav Bogunović, ministar unutarnjih poslova u tkzv. “Vladi Srpske oblasti Slavonija Baranja i zapadni Srijem” u radoblju od 25.rujna 1991. do 26.veljače 1992.

4. Zapovjednik 252. Oklopne brigade JNA iz Kraljeva u razdoblju rujan 1991. do povlačenja-zločini u Nuštru i Marincima

5. Zapovjednik 3. proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA u razdoblju od 1.listopada 1991. do sredine 1992. – zločini u Ceriću

6. Zapovjednik 2. oklopnog bataljuna 1.proleterske mehanizirane brigade JNA u razdoblju od 1.listopada 1991. do sredine 1992. -zločini u Ceriću

7. Neidentificirani niže rangirani zapovjedni kadar postrojbi JNA, i drugih postrojbi srpskog agresora te neidentificirani neposredni izvršitelji navedenih ratnih zločina.

Izuzev navedenih, članovi građanske inicijative su identificirali, te uz kaznenu prijavu dostavili i popis 5 niže rangiranih osoba iz neprijateljskih postrojbi, koji su mogući počinitelji navedenih ratnih zločina ili sigurni očevidci.

Kazneno pravna osnova kaznene prijave

A) Gore navedni su odgovorni temeljem čl. 120 Osnovnog Krivičnog zakona Republike Hrvatske u svezi s čl. 28 Osnovnog Krivičnog zakona Republike Hrvatsk, jer u razdoblju od srpnja 1991. do 1997., tijekom međunarodnog oružanog sukoba između oružanih snaga RH i s druge strane oružanih snaga bivše JNA, te naoružanih vojnih i paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva potpomognutih dragovoljcima iz ostataka bivše Jugoslavije, protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata, Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, kao odgovorne osobe i zapovjednici postrojbi, iako su znali da njima podređeni nezakonito postupaju, neovlašteno lišavajući slobode, pljačkajući, zlostavljajući i ubijajući civilne osobe, nisu poduzeli mjere da takva nezakonita postupanja spriječe i suzbiju, te počinitelje zlodjela osude i kazne.

B) Kršeći odredbe Haaške konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju ratnih sukoba dopustili su razaranja zgrade katoličke crkve Duha Svetoga u Nuštru, miniranje do temelja katoličke crkve Svete Katarine u Ceriću, rušenje tenkovima katoličke crkve Male Gospe u Marincima, topničko i zrakoplovno bombardiranje dvorca Gooseau-Khuen-Bellasi u Nuštru.

C) Masivno, prekomjerno granatiranje naselja Nuštar u razdoblju od kolovoza 1991., do siječnja 1992.

Naselja općine Nuštar, Cerić, Marinci i Nuštar su tijekom agresije Srbije, JNA i pobunjenih Srba bila izložena bestijalnim zločinima otvorene mržnje prema svemu i svima koji se opiru ideji velike Srbije. Naselja Cerić i Marinci su okupirana a Nuštar se obranio od višekratnih pokušaja okupacije.

Sva tri naselja su pretrpjela ogromne ljudske žrtve i materijalna razaranja. Naselja Cerić i Marinci su temeljito srušena i opljačkana. Tijekom agresije i okupacije velikosrpski agresori su počinili monstruozna djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Na teritoriju općine ubijeno je 59 civilnih osoba, a od toga je 13 žena.

Po monstruoznosti se izdvajaju slučajevi: kastriranja, dekapitiranja, vuče automobilom do smrti, rezanja motornom pilom do smrti, premlaćivanja do smrti, zakapanja tijela u stajski gnoj zajedno sa životinjskim ostacima….

Građanska inicijativa zahtijeva od DORH-a da nakon 30 godina konačno privede kraju predistražne radnje, te odmah pokrene proces službene istrage i podizanja optužnica.

“Očekujemo od Milorada Pupovca predvodnika Srpskog Narodnog Vijeća i Borisa Miloševića podpredsjednika hrvatske Vlade, da svojim utjecajem unutar srpske zajednice u Hrvatskoj, te poznanstvima s utjecajnim osobama u Republici Srbiji, pomognu identificiranju za sada nam nepoznatih, te dostupnosti poznatih zapovjednika postrojbi JNA i četnika, koji imaju saznanja o počiniteljima ili ih se osnovano sumnjiči za 59 civilnih žrtava ratnih zločina na teritoriju općine Nuštar”, stoji u priopćenju inicijative.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.