‘Kuća ljudskih prava’ negoduje zbog odluke suda o Bojni Čavoglave: ‘Pozdrav ZDS simbolizira zločinačku naci-fašističku ideologiju’

Kuća ljudskih prava koju čini mreža šest organizacija civilnog društva iz Zagreba: B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti i Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja Svitanje, reagirala je na odluku Visokog prekršajnog suda koji je danas na općoj sjednici svih sudaca odlučivao o pozdravu “Za dom spremni” na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona “Bojna Čavoglave” i sa 4 glasa za, 15 protiv i 1 suzdržanim odlučio kako to nije prekršaj,

> Što znamo o parapolitičkim organizacijama koje u suradnji sa SDP-om sudjeluju u kampanji udomljavanja djece od strane homoseksualnih parova?

Njihovo priopćenje u kojem su istaknuli kako su zgroženi ovakvom odlukom suda donosimo u cijelosti.

“Kuća ljudskih prava Zagreb zgrožena je današnjom odlukom Visokog prekršajnog suda kojom se dopušta izvikivanje ustaškog pozdrava Za dom spremni prilikom izvođenja pjesme Bojna Čavoglave. Nevjerojatno i neuvjerljivo zvuči odluka Suda po kojem se uzvikivanje Za dom spremni ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja protiv javnog reda i mira.

Okolnost da je sporni pozdrav dio autorske pjesme ne mijenja činjenicu da je Za dom spremni ustaški pozdrav koji simbolizira zločinačku naci-fašističku ideologiju te da je protivan članku 39. Ustava koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti. Europski sud za ljudska prava u svojim presudama jasno je i nedvosmisleno potvrdio da korištenje naci-fašističkog pozdrav i znakovlja nije zaštićeno pravom na slobodu izražavanja. Za dom spremni predstavlja čistu suprotnost civilizacijskim vrijednostima, demokratskom društvenom uređenju i ljudskim pravima koje štiti Europska konvencija za ljudska prava.

Smatramo da je ova odluka Visokog prekršajnog sud u suprotnosti sa Ustavnom i zakonom te pozivamo glavnu državnu odvjetnicu da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH sukladno Prekršajnom zakonu i Zakonu o kaznenom postupku.”, objavili su.

Kuća ljudskih prava

Kuća ljudskih prava Zagreb/Human Rights House Zagreb, nalazi se na adresi Selska cesta 112c, kao i Documenta, B.a.B.e. i srodne udruge.

Godine 2014. Sanja Sarnavka bila je istovremeno voditeljica Kuće ljudskih prava Zagreb i direktorica udruge B.a.B.e.

Riječ je o mreži organizacija civilnog društva koju je 2008. osnovalo šest udruga: B.a.B.e.CMS (Centar za mirovne studije), Documenta, GOLJP (Građanski odbor za ljudska prava), UPIM (Udruga za promicanje istih mogućnosti) i Svitanje (udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja).

Kuća ljudskih prava članica je Mreže kuća ljudskih prava sa sjedištem u Oslu, zatim članica Platforme 112, Inicijative dobrodošli i GOOD Inicijative.

Kao donatori navedeni su, između ostalih, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Vlada RH, Grad Zagreb, EU, Vijeće Europe, Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, Norveški fondovi.

Kao članice te mreže navedene su sljedeće udruge: B.a.B.e., Centar za mirovne studije, CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, Documenta, GOLJP, UPIM, Svitanje i MMH (Mreža Mladih Hrvatske)

Što se događalo na Visokom prekršajnom sudu oko “Bojne Čavoglave”?

U veljači ove godine suci Odjela za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, nisu uspjeli donijeti većinsku odluku “o načelnim pitanjima” koja su proizašla iz prekršajnog postupka protiv Marka Perkovića Thompsona u vezi s pozdravom “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave”. I dok ostaje nejasno zašto bi suci Visokog prekršajnog suda trebali dolaziti do odluke “o načelnim pitanjima”, umjesto donositi odluke vodeći se za zakonom i dokazima – tako je tada izvijestila glasnogovornica Visokog prekršajnog suda. Tada je odlučeno da će se pitanje raspraviti na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske

> Unatoč najavama Slavice Lukić presuda u korist Thompsona nije srušena

Podsjetimo, tročlano vijeće Visokog prekršajnog suda u sastavu Ivanka Mašić i Mirjan Margetić, članice, te Anđa Ćorluka, predsjednica potvrdilo je prvostupanjsku presudu Prekršajnog suda u Šibeniku kojom je Thompson oslobođen krivnje zbog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” na koncertima održanim 5. kolovoza 2015., 5. kolovoza 2016. te 27. kolovoza 2017. godine. PU šibensko-kninska nije odustajala pa je uložila žalbu Visokom prekršajnom sudu, ali je Visoki prekršajni sud žalbu odbio.

No, ta presuda nije otpravljena s Visokog prekršajnog suda jer nije bila prošla kroz evidenciju sudske prakse, sudski odjel kroz koji prolazi svaka novodonesena presuda kako bi se utvrdilo je li sukladna već donesenim presudama u istim pravnim pitanjima, pisao je Jutarnji list.  Kako je Visoki prekršajni sud izrekao nekoliko osuđujućih pravomoćnih presuda vezanih uz pozdrav “Za dom spremni” evidencija sudske prakse ustanovila je da je oslobađajuća presuda u slučaju Thompsona suprotna već ustanovljenoj sudskoj praksi tog suda i ona je vraćena sudskom vijeću koje ju je donijelo na ponovno razmatranje. Isto je sudsko vijeće odbacilo primjedbe i jednoglasno poručilo kako ostaje pri prijašnjoj presudi. I dok mnogi vide ovakvo uplitanje “Evidencije sudske prakse” u odluke sudaca kao vrstu političkog pritiska i kršenja neovisnosti sudaca, ima onih koji su to glasno hvalili i zazivali.

> Ante Deur o pjesmi ‘Bojna Čavoglave’ za Narod.hr: ‘Ne dopustimo da netko tko ne voli hrvatsku državu, gazi njeno stvaranje’

> Thompsonov odvjetnik za Narod.hr: ‘Onima kojima nije prihvatljiv ZDS u kontekstu Domovinskog rata, nije prihvatljiva niti ova država’

> Otkud Pupovčevoj supruzi povjerljive informacije o statusu presude Thompsonu?

>Davorin Karačić: Zahvaljujem profesoru Ivi Josipoviću na peticama; naučio me kako obraniti pozdrav “Za dom spremni”

> Thompsonova ekipa odgovorila na ponovnu objavu Pupovčeve supruge 

Članci Pupovčeve supruge kao pokušaj pritiska

Slavica Lukić, supruga Milorada Pupovca, predsjednika Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS) objavila je u veljači u Jutarnjem listu članak o tome kako će u Odjel za javni red i mir Visokog prekršajnog suda donijeti konačnu odluku o eventualnoj dozvoli ili zabrani korištenja pozdrava ‘Za dom Spremni’ u pjesmi ‘Čavoglave’ Marka Perkovića Thompsona. Navela je da će se odluke morati držati i ostali suci iako to nije točno s obzirom na činjenicu da Hrvatska nema presedanski pravni sustav.

Marko Perković Thompson nastupio je u prosincu prošle godine u Dubrovniku povodom Dana dubrovačkih branitelja i na koncertu također otpjevao “Čavoglave”.

> (FOTO, VIDEO) Spektakl i ponos na Stradunu: Thompson održao koncert za Dan dubrovačkih branitelja

“Jutarnji list nije imao uvid u presudu tročlanog vijeća Visokog upravnog suda koje je oslobodilo Thompsona pa ne znamo na koji je način to vijeće argumentiralo svoj stav da izvikivanje pozdrava “Za dom spremni” na početku Bojne Čavoglave u Thompsonovom slučaju nije kršenje zakona. Treba, međutim, podsjetiti da je taj isti Visoki prekršajni sud samo nekoliko mjeseci ranije, u ljeto ove godine, donio presudu kojom je Marija Rosu, pjevača iz Makarske, pravomoćno osudio za remećenje javnog reda i mira upravo zbog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na početku “Bojne Čavoglave” koju je Rosin bend otpjevao na trgu u Makarskoj povodom obilježavanja 20. obljetnice Oluje”, pisala je Slavica Lukić u ranije objavljenom članku na istu temu, u kojem je donijela informacije koje se mogu protumačiti kao pritisak da se zaustavi presuda koja ide u korist Marka Perkovića Thompsona.

Thompsonova ekipa: ‘Svjedočimo medijskom pritisku uvijek istih, malih i nebitnih pojava uhljebljenih u neke medije’

Ekipa Marka Perkovića Thompsona uoči zasjedanja Odjela za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u veljači odgovorila je na pisanje Slavice Lukić putem službene Facebook stranice.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“U vrijeme dok se još uvijek iz crne zemlje iskopavaju ostaci hrvatskih heroja i žrtava srpske agresije, mi svjedočimo medijskom pritisku uvijek istih, malih i nebitnih pojava uhljebljenih u neke medije, koje pojave sebe vide u puno većem svjetlu i veličini nego što u stvarnosti jesu, kako iznova pokušavaju utjecati na sud da kriminalizira isto ono što su oni koje još uvijek crna zemlja krije, ponosito nosili braneći zemlju i narod od istih onih kojima ovi što perfidno i podmuklo, pod krinkom brige za ćudoređe, nikad nisu zamjerili ni mržnju ni smrt koju su sijali protiv ovog naroda i ove zemlje.

Mi se ne bojimo nikoga osim dragoga Boga ali se istodobno u čudu pitamo, je li uistinu moguće da SUD Republike Hrvatske može i pomisliti biti servis tih istih malih pojava kojima ne smeta samo naš izraz iz Domovinskog rata kojim smo branili život i Dom, nego im pod krinkom borbe protiv tzv. ustaškog pozdrava, kojega u svojoj mržnji ni ne vide u drugom svjetlu, smeta i država koju smo krvlju ostvarili”, poručila je Thompsonova ekipa.

Progon Marka Perkovića zbog pjesme Bojna Čavoglave

Marko Perković Thompson godinama je izložen progonu zbog pjesme “Bojna Čavoglave”

Pjesme Marka Perkovića s vremenom su zbog domoljubnog i vjerskog karaktera, postale „trn u oku“ dijelu projugoslavenski i antihrvatski orijentiranih medija i političara.

> Thompson o zabrani koncerta u Švicarskoj: Moje pjesme su istina koja nažalost mnoge smeta

Ipak, Marko Perković izdržao je sve napade bijesa i mržnje, te je svojim pjesmama u vrijeme tzv. „detuđmanizacije“, koja je sinonim za dekroatizacija, postao jedan od vidljivih i čvrstih simbola otpora tom pokretu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr