Koji su najpoželjniji fakulteti prema maturantima?

Zagreb, 22.5.2019.- Uèenici završnih razreda srednjih škola slave 'norijadom' završetak nastave. Maturanti su se okupili na Trgu bana Jelaèiæa odakle æe krenuti prema parku Bundek gdje æe program potrajati do 21 sat. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIÆ/ ua

Studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, psihologija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i stručni studij fizioterapije na zagrebačkom Zdravstvenom veleučilištu top tri su studija među ovogodišnjim maturantima kojima državna matura i službeno počinje idućeg tjedna, a koji u srpnju, po konačnim rezultatima mature, upisuju visokoškolske ustanove, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkurencija i na psihologiji

Naime, spomenute fakultete na svojoj listi za upis istaknulo je najviše maturanata – ukupno gledano spomenuta tri fakulteta prijavio je 4371 maturant, od toga je 1398 maturanata navedene fakultete istaknulo kao svoje prve izbore za upis.

Riječ je o studijima kojima upisne kvote nisu velike pa ovako velik interes učenika podiže i konkurenciju i zahtijeva što bolji rezultat na državnoj maturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će se za najatraktivniji studijski smjer – logopediju, za koju je upisna kvota iduće akademske godine 50 mjesta, boriti 1352 maturanta koja su prijavila navedeni smjer. Od prijavljenih njih 557 logopediju je stavilo kao svoj prvi izbor. Drugim riječima – za jedno mjesto na logopediji borit će se čak 27 učenika.

Ništa manja konkurencija ne očekuje ni one maturante koji žele studirati psihologiju kao jednopredmetni studij. Njih 1096 prijavilo je taj smjer iako ima mjesta tek za 76 studenata. Tako će se za jedno mjesto na psihologiji, uzevši u obzir samo one maturante koji su taj smjer istaknuli kao svoj prvi izbor, kojih je 386, boriti petero maturanata. Tolika će konkurencija biti i za jedno mjesto na stručnom studiju fizioterapije na koji će se u konačnici upisati tek 95 studenata.

Unatoč konkurenciji ovogodišnja generacija maturanata dobro je proučavala i potrebe tržišta rada – jer upravo studij logopedije nalazi se na listi studija za koje se preporučuje povećanje broja upisanih i stipendiranih učenika kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada. Logopedi su tako deficitarni i u Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Virovitici, Vinkovcima, Županji, Kutini, Novskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj, Brodsko-posavskoj županiji. Psiholozi su pak traženi u Karlovačkoj, Brodsko-posavskoj županiji, Trogiru, Splitu i Makarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među top deset studija ovogodišnji maturanti zainteresirani su i za farmaciju – za jedno mjesto na tome studiju ove godine borit će se troje studenata kojima je taj studij prvi izbor, a taj će smjer moći upisati ukupno 140 studenata. Dobar je to odabir ako se u kontekst uzmu i potrebe tržišta rada jer farmaceuta nedostaje u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Trogiru, Splitu kao i u Brodsko-posavskoj, Karlovačkoj, Virovitičkoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinskoj županiji.

U top 10 i dentalna medicina

U top deset studija koje interesiraju ovogodišnju generaciju maturanata ulaze i studij dentalne medicine, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, studij arhitekture i urbanizma, zagrebački studij medicine i računalstva i to smjerovi: programsko inženjerstvo, inženjerstvo računalnih sustava i mreža (stručni). Na tom posljednjem studiju mjesta je za stotinu studenata, taj je studijski smjer biralo 860 maturanata od kojih 256 je računalstvo istaknulo kao svoj prvi izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja generacija zainteresirana je i za studije anglistike, kineziologije, elektrotehnike, matematike, građevinarstva i strojarstva. U top dvadeset studijskih programa po izboru maturanata koji su morali poredati listu prioriteta nalaze se i ekonomija i poslovna ekonomija na zagrebačkom studiju te ekonomska politika i regionalni razvitak, financijski menadžment, marketing, menadžment, poduzetništvo i poslovna informatika u Osijeku.

Pravo je posljednje na listi top dvadeset studija – prijavilo ga je 1680 budućih studenata, a za njih 373 to je prvi izbor. Mjesta na tome fakultetu ima za 652 studenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.