TV komentar: Zastupa li Nova TV interese djece ili LGBT aktivista?

Foto: snimka zaslona, fah, facebook Nova TV Fotomontaža: narod.hr

Novinarka Nove TV Barbara Golja u jučerašnjem je Dnevniku Nove tv objavila prilog koji se navodno bavi interesima djece za čije se interese treba brinuti država, jer njihove interese više ne zastupaju njihovi roditelji, niti otac niti majka. Temu o omogućavanju homoseksualnim parovima da posvajaju odnosno udomljuju djecu čija je skrb povjerena državi otvorio je HDZ-ov koalicijski partner, predsjednik HNS-a , Ivan Vrdoljak – kojem je premijer Plenković već povjerio da (neuspješno) upravlja reformom obrazovanja sve djece u Hrvatskoj.

Usred Bruxellesa održana zastrašujuća konferencija o surogatstvu: ‘Kako do djeteta i po kojoj cijeni?’

Vrdoljak je zatražio da se kroz Zakon o udomiteljstvu omogući udomljavanje djece i homoseksualnim parovima – ne donoseći argumente za to da je u interesu djeteta da ga podiže istospolni par – dva muškarca ili dvije žene. Nije se  osvrnuo niti na odgovornost cijelog društva i države za djecu koja sui m/nama povjerena na brigu – niti pravo države i društva, da namjerno, planski oduzme djetetu mogućnost da odrasta uz osobe koje će ga voljeti i brinuti se o njemu predstavljajući najbližu inačicu zajednice koja je najbolje mjesto za odrastanje djeteta – zajednica žene i muškarca, oca i majke.

Nova tv je krenula putem Ivana Vrdoljaka, pa je objavila prilog pod naslovom “Djeca nisu ničim ugrožena jer im je roditelj LGBT orijentacije”.

Prilog gđe Golje započinje započinje riječima: “Možemo se prestati pitati bi li istospolnim parovima ‘dali djecu’, jer ta djeca su već tu”, a završava preporukom:  “Pa bi politika mogla bolje promisliti o Zakonu”.

Pri tome nam gđa Golja tumači da ako postoje djeca koju spletom raznih okolnosti već podižu homoseksualnim parovi – to znači da bi društvo i država trebali svu djecu za čiju su dobrobit zaduženi – povjeriti parovima koje čine dva muškarca ili dvije žene – namjerno ih lišavajući modela oca (u slučaju kad se radi o lezbijkama) ili majke (kad se radi o homoseksulanom paru).

Prva osoba s kojom Golja razgovara je koordinator udruge Dugine Obitelji Danijelom Martinovićem koji govori: “Imam dijete s lezbijskim parom, a u Hrvatskoj imate puno duginih obitelji koje na različite načine, da li iz prijašnjih brakova, da li potpomognutom oplodnjom, tako da tu djecu imate već dugi niz godina” da bi prešao na tvrdnju kako su znanstvenici s Insituta Ivo Pilar “pitali tu djecu kakav ime je život”.

Nadbiskup Barišić neočekivano “uzvratio udarac” Koordinacijskom odboru “Duginih obitelji”

Unatoč protivljenju roditelja u Sisku predstavljena LGBT slikovnica na Dječjem odjelu knjižnice!

Maja Tadić Vujčić, inače profesorica na Hrvatskim studijima koja predaje predmete “Pozitivna psihologija” i “Komunikacijske vještine” te je specijalizirana za istraživanje sreće, motivacije i dijeta, u prilogu ne objašnjava kako su ni što su pitali djecu već tek šturo ustvrđuje “’Ta djeca nisu ničim ugrožena što im je roditelj LGB orijentacije. Ono što ih čini drugačijima jest okolina” smatrajući kako su krivci za to pravilnici i zakoni.

Dapače, Tadić Vujčić koja je inače koautorica znanstvenog članka “Roditeljstvo LGB osoba u Hrvatskoj” u prilogu priznaje “Da bismo više znali morali bismo ih pratiti dugi niz godina. To mi u našem istraživanju još nismo napravili”, stoga se poziva na slična istraživanja u Europi i SAD-u.

Marija Tadić Vujčić na kraju u potpunosti izbjegava navodnu temu priloga – je li u interesu djeteta da njegovo ili njezino podizanje i odrastanje država i društvo stave u ruke homoseksualnog para – te tvrdi: “Ta su istraživanja pokazala da su djeca homoseksualnih roditelja onoliko homoseksualna, koliko i ona iz heteroseksualnih obitelji. Ne izgledaju i ne ponašaju se drugačije” što uopće ne odgovara na pitanje ugroženosti djece.

(VIDEO) Prof. Mark Regnerus: ‘Djeca koju podižu osobe u homoseksualnim vezama pokazuju niz lošijih ishoda’

Na kraju ovog propagandnog priloga, novinarka Golja nalazi tri osobe na ulici koje nemaju ništa protiv toga da homoseksualni parovi posvajaju ili udomljavaju djecu, te jednu osobe koja smatra da to ne bi bilo korisno za djecu, međutim, obrazložiti svoj stav ne želi.

Pristrani prilog novinarke Nove TV Barbare Golje završava tako što koordinator udruge Dugine Obitelji Martinović, ne ulazeći u meritum stvari pokušava stvoriti dojam kako oni koji se protive tome da homoseksualni parovi posvajaju ili udomljuju djecu – to ne čine zato što imaju u vidu najbolje interese djeteta – već zato što nameću svoj stav o tome što je ispravna seksualna orjentacija jednako kao i ispravna nacionalnost i religijska pripadnost.

Nitko ne osporava pravo novinara ili cijele televizije na zauzimanje pozicije. Ako je stav Nove tv ili Barbare Golje ili urednika – da društvo i država trebaju  homoseksualnim parovima omogućiti posvajanje i udomljavanje djece – onda to tako tako i treba predstaviti. Jer, jednostrano, potpuno neobjektivno prikazivanje vrlo ozbiljnog pitanja koje će utjecati na konkretne živote neke od ionako najranjivije djece u Hrvatskoj – niti je profesionalno niti je na nivou dosadašnjeg izvješćivanja Nove tv.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala Narod.hr

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr