Koje su ovlasti školskih odbora i tko će za Tomaševića nadgledati prijave kandidata?

Tomislav Tomašević
Zagreb, 13.6.2021 - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je novo ljetno izdanje Projekta Ilica: Q’ART, koji se ove godine održava pod parolom Tko Iličari zlo ne misli!. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je u utorak konferenciju za medije te je na njoj podsjetio na javni natječaj koji je raspisan u ponedjeljak, a kojim Grad traži oko 400 članova školskih odbora.

Natječaj traje do 27. kolovoza, a prijave će razmatrati povjerenstvo od sedam članova, među kojima su četiri predstavnika grada i tri vanjska člana, stručnjaka u obrazovanju. Tomašević je na konferenciji također podsjetio da će biti smanjene naknade za sva upravna vijeća gradskih ustanova za nešto više od 50 posto, što se odnosi na vrtiće, socijalne ustanove pa i škole.

Uvjeti natječaja

Prema javnom natječaju koji je objavljen na stranicama Grada Zagreba uvjeti za imenovanje u školski odbor su idući:

1. Da osoba nije pravomoćno osuđena, odnosno da protiv nje nije pokrenut kazneni postupak
2. Da ima završen najmanje preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij na kojem se stječe najmanje 180 ECTS bodova
3. Da nije radnik ustanove za čiji odbor je iskazala interes za članstvo
4. Da nije roditelj učenika u ustanovi za čiji odbor je iskazala interes za članstvo

U natječaju se također navodi da ista osoba može biti imenovana u najviše 2 odbora

Ovlasti školskih odbora

Školski se odbor se sastoji 2 člana imenovana iz reda učitelja i stručnih suradnika koje imenuje Nastavničko vijeće, 1 člana-predstavnika radnika Škole kojega izabiru radnici, 1 predstavnika roditelja kojega imenuje Vijeće roditelja i 3 predstavnika Osnivača koje imenuje Osnivač, u ovom slučaju Grad Zagreb.

Školski odbor imenuje i razrješuje ravnatelja Škole te donosi statut Škole i Školski kurikulum – godišnji plan i program rada Škole, pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Škole.

Školski odbor također nadzire izvršavanje godišnjeg plana i programa rada Škole te odlučuje o financijskom planu i godišnjem obračunu.

Tko će razmatrati prijave?

Kandidature za školski odbor razmatrat će povjerenstvo od 7 članova, među kojima su 4 predstavnici Gradske uprave (3 su od strane Gradskog ureda za obrazovanje) te tri vanjska člana.

Među imenovanim vanjskim članovima nalaze Eli Pijaca, Silvana Svetličić i Damir Bakić.

Eli Pijaca Plavišić je sociologinja te je bila aktivistica nekoliko lijevih nevladinih organizacija, a najznačajnija je po tome što je od 2009. do 2010. bila članica Upravnog odbora udruge Forum za slobodu odgoja. Danas je izvršna direktorica iste udruge, kojoj je inače glavni cilj uvođenje građanskog odgoja u školski kurikul. Ona je od 2014. do 2017. godine bila članica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu i praćenje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a također je prema Linkedinu od 2013. do danas članica Nacionalnog vijeća za obrazovanje.

>GONG i GOOD inicijativa opet ‘istraživanjem’ guraju građanski odgoj: Evo tko stoji iza njih

Plavšić je također jedna od vodećih osoba GOOD inicijative, platforme oko koje su okupljene brojne nevladine organizacije koje traže uvođenje građanskog odgoja.

Silvana Svetličić je profesorica ravnateljica škole OŠ Ivan Cankar te je 2019. imenovana članicom Radne skupine za stručne suradnike i ravnatelje tijekom provođenja cjelovite kurikulne reforme.

Damir Bakić je sveučilišni profesor matematike i zastupnik ekstremno lijeve stranke Možemo u Hrvatskom saboru. On je svojedobno bio kandidat za rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Broj škola u Zagrebu

Grad Zagreb ima 433 objekata dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Grad, a neki od njih su oštećeni u potresu, pa je moguće da je njihov rad trenutno organiziran u drugim školama ili na neki drugi način.

Broj osnovnih škola: 111 redovitih, 4 posebne (za učenike s teškoćama), 2 umjetničke
Broj srednjih škola: 55 redovnih, 10 umjetničkih i 1 srednja škola – Centar za odgoj i obrazovanje Zagorska (za učenike s teškoćama) i Centar za dopisno obrazovanje
Osnovnim i srednjim školama upravlja školski odbor. Školski odbor ima 7 članova. Članovi tog tijela imenuju se na vrijeme od četiri godine i mogu biti ponovno imenovani, a mandat članova teče od dana konstituiranja školskog odbora.

Hoće li gradonačelnik nametati LGBT agendu?

Podsjetimo, u programu Tomislava Tomaševića važnu ulogu ima tzv. “rodna i LGBTIQ jednakost”. U programu ističu kako su “rodnom diskriminacijom i rodno uvjetovanim nasiljem (što uključuje i homofobiju, bifobiju, interfobiju i transfobiju), pogođene LGBTIQ+ osobe”, a Zagreb potom predstavljaju kao nesiguran grad.

Stranka Možemo je također u svom programu najavila uvođenje građanskog odgoja u od 5. do 8. razreda osnovne te u sve razrede srednje škole ukoliko pobjede na izborima u Zagrebu.

“Uvest ćemo izvannastavnu aktivnost Odgoj i obrazovanje za aktivno građanstvo u osnovne i srednje škole, s ciljem pripreme učenika za preuzimanje svjesne, odgovorne i aktivne uloge u društvu te brige za javno dobro, osjetljivost na probleme u zajednici, solidarnost i spremnost na osobni doprinos u rješavanju problema zajednice”, stoji između ostaloga u programu na njihovim stranicama.

“Također ćemo osigurati potpore za projekte kojima se stvaraju novi nastavni sadržaji vezani uz obrazovanje za aktivno građanstvo, u čijem osmišljavanju i provedbi zajedno sudjeluju škole, organizacije civilnog društva, znanstvene i znanstveno-nastavne institucije, socijalna poduzeća, obrti, zadruge i sindikati”, stoji u programu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.