Što znamo o parapolitičkim organizacijama koje u suradnji sa SDP-om sudjeluju u kampanji udomljavanja djece od homoseksualaca?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Političarka i aktivistica Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije (CMS) i koordinatorica stranke Možemo podnijela je kaznenu prijavu protiv ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zagreb nakon što je Centar za socijalnu skrb Zagreb donio odluku kojom je ponovno odbijen zahtjev istospolnom paru iz Zagreba za udomljavanjem djece – dosljedno poštujući Ustav RH, zakone i europske konvencije, a posebno zaštitu prava djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Zagreb, 04.02.2020. – Konferencija za medije u povodu podizanja kaznene prijave protiv ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zagreb, koja se oglušila na pravomoćnu odluku suda i odbacila zahtjev za udomiteljstvo gay paru.
Na fotografiji Daniel Martinović, Sandra Benčić, Dario Juričan.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Nakon drugog rješenja Centra i homoseksualni par zaprijetio je da će ići s kaznenom prijavom protiv ravnateljice Centra, a SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić, poznat po brojnim neprimjerenim istupima, u sabornici je ovaj put ustvrdio: “Zagrebački centar za socijalnu skrb odbio je zahtjev istospolnog para Ive Šegote i Mladena Kožića za udomljenjem djeteta. To si je dopustila nekakva Tatjana Brozić Perić, šefica toga centra. (…) Žena ne poštuje odluke suda. (…) To je kazneno djelo i da smo mi nekakva država, ali barem nekakva, ta izvjesna Tatjana Brozić Perić do danas u osam sati ujutro do početka svog radnog vremena više ne bi bila na tom mjestu, ona bi bila smijenjena, ona bi bila potjerana jer ne poštuje odluke suda.“

Na taj su neprimjereni istup, između ostalih, reagirali saborski zastupnik Sladoljev, psihijatar Vukušić i udruga U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Brojne reakcije na kontroverznu odluku Ustavnog suda o udomljavanju

> Tko su Ivo Šegota i Mladen Kožić i koje udruge i stranke stoje iza njih?

> Što znamo o Dariju Juričanu – koji je podržao homoseksualni par koji želi udomiti/posvojiti dijete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ivica Šola: Iskorištavanje siročadi za ciljeve LGBT borbe – agresivni, voluntaristički val stigao i u Hrvatsku

> Sladoljev odgovorio Staziću: ‘Kao nostalgični zagovaratelj komunizma koji je homoseksualce trpao u zatvor, sada se zalaže za njihova prava’

> UIO: Djeca nisu poklon pa da ih država stavlja pod bor homoseksualnim parovima 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. Herman Vukušić o Staziću: ‘Glasan za istospolne parove, za branitelje je šutio’

“Ovakva agresija na službenu osobu u sustavu socijalne skrbi, i to od saborskog zastupnika, jer nije omogućila pojedincima, koji su stranka u sporu, status udomitelja, potpuno je suprotna najboljim interesima djeteta jer, između ostalog, djecu svodi na razinu usluge na koju istospolni par ima pravo i koju je trebao dobiti, pa čak i mimo zakona.”, upozorili su iz U ime obitelji.

> U ime obitelji: Nedopustivo je da se djecu bez roditelja iskorištava za nametanje LGBT ideologije i/ili političko razračunavanje

> Ordo Iuris: ‘Centar za socijalnu skrb na prvo mjesto stavio je zaštitu prava djeteta – ne postoji pravo na roditeljstvo za istospolne parove’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Nakon pritisaka na CZSS zbog Severine: Benčić kazneno prijavila ravnateljicu zbog homoseksualnog para

Odluka CZSS u ponovljenom postupku vrlo je značajna obzirom da je donijeta u vrijeme nesmiljene medijske kampanje LGBT udruga koje koriste istospolni dvojac iz Zagreba, te njihovu navodnu želju za udomljavanje djece, ne bi li na taj način zaobilaznim putem, mimo pozitivnih zakonskih propisa ostvarili prava koja im ne pripadaju, naglasili su iz Zaklade za pravnu kulturu Ordo Iuris.

“Sada se tu djecu iskorištava za LGBT borbu kako bi se dopustilo aktivistima da ih mogu udomljavati i na kraju posvajati.”, upozorila je dr. Željka Markić, te podsjetila da smo prije šest godina imali referendum te je brak Ustavom zaštićen kao zajednica žene i muškarca, gostujući na Z1 televiziji povodom kontroverzne odluke Ustavnog suda. Naime, Ustavni sud samoinicijativno uvodi u hrvatski pravni sustav ‘pravo’ istospolnih partnera na zajedničko udomljavanje djeteta. “Ustavni sud ponaša se kao aktivist i uzima sebi za pravo reći da mijenjaju Zakon drugačije od onoga kako su ga izglasovali saborski zastupnici. To je veliki problem za demokraciju.”, upozorila je dr. Markić.

Koje su parapolitičke organizacije iza kojih često stoji SDP? 

Medijski istaknuti pojedinci koji kroz mrežu udruga, zapravo parapolitičkih organizacija, kako su to već definirali politički analitičari, godinama izvlače novce iz državnog proračuna, vrše pritisak na institucije, blate Hrvatsku u inozemstvu – koje je Milanovićeva Kukuriku Vlada (SDP, HNS, IDS, HSU) izdašno financirala – predstavljaju jednu od ključnih poluga nastavka kontrole društva.

Riječ je uglavnom o kadrovima kompromitiranim iz vremena bivšeg jugoslavenskog komunističkog sustava. Proces njihovog financiranja vrlo je netransparentan, javljaju se na sve moguće natječaje. Na najmanju najavu smanjivanja njihovog financiranja spremni su skočiti na noge i krenuti u rušenje Vlade – kao što je to bilo nakon odlaska SDP-a s vlasti i dolaska dr. sc Zlatka Hasanbegovića na mjesto ministra kulture –  podižući mase preko medija – komercijalnih televizija i ostalih visokotiražnih medija u stranom vlasništvu – koji su im naklonjeni.

Zagreb, 07.01.2015. – Graðanska incijativa Kišobran, u koju je dosad ukljuèeno 40-ak udruga, i Izborni stožer Ive Josipoviæa najavili su na zajednièkoj konferenciji za novinare skup podrške za graðansku i tolerantnu Hrvatsku za èetvrtak naveèer na Europskom trgu u Zagrebu gdje æe nastupiti sastavi “Vatra” i “Psihomodo Pop”, a bit æe objavljena i deklaracija o obrani ljudskih prava te predana aktualnom predsjedniku i predsjednièkom kandidatu Ivi Josipoviæu. Na slici (L-D) Ðurða Novakoviæ, Vilim Matula, Marija Kalebota, Urša Raukar, Bojan Glavaševiæ i Rada Boriæ.
foto Hina/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

> U ime obitelji: Savjet za civilno društvo predstavlja krug privilegiranih udruga

> Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i Babe, CESI, Documenta – nepotpuno informirali Odbor za ljudska prava UN-a o ćirilici u Vukovaru

Također preko Savjeta za razvoj civilnog društva koje imenuje Vlada RH opet se jedni te isti ljudi iz jednih te istih udruga izmjenjuju kao članovi tog Savjeta, lobiraju za dodjelu sredstava, namještaju sami sebi izborna pravila, na što je upozorila udruga U ime obitelji.

Ministarstvo vanjskih poslova Milanovićeve ministrice Vesne Pusić krajem 2014. dodijelilo je financijsku podršku organizacijama civilnog društva iz proračuna RH. Izdašno se dijelilo novce pa su CMS i GONG dobili 250.000 kuna, Documenta 248.992,80 kuna, te B.a.B.e. 243.821,84 kuna.

Čim su HDZ i Most u siječnju 2016. preuzeli vlast od SDP-a, aktivisti Platforme 112 krenuli su u prosvjede protiv ministara. Optužili su tada još budućeg ministra Hasanbegovića da nije dobar kandidat zbog svojih stajališta, a Urša Raukar plakala je na Trgu sv. Marka kao sudionica prosvjeda Platforme 112 tvrdeći da Hasanbegović ne priznaje antifašizam i da ga je smišljeno odabrao tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kako bi ovladao medijima.

“Opet smo se vratili na najstrašnije podjele na ustaše i partizane”, tvrdila je Raukar na tribini Platforme 112 i Antifašističke lige, kojoj je na čelu Zoran Pusić, tada i predsjednik GOLJP-a, predsjednik Upravnog odbora Documente, brat Vesne Pusić, kojemu je njezino ministarstvo bez natječaja dalo tisuće kuna. Sredinom rujna 2016. povjesničar Dragan Markovina najavio je u razgovoru za Novi list osnivanje nove lijeve stranke sa Zoranom Pusićem. Odlučili su ne ići na izvanredne parlamentarne izbore kako ne bi rasipali glasove ljevice sa SDP-om na čelu, a u razgovore su krenuli s predstavnicima raznorodne lijeve scene – “aktivistima, feministicama, Radničkom frontom i svakim tko je zainteresiran”.

Dio aktivista u međuvremenu se otvoreno politički angažirao. Neki u okviru stranke Nova ljevica, dio je okupljen u političkoj stranci Možemo, dio je pristupio SDP-u.

Dok su hrvatski građani u javnoj raspravi vrlo jasno poručili DA još boljoj i učinkovitijoj zaštititi žena od nasilja, NE ratifikaciji Istanbulske konvencije, nevladine udruge okupljene oko Platforme 112 i neki politički aktivisti žestoko su pozivali na ratifikaciju sporne Konvencije koja je zapravo trojanski konj koji pod krinkom zaštite žena od nasilja donosi opasnu rodnu ideologiju u hrvatsko društvo i obrazovni sustav.

Predstavit ćemo samo neke od udruga, jer bi predstavljanje svih premašilo okvire ovoga teksta, a imena vodećih osoba ionako se često preklapaju unutar tih organizacija i inicijativa.

Dugine obitelji – LGBT propaganda u Hrvatskoj

Udruga Domino objavila je lani prijevod dviju LGBT slikovnica za najmlađe koje se bave temom “istospolnih obitelji”, “Rano ujutro” i “Ovo nije vrijeme za igru” autora Lawrencea Schimela.

> TV komentar: Zastupa li Nova TV interese djece ili LGBT aktivista?

> (FOTO) Istospolni par tuži Ministarstvo jer mu ne da udomiti djecu: Što o podizanju djece od strane istospolnih parova kažu znanstvena istraživanja?

> (VIDEO) Za prava kojih žena će se Sanja Musić Milanović boriti?

> Udruga Dugine obitelji školama i vrtićima planira dijeliti slikovnicu koja promovira posvajanje djece od strane LGBT parova

Prije toga već je objavljena LGBT slikovnica “Moja dugina obitelj” koju je izdala udruga Dugina obitelj, a čijoj su se promociji u nekim gradovima protivili roditelji. “Moja dugina obitelj” je slikovnica koja promovira homoseksualni način života i posvajanje djece od strane LGBT parova, a slikovnicu je između ostalih financiralo i francusko veleposlanstvo, čime je podržalo politički aktivizam u dječjim vrtićima i iskorištavanje djece za političku i aktivističku agendu.

Inače slikovnica je predstavljena uz predstavnike Francuskog veleposlanstva u Medijateci Francuskog instituta u istom prostoru u kojem je 2013. u sklopu festivala “Queer Zagreb” gostovao je Gert Hekma – deklarirani pedofil i zagovornik legalizacije pedofilije.

Autor slikovnice je Ivo Šegota. Ivo Šegota i Mladen Kožić podnijeli su privatni zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu a ovih je dana Centar za socijalnu skrb Zagreb donio odluku kojom je ponovno odbijen zahtjev tom istospolnom paru iz Zagreba za udomljavanjem djece – dosljedno poštujući Ustav RH, zakone i europske konvencije, a posebno zaštitu prava djeteta.

Udruga Dugine obitelji ustvrdila je 2018. da “Hrvatska i dalje sustavno diskriminira istospolne životne partnere i ne želi im omogućiti udomiteljstvo, iako su pojedini parovi prošli sve psihološke i socijalne testove i zadovoljili visoke kriterije potrebne kako bi se pomoglo nezbrinutoj djeci u domovima, čiji broj raste iz dana u dan”.

Suprotno tvrdnjama koje dolaze iz te udruge da “ne postoji nikakva razlika u razvoju djece koju odgajaju heteroseksualni u odnosu na homoseksualne parove”, relevantna istraživanja pokazuju da nije istinita tvrdnja da nema razlike za djecu koju podižu istospolni parovi ili muškarac i žena.

Svrha instituta udomiteljstva je najbolja dobrobit djeteta. Europski sud za ljudska prava potvrdio je da ne postoji pravo na roditeljstvo za istospolne parove.

“Brojna istraživanja pokazuju da je u interesu djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, a ako to nije moguće, u zajednici ili formi provjerene društvene skrbi koja, koliko god je moguće, imitira upravo zajednicu u kojoj dijete jedino dolazi na svijet, zajednicu žene i muškarca. U procesu udomljavanja i posvajanja djece centri za socijalnu skrb, državne i društvene institucije dužne su imati u centru svog odlučivanja – interese djeteta, ne potpadajući pod pritiske ni LGBT aktivista ni politike.”, naglasili su iz U ime obitelji.

Inicijativa Jelene Veljače potakla neutemeljene prozivke nestručnjaka na socijalne radnike

Građanska inicijativa “Spasi me” iza koje stoji glumica Jelena Veljača pokrenula je pak lani javne napade na rad Centara za socijalnu skrb i njihovih stručnjaka. Simpatizeri i aktivisti uključeni u inicijativu “Spasi me” krenuli su prozivkama zbog “nehumanosti, nepostupanja, nedovoljnu senzibiliziranost za potrebe žrtve”.

Nakon brojnih napada reagiralo je i Ministarstvo za demografiju upozoravajući da “djelovanje nestručnjaka i aktivizam na društvenim mrežama ukazuje na suštinsko nepoznavanje problema te kako to nije djelotvoran ni konstruktivan način unapređenja zaštite žrtava nasilja u obitelji”.

> Peternel: ‘Skoro svi osnivači Zaklade Solidarne, politički aktivisti, prisvojili su Veljaču da preko nje uđu u vaše novčanike’

> Škrabalo sa ‘šeficom’ svog brata – zagovarala ratifikaciju IK. Je li u sukobu interesa?

Odluka suda da skrbništvo nad sinom pjevačice Severine preuzima djetetov otac Milan Popović ponovno je bila pokrenula aktiviste i članove Veljačine inicijative “Spasi me” izazvavši među njima bijes i ideje za novim prosvjedom u znak podrške pjevačici.

Zaklada Solidarna s inicijativom Jelene Veljače osnovala je fond “Spasi me” na čije je prikupljanje donacija uz pjevačicu Severinu došao i premijer Andrej Plenković. Tada je prikupljeno tek nešto više od 160.000 kuna.

Početkom veljače glumica Jelena Veljača u velikom intervjuu za Jutarnji list promiče homoseksualni par i njihovu “borbu da postanu roditelji” – na način da se preko pritisaka na hrvatske institucije njima odobri zahtjev za udomiteljstvom. “Voljeli bismo imati troje djece”, tvrdi taj istospolni par u razgovoru s Veljačom te ističu da su Plenkovićeve ministrice i sam Plenković “podržavajući”.

GONG

GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti, a unatoč brojnim aktivnostima koje navode na svojoj stranici GONG je najpoznatiji po protivljenju referendumu o braku koji je organizirala udruga U ime obitelji te protivljenju referendumu o pravednije izbornom sustavu građanske inicijative Narod odlučuje.

Politolog Nenad Zakošek, redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu političkih znanosti i gorljivi borac protiv ‘indoktrinacije katoličke crkve’ nekada je bio predsjednik Vijeća GONG-a, koji se također protivio referendumima tvrdeći kako demokracija nije vladavina većine nego sustav koji štiti građane i brani prava svih manjina.

Gordan Bosanac nekadašnji je član upravnog vijeća Gonga koji je bio povezan s tri otvoreno lijevo-liberalne nevladine organizacije. Bosanac je bio je ovlašten za zastupanje Centra za mirovne studije te je također i jedan od osnivača LGBT grupe Iskorak te jedan od supokretača Queer Zagreb festivala. Danas je član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

Marina Škrabalo zaposlena je u GONG-u od 2012. godine, a u njemu djeluje kao viša savjetnica. Radila je za feminističku organizaciju CESI, a od od 2003. do rujna 2012. bila zaposlena u vlastitoj tvrtki MAP Savjetovanja društvo s ograničenom odgovornošću za savjetodavne usluge, koja je bila prijavljena na istoj adresi kao i sjedište SDP-a na Iblerovom trgu 9.

Preko Savjeta za razvoj civilnog društva izabrana je za predstavnicu civilnog sektora kao hrvatska predstavnica sektora za demokratizaciju i ljudska prava u Europskom gospodarsko-socijalnom odboru. Njezin brat, Mato Škrabalo, hrvatski veleposlanik pri Europskoj Uniji u Bruxellesu.

Nekadašnji izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić, lani je nakon 17 godina djelovanja u GONG-u postao izvršnim tajnikom SDP-a, a potom i SDP-ov koordinator za medije. On je najpoznatiji po tome što je ustvrdio kako GONG ne kani surađivati s portalom udruge U ime obitelji, te je aktivno vodio kampanju protiv referendumskih inicijativa, kako udruge U ime Obitelji tako i građanske inicijative Narod odlučuje.

U Vijeću sjede Aleksandra Kuratko Pani, koja je karijeru gradila u američkom Nacionalnom demokratskom institutu (NDI) i OESS BiH, Goran Čular, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti, Enes Ćerimagić koji je sudjelovao u akcijama “Ne damo Varšavsku” i referendumu “Ne damo autoceste”, Vlasta Ilišin sa Instituta za društvena istraživanja gdje je bila predstojnica Centra za omladinska i rodna istraživanja, Vanja Jurić, aktivna u HND-u, Senada Šelo Šabić sa Institutu za razvoj i međunarodne odnose, Petar Vidov, glavni urednik Faktografa.hr te Tihomir Žiljak s Fakulteta političkih znanosti.

Predsjednica Nadzornog odbora GONG-a je Daniela Jovanova Ivanković iz Ekološkom pokretu Makedonije, a članovi su Sanda Malbaša iz Centra za mirovne studije koja je ujedno i osnivačica feminističke organizacije CESI te Natalia Mirković pravnica s iskustvom u pravu na pristup informacijama.

Na čelu Izvršnog odbora je Jelena Berković, nekadašnja novinarka i urednica Radija 101 i članica saborskog Odbora za informiranje, a članovi su Blaženka Sečkar iz Amnesty Internationala i Documente, Oriana Ivković Novokmet, bivša novinarka portala Index.hr i Dražen Hoffmann iz Centra za istraživanje etničnosti, migracija i državljanstva.

Predsjednica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić pozvala je svojedobno GONG da podupre referendumsku inicijativu za izmjenu izbornih pravila i da im pomogne u informiranju birača, što bi GONG-u trebao biti i posao, no GONG je odlučio ne podržati referendumsku inicijativu.

Kada je GI Narod odlučuje 2018. skupljao potpise za 6 mjera za pravedniji izborni sustav GONG je ustvrdio da se jednim od predloženih referendumskih pitanja namjerava ograničiti prava zastupnicima nacionalnih manjina, što bi bio nasrtaj na prava manjinskih skupina.

Ipak, GONG je podržao zakon za ograničavanje referenduma danas bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića ustvrdivši da se konačno “ide i u smjeru regulacije financiranja referendumskih inicijativa”.

Iako je nastao i plaćen između ostaloga i iz državnog proračuna s ciljem nadziranja neovisnosti izbornog procesa i promicanjem demokracije, GONG se intenzivno proteklih godina bavi političkim aktivizmom i agitiranjem za određene političke skupine.

Centar za mirovne studije: Zastupao ih Gordan Bosanac, danas član tijela za građanski nadzor nad sigurnosno-obavještajnim aparatom

Udrugu Centar za mirovne studije (CMS) koja se danas pretežito bavi pitanjem prihvata migranata i otvaranjem granica za iste zastupao je Gordan Bosanac, a koji je danas jedan od članova tijela koje provodi građanski nadzor nad sigurnosno-obavještajnim aparatom Republike Hrvatske te vodi kolegij Ljudska sigurnost na CMS-u.

Istaknute aktivistice CMS-a su Sandra Benčić i Marina Škrabalo, koja je 2002. dobila nagradu Sorosevog Otvorenog društva iz Budimpešte.

Godišnje CMS dobiva oko 4,5 milijuna kuna, a partner im je i Srpsko narodno vijeće, koje se pak najznačajnijim dijelom financira iz državnog proračuna.

CMS financiraju, između ostalih, Europska unija, Vlada RH, Ured za udruge, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Sorosev Open Society Foundations, UNHCR, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Zagreb i drugi. Preko 70 posto sredstava dobivaju izvana, a godišnje primaju oko 4,5 milijuna kuna (oko 700.000 eura).

Među partnerima CMS-a navode se, između ostalih, GONG, Documenta, Kuća ljudskih prava, Ekonomski institut u Zagrebu, Ekonomski fakultet na Sveučilištu u Splitu, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Ured pučke pravobraniteljice, zagrebački Pravni fakultet, zagrebački Filozofski fakultet, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i Srpsko narodno vijeće.

CMS stajao iza osnivanja Documente Vesne Teršelić i GOLJP-a Zorana Pusića

Centar za mirovne studije nalazi se na adresi Selska cesta 112 na kojoj se nalazi i Platforma 112, unutar koje djeluje 60 organizacija civilnog društva kojima pripadaju i CMS uz B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Documentu – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG i drugi.

Centar za mirovne studije također je jedan je od osnivača Documete, a uz Centar za građanske inicijative Poreč, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP Zorana Pusića), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documentu-Centar za suočavanje s prošlošću i udrugu Terra, osnovali i zakladu Solidarna.

CMS između ostalih financira Sorosova Zaklada za otvoreno društvo, Vlada RH, Ured za udruge, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, MZOS, Grad Zagreb, EU, UNHCR, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Ova udruga također organizira razne radionice i kolegije, mentorske koji ima nekoliko desetaka stoga vrijedi izdvojiti tek nekoliko istaknutiji: Amir Hodžić (Spol Rod Queer), Ana Raffai, Otto Raffai (Nenasilno djelovanje), Vesna Teršelić (Suočavanje s prošlošću), Gordan Bosanac (Ljudska sigurnost).

U njihovim predavanjima sudjeluju i druge udruge od kojih izdvajamo: Eugen Jakovčić (Documenta), Vildana Semić Isaković (Medžlis Islamske zajednice Sisak), Vesna Zovkić (Isusove male sestre), Princ Wale Soniyi (Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj), Rada Borić (Ženski studiji), Lorena Drakula (Studentski zbor FFZG).

GOOD inicijativa

Riječ je o još jednom klonu “organizacija” jednih te istih udruga koje se “bave ljudskim pravima”. Inicijativu su pokrenuli 2008. s naglaskom na “odgoj i obrazovanje”.

U nju su su uključene, opet, brojne udruge, a navodimo neke od sveprisutnih: B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Dugine obitelji, Forum za slobodu odgoja, GONG, Institut za razvoj obrazovanja (IRO), Kuća ljudskih prava Zagreb, Lezbijska organizacija Rijeka LORI, Mreža mladih Hrvatske, Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI, Roda – Roditelji u akciji, Zagreb Pride, Zelena akcija, Ženska soba – Centar za seksualna prava.

Udruge koje su koordinirale SDP-ovu inicijativu “Hrvatska može bolje”: Roditelji u akciji – Roda, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno društvo, Udruga roditelja Korak po korak, Mreža mladih Hrvatske, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva. Kao podržavatelji navedeni su između ostalih: Documenta, Dugine obitelji, Centar za građanske inicijative Poreč, Zagreb Pride, Are You Syrious?, Centar za ženske studije, Domino, Inicijativa za podršku izbjeglicama “Dobrodošli”, LORI Rijeka, CESI, Zelena akcija, Protagora, Kuća ljudskih prava, Platforma 112, queerANarchive Split, Queer Sport Split, B.a.B.e., CROSOL, Kulturnjaci2016, Iskorak, Ženska mreža Hrvatske, TransParent Croatia…

Pod krinkom za za potporu cjelovitoj kurikulnoj reformi, a zapravo još jednim protuvladinim provjedima 2017. ponovno su djelovale – iste udruge. Na prosvjedima su sudjelovali i Anka Mrak Taritaš, Davor Bernadić, Krešo Beljak.

Kao organizator prosvjeda 2017. ponovno se navodila GOOD inicijativa, a tražili su i razrješenje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Zanimljivo je spomenuti da je na te prosvjede pozivao HNS-ov Ivan Vrdoljak, današnji koalicijski partner Andreja Plenkovića, i koji je zamijenio ministra Barišića s HNS-ovom ministricom znanosti – Blaženkom Divjak.

Zaklada Solidarna

Zakladu za ljudska prava i solidarnost, “Solidarna“, osnovalo je 55 pojedinaca i udruga “kako bi podržala građansko djelovanje na promociji i zaštiti ljudskih prava”, naveli su, a predstavljena je 10. prosinca 2015. u Zagrebu povodom Dana ljudskih prava.

U zakladi Solidarna okupili su se uglavnom pojedinci okupljeni oko inicijative Kulturnjaci2016.

Individualni osnivači Zaklade: Dražen Lalić, Tomislav Tomašević, Vedran Horvat, Vesna Teršelič, Ivan Zidarević, Viktor Vučetić, Teodor Celakoski, Tomislav Domes, Bernard Ivčić, Tin Gazivoda, Mladen Majetić, Igor Roginek, Ivana Zanze, Nadežda Čačinovič, Urša Raukar, Vili Matula, Nicole Kwiatkowski, Vanja Škorić, Berto Šalaj, Teodor Petričević, Petra Rodik, Gordan Bosanac, Sandra Benčić, Ivan Novosel, Suzana Kunac, Nataša Škrbić, Nenad Zakošek, Ivan Blažević, Martina Horvat, Sanja Sarnavka, Dražen Hoffmann, Goran Jeras, Nives Miošić-Lisjak, Sara Lalić, Marina Škrabalo, Tea Škokić, Blaženka Sečkar, Vesna Mihoković Puhovski, Nenad Puhovski, Zoran Grozdanov, Ilinka Serdarević, Silvia Žufić Dujmović, Sunčica Damjanović, Nataša Vajagić, Fani Bugarin Šoljan, Sniježana Matejčić, Jelena Berković i Mirjana Matešić.

Organizacije zakladnici: Centar za građanske inicijative Poreč, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP), Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Dokumenta-Centar za suočavanje s prošlošću i udruga Terra.

Zakladna uprava Solidarne:
* Sanja Sarnavka, predsjednica Zakladne uprave, aktivistica, dugogodišnja predsjednica udruge B.a.B.e.
* Mirjana Matešić, zamjenica predsjednice Zakladne uprave, direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (nedobitna ustanova privatnog sektora),
* Zlata Paštar, profesorica u I. Gimnaziji Zagreb
* Nebojša Taraba, producent, osnivač i suvlasnik producentske kuće Drugi plan
* Vanja Škorić, pravnica, radi u Europskom centru za neprofitno pravo.

Zakladu Solidarna financira i norveška vlada. Izrael, Mađarska, SAD i Rusija praktično su onemogućile strane transfere tamošnjim nevladinim udrugama. Posve ispravno smatraju da se tim novcem financiraju aktivnosti koje vode destabilizaciji nacionalnih interesa za potrebe onih koji ih plaćaju, posebno putem medija.

Kuća ljudskih prava

Kuća ljudskih prava Zagreb/Human Rights House Zagreb, nalazi se – također – na adresi Selska cesta 112c.

Godine 2014. Sanja Sarnavka bila je istovremeno voditeljica Kuće ljudskih prava Zagreb i direktorica udruge B.a.B.e.

Riječ je o mreži organizacija civilnog društva koju je 2008. osnovalo šest udruga: B.a.B.e., CMS (Centar za mirovne studije), Documenta, GOLJP (Građanski odbor za ljudska prava), UPIM (Udruga za promicanje istih mogućnosti) i Svitanje (udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja).

Kuća ljudskih prava članica je Mreže kuća ljudskih prava sa sjedištem u Oslu, zatim članica Platforme 112, Inicijative dobrodošli i GOOD Inicijative.

Kao donatori navedeni su, između ostalih, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Vlada RH, Grad Zagreb, EU, Vijeće Europe, Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, Norveški fondovi.

Kao članice te mreže navedene su sljedeće udruge: B.a.B.e., Centar za mirovne studije, CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, Documenta, GOLJP, UPIM, Svitanje i MMH (Mreža Mladih Hrvatske)

Centar za ženske studije

Osnivačice Centra za ženske studije su: Aida Bagić, Rada Borić, Nadežda Čačinovič, Sanja Iveković, Željka Jelavić, Biljana Kašić, Jasmina Lukić, Nela Pamuković, Karmen Ratković, Vesna Teršelič, Neva Tölle i Maja Uzelac.

Centar za ženske studije osnovan je 1995. a surađuje sa ženskim organizacijama i platformama civilnog društva kao što su: ATGENDER, Ženska mreža Hrvatske, Koordinacija Kuća SEKA, CROSOL, Savez udruga Klubtura, Antifašistička liga Hrvatske, Interuniverzitetski Centar (IUC) u Dubrovniku, GOOD Inicijativa. Članice Centra sudjeluju u stručnim timovima Vijeća Europe, Europskog ženskog lobija (European Women’s Lobby), Europskog instituta za rodnu ravnopravnost (European Institute for Gender Equality), Inicijative nobelovki (Nobel Women’s Initiative) te u znanstvenim, kulturnim i aktivističkim projektima.

Rada Borić, jedno od zaštitnih lica Centra za ženske studije, kao članica Nove ljevice postala je zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.