Križni put ‘Stopama pobijenih’ od Đurmaneca do Macelja

Križni put “Stopama pobijenih” krenut će u subotu 12. ožujka 2016. s početkom u 9 sati od željezničke postaje Đurmanec do Macelja, najvećeg stratišta civila i svećenika u Hrvatskoj.

Organizatori napominju kako je potrebna obuća za dulje pješačenje (8 kilometara), sendvič i voda.

Prva postaja Križnog puta je željeznička stanica Đurmanec, gdje su početkom lipnja 1945. zarobljeni civili i razvojačeni vojnici iskrcavani i tjerani na svoj posljednji marš smrti u Maceljsku goru, prema mjestima pogubljenja. Taj put vodi pored župne crkve sv. Jurja, prema mjesnom groblju gdje je 1945. bio logor i potom u smjeru Donjeg Maclja, prema stratištima u Smiljanovoj Grabi i Lepoj Bukvi. Krajnja postaja je grobnica žrtava pored crkve Muke Isusove dovršene i blagoslovljene 2007. godine na spomen svim maceljskim žrtvama.

Macelj je najveće stratište hrvatskog svećenstva i civila u današnjoj Republici Hrvatskoj. Iskopane lubanje s prostrijeljenim ili razbijenim potiljkom, udovi žrtava vezani žicom i ostaci osobnih stvari žrtava, dokaz su teških komunističkih zlodjela u maceljskoj “Gori zločina”.

Popis svećenika na grobnici u Macelju nedvojbeno ukazuje na opseg tragedije egzodusa hrvatskog naroda, od Hercegovine, srednje Bosne, Srijema, Slavonije, Primorja, sve do Marije Bistrice. Macelj je najveće stratište u Republici Hrvatskoj po do sada 1.163 dokazanih i dostojno pokopanih hrvatskih žrtava komunizma. Macelj je ujedno i najveće stratište katoličkog svećenstva u Republici Hrvatskoj. Okruženje oko jame IVd u Lepoj Bukvi doslovno je sveto tlo, natopljeno mučeničkom krvlju, jer su tu okrutno poubijani ukupno 21 svećenik, franjevac i bogoslov te gurnuti u zajedničku jamu. Učinio je to poznati partizanski krvnik u noći 4./5. lipnja 1945.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr