Koliko će roditelji odgojitelji čekati konačnu odluku suda? Evo što kažu odvjetnici

roditelj odgojitelj
Karlo Novosel, Krešimir Planinić; montaža: Narod.hr, izvor: Fah/Narod.hr

Visoki upravni sud ovog je tjedna privremeno odgodio izmjenu mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu. Gradska uprava, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, tvrdi i dalje – mjera je neučinkovita i za proračun Zagreba preteška. Oporba poručuje: prava roditelja odgojitelja pokušavaju se ukinuti protuzakonito. Bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić ističe: U pet godina, koliko je mjera na snazi, rodilo se 500 djece više u Zagrebu nego prije, kada mjera nije bila na snazi’. SDP poziva na dijalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stečena prava

Privremena odgoda je tu, međutim, još nije poznato kada će Visoki upravni sud donijeti konačnu odluku o spornoj odluci zagrebačke Gradske skupštine iz prosinca lani. Tada su većinom glasova gradski zastupnici ekstremno lijeve orijentacije izmijenili demografsku mjeru roditelj odgojitelj, na način da su je de facto ukinuli, mada ona predstavlja stečena prava za roditelje i pokazala se demografski učinkovita.

> Dr. Markić: Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost koju Grad Zagreb nije pokazao za roditelje odgojitelje

> Peternel: Gradska vlast nije kadra znanjem i intelektualnom kapacitiranošću voditi grad poput Zagreba!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Visoki upravni sud obustavio izvršenje Tomaševićeve odluke o roditeljima odgojiteljima!

Udruga U ime obitelji zatražila je potom u siječnju preko odvjetnika Karla Novosela zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja od Visokoga upravnog suda. To su učinile i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja s odvjetnikom Krešimirom Planinićem, GI U djeci je budućnost i Ivica Lovrić s odvjetnicom Ksenijom Vržinom.

Od Suda su zatražili uvođenje privremene mjere – čime bi se zaustavila sva postupanja povezana s nezakonitom odlukom gradonačelnika Tomaševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve je pravno jasno definirano”

Odvjetnika Karla Novosela u utorak smo zamolili komentar na pozitivnu odluku Visokoga upravnog suda, te nam je rekao:

“Moj komentar bi možda uopće bio suvišan. Moj komentar je ustvari tišina. Sve je toliko samorazumljivo i pravno jasno definirano bez ikakve dvojbe i potrebe za nekakvom pravnom diskusijom i obrazlaganjem, argumentima i kontraargumentima. Ovo je upravo jedino ono što se moglo očekivati. Postoji li nekakav unutarnji politički ili ideološki diskurs između sudaca, pa se stoga nije odmah mogla donijeti glavna odluka, ne znam, moguće je da da.

Ali, obzirom na smjer kojim su krenuli, jedino što je moguće sljedeće napraviti i to se mora napraviti vrlo brzo je donijeti meritornu odluku na isti način. Problem je što u prosjeku Visokom upravnom sudu treba dvije godine za postupanje. No drugačiji im je prosjek u javno praćenim predmetima. Što je zabrinjavajuće i naopaki princip, ali je to s druge strane sreća za roditelje odgojitelje. Prema onome što se vidi u medijima, pritisak je i s protivne strane da se to što prije napravi”, rekao je Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Krešimir Planinić pohvalio je timski rad svih onih koji su sudjelovali u pripremi materijala koji su prezentirani Visokom upravnom sudu, te je izrazio zadovoljstvo zbog privremene odgode izmjene mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu.

> Lovrić: Otkako je mjera roditelj odgojitelj na snazi rođeno je 500 djece više

Uspješna demografska mjera

Stručno mišljenje prof. dr. sc. Nenada Pokosa pokazalo je da je u samo pet godina uspješne demografske mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu došlo do povećanja od 38,2 % u broju trećerođene djece te povećanju od čak 65,4 % u broju četvrtog i više rođene djece. To znači da je zahvaljujući mjeri roditelj odgojitelj u Zagrebu u pet godina rođeno oko 500 više djece, nego u prijašnjem usporednom razdoblju. Za sliku o važnosti te mjere za Zagreb: to je 20 razreda po 25 djece.

Ignoriranje trudnica koje su planirale koristiti se mjerom s trećim djetetom

Isto tako Tomašević ukidanjem mjere roditelj odgojitelj za buduće korisnike nije osigurao nikakvu pomoć ili uzeo u obzir činjenicu da se određeni broj Zagrepčanki odlučio na treće ili daljnje dijete – računajući na mjeru roditelj odgojitelj. Te trudnice i njihova djeca stavljeni su u nepovoljan položaj iako su imali legitimna očekivanja da se mjerom koriste – koja ne mogu ovisiti o tome tko dobiva ili gubi izbore u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.