Što znamo o Dariju Juričanu – koji je podržao homoseksualni par koji želi udomiti/posvojiti dijete?

Zagreb, 04.02.2020. - Konferencija za medije u povodu podizanja kaznene prijave protiv ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zagreb, koja se oglušila na pravomoćnu odluku suda i odbacila zahtjev za udomiteljstvo gay paru. Na fotografiji Dario Juričan. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Platforma Možemo!, udruga Dugine obitelji i bivši predsjednički kandidat Dario Juričan podržali su homoseksualni par, Ivu Šegotu i Mladena Kožića, koji žele dobiti status udomitelja djeteta i napali odluku Centra za socijalnu skrb Zagreb koji je sredinom prošlog mjeseca taj zahtjev odbacio.

U intervju za LGBT portal ustvrdio je da “svi trebaju imati jednake mogućnosti, bez obzira radi li se o udomiteljstvu ili posvajanju”:

“Vrlo jednostavno – mislim da bi svi građani i građanke Republike Hrvatske trebali imati jednake mogućnosti bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, tko sam ja da im branim. U Ustavu lijepo piše da nema diskriminacije, a predsjednik je čuvar Ustava. Pa prema tome i istospolni parovi ne bi trebali biti diskriminirani u npr. pristupu sustava udomiteljstva, ako to mogu bračni drugovi ili pojedinci i pojedinke. Dozvoljavam da mi se i plati da promijenim mišljenje.”

> Benčić, Martinović i Juričan nastavljuju pritisak na CZSS u vezi homoseksualnog para i udomljavanja djece

Iako se u prosvjedu protiv Milana Bandića koji su organizirale lijevo – liberalne udruge, Udruga građana Siget, Zelena akcija i Pravo na grad, držao po strani, prosvjed je obišao, a na službenoj Facebook stranici naveo: “Zagreeebeee, gotov je!”

Tko je Dario Juričan?

Rodio se 16. prosinca 1976. u Zagrebu. Osnivač je i dugogodišnji voditelj Udruge Blank iz Zagreba. Diplomirao je germanistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te film na London Film Academy. Redatelj je i producent brojnih kratkih igranih i dokumentarnih filmova, od kojih je s filmom “Gazda” postigao najveću medijsku vidljivost.

U svibnju prošle godine promijenio je ime u Milan Bandić.

Pripadnik je političke platforme Možemo što je vidljivo i na službenim stranicama. Navodi se kao jedan od njihovih ciljeva “ojačati sekularnost države u kojoj se jamči sloboda vjeroispovijesti, ali uz jasnu odvojenost vjerskih zajednica i države”.

Politička platforma Možemo! te stranke Nova ljevica, Održivi razvoj Hrvatske i ORaH na europske izbore izašle su sa zajedničkom listom nazvanom Zelena ljevica te osvojili tek 1,79 posto glasova.

“Zalagat ćemo se za obranu antifašističkih vrijednosti i protiv nacionalizma, izolacionalizma i revizionizma, koje vidimo posljednjih godina, te za Europu ljudskih prava i otvorenih granica, a protiv politike bodljikave žica, koja Hrvatsku sve više okružuje u nama susjednim zemljama”, isticali su uoči izbora.

Najveći donator kampanje – Index

Nešto više od 230 tisuća kuna, iznos je koji je u kampanji od 48 donatora dobio nezavisni kandidat za predsjednika Dario Juričan, no čak 200 tisuća kuna, maksimalno mogući iznos, uplatila mu je Index promocija.

Tijekom kampanje predstavio je satirični program u kojem je naveo da se zalaže za “korupciju svima”, a na zgradu Gradskog poglavarstva projicirao je izborni plakat s natpisom “Moje ime ovdje od sada znači korupciju”.

U prvom krugu osvojio je 4,61 posto glasova.

Snima film o gradonačelniku Bandiću

Snimio je film “Gazda: Početak”. U prvome se pozabavio Agrokorom i usponom njegova gazde Ivice Todorića, a u drugom glavnu ulogu ima Kutle. Trenutno priprema treći dio trilogije, film “Kumek” o Bandiću.

Film su sufinancirali su HAVC, Hrcin, Zaklada Kultura nova i crowdfunding kampanja. Imat će premijeru u travnju 2020. u zagrebačkom kinu Europa, a već je objavio i najavu:

Bernardić: Juričan vjerojatno ima neki interes u kinu Europa

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić za Juričana je rekao da interes u Kinu Europa:

“Očito je kolega vidio prostor da, ponesen dobrim rezultatom u Zagrebu, pokuša uzeti glasove iz bazena SDP-a. On pokušava taktikom ‘svi su oni isti’, napadajući SDP i mene, zapravo uzeti glasove za sebe ili neku svoju buduću opciju… Dario Juričan vjerojatno ima neki interes u kinu Europa, to je točno. Očito ima, kada se toliko zalaže za to. To je nešto što je, mislim, njemu izrazito važno, ali to ćete pitati njega”, rekao je Bernardić.

Dario Juričan odgovorio je Bernardiću: “Berice, Berice… Crve mali. Nazvao si me jučer “kolegom”. Lijepo mi je bilo čuti da si me prihvatio, mene kao podržavatelja korupcije. Ja sam pohvalio tvoj potez što si, u pravom duhu korupcije, uzeo Cotrugli stipendiju. Sad čekam još samo tvog pajdu Bandića, da me i taj nazove kolegom i dođe na svijetlu stranu korupcije. Naš pokret raste iz dana u dan! Također strpljivo čekam da otvoriš kino Europa 8. 4. 2020., i to zato, politička dangubo, što je to u interesu i mene i svih Zagrepčana, jer ga je iz dišpeta zatvorio tvoj pajdo, rezač etiketa Mila Bandić, a da nije napravio plan renovacije, niti osigurao novac u gradskom proračunu. To je najveće reprezentativno kino u centru Zagreba, ili ukratko Bero, znam da otežano kopčaš – stvar od javnog interesa.”

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr