Ordo Iuris: ‘Centar za socijalnu skrb na prvo mjesto stavio je zaštitu prava djeteta – ne postoji pravo na roditeljstvo za istospolne parove’

Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Potrebno je odati priznanje Centra za socijalnu skrb Zagreb na dosljednoj primjeni Ustava RH, zakona i europskih konvencija, a posebno na tome što su u svom odlučivanju očito na prvo mjesto stavili zaštitu prava djeteta“, ističe se u priopćenju Zaklade za pravnu kulturu Ordo Iuris povodom odbacivanja zahtjeva za obavljanje udomiteljstva koji je podnio homoseksualni par Ivo Šegota i Mladen Kožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne postoji pravo na roditeljstvo za istospolne parove. Nužno je u fokus staviti prava djece kojima je po Konvenciji o pravima djeteta i načelu najboljeg interesa djeteta zagarantiran čitav niz prava, posebno pravo na oca i majku, a koja su ipso facto nespojiva s njihovim udomljavanjem ili posvajanjem od strane istospolnih zajednica”, upozorava Zaklada.

> Centar za socijalnu skrb odbio homoseksualni par – u interesu djeteta i u skladu sa zakonom

Priopćenje Zaklade za pravnu kulturu Ordo Iuris prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ordo Iuris pozdravlja najnoviju Odluku Centra za socijalnu skrb Zagreb kojom je ponovno odbijen zahtjev istospolnom dvojcu iz Zagreba za udomljavanjem djece. Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris smatra da je, iako nam još nije poznato obrazloženje odluke, potrebno odati priznanje Centru na dosljednoj primjeni Ustava RH, zakona i europskih konvencija, a posebno na tome što su u svom odlučivanju očito na prvo mjesto stavili zaštitu prava djeteta.

Podsjećamo da su se gospoda Šegota i Kožić 2017. g. javili nadležnom Centru sa zahtjevom da budu udomitelji. Centar je započeo proceduru, no ubrzo ju je obustavio ističući da “ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu”.

Dvojac se žalio Ministarstvu za demografiju, koje je potvrdilo odluku Centra, a zatim je pokrenuo upravni spor. Upravni sud je krajem prošle godine donio presudu kojom poništava rješenja Ministarstva i Centra te predmet vraća na ponovni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši pravni stručnjaci predmetnu presudu trenutno analiziraju i smatraju da je pravno manjkava. Odluka Centra u ponovljenom postupku je vrlo značajna obzirom da je donijeta u vrijeme nesmiljene medijske kampanje LGBT udruga koje koriste istospolni dvojac iz Zagreba, te njihovu navodnu želju za udomljavanje djece, ne bi li na taj način zaobilaznim putem, mimo pozitivnih zakonskih propisa ostvarili prava koja im ne pripadaju.

Takvi pritisci stvaraju nesigurnost u društvu, jer je temeljna postavka demokratske države trodioba vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu (čl. 4. Ustava RH). Stoga nikako nije moguće da upravna tijela budu produžena ruka suda i nekritički slijede naputke suda, niti sud može svojim mišljenjem mijenjati zakone. Takvo postupanje bilo bi protivno vladavini prava i narušavalo bi ustavni poredak.

Udovoljavanje dotičnom zahtjevu bilo bi nezakonito jer Zakon o udomiteljstvu ne propisuje mogućnost udomljavanja djece od strane kategorije u koju spadaju navedeni podnositelji zahtjeva. Nastavno na buduće odluke u ovom i sličnim predmetima želimo ukazati na dublje pravne razloge s pozicije kojih bi udomljavanje ili posvajanje djece od strane istospolnih zajednica bilo protupravno. Prije svega nužno je imati u vidu ustavnu definiciju braka (čl. 62.) koja se nikakvim tumačenjem ne može protezati na druge zajednice doli na zajednicu žene i muškarca, te se u tom smislu i prava koja pripadaju braku i obitelji (čl. 62., 63. i 64.) ne mogu širiti na druge zajednice. Takvo ekstenzivno tumačenje propisa, a koje se iznosi u spomenutoj odluci Upravnog suda, izraz je reduciranog gledanja na pravne izvore i na činjeničnu stvarnost, a osobito izraz zanemarivanja Ustava RH i šireg kulturno – civilizacijskog ambijenta u kojemu egzistira pravni poredak RH, a na što je ukazala i praksa Europskog suda za ljudska prava, potvrđujući da ne postoji pravo na roditeljstvo za istospolne parove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nužno je u fokus staviti prava djece kojima je po Konvenciji o pravima djeteta i načelu najboljeg interesa djeteta zagarantiran čitav niz prava, posebno pravo na oca i majku, a koja su ipso facto nespojiva s njihovim udomljavanjem ili posvajanjem od strane istospolnih zajednica – zaključuje se u priopćenju Zaklade za pravnu kulturu Ordo Iuris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.