Nakon pritisaka na CZSS zbog Severine: Benčić kazneno prijavila ravnateljicu zbog homoseksualnog para

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Nakon što je Centar za socijalnu skrb Zagreb donio odluku kojom je ponovno odbijen zahtjev istospolnom paru iz Zagreba za udomljavanjem djece – dosljedno poštujući Ustav RH, zakone i europske konvencije, a posebno zaštitu prava djeteta – protiv ravnateljice Centra kao odgovorne osobe podignuta je kaznena prijava. Podnijela ju je političarka i aktivistica Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije (CMS) i koordinatorica stranke Možemo.

> Centar za socijalnu skrb odbio homoseksualni par – u interesu djeteta i u skladu sa zakonom

> U ime obitelji: Nedopustivo je da se djecu bez roditelja iskorištava za nametanje LGBT ideologije i/ili političko razračunavanje

> Ordo Iuris: ‘Centar za socijalnu skrb na prvo mjesto stavio je zaštitu prava djeteta – ne postoji pravo na roditeljstvo za istospolne parove’

“Kaznenom prijavom ne potežem pitanje diskriminacija nego neprovođenja sudske odluke tijela javne vlasti, što je sve češći problem. To je vrlo ozbiljan problem, on nije samo protuzakonit nego i protuustavan, time se sama ideja trodiobe vlasti i sudske kontrole izvršne vlasti poništava. Poništava se čitava garancija u čl. 19 stavku 2 Ustava sudske kontrole zakonitosti akata koje donose tijela javne vlasti, naravno, pravično suđenje. Jer, koji je smisao ako ti sudska odluka da za pravo, ako tu odluku nitko ne provede?!”, ustvrdila je Sandra Benčić za Večernji list.

Podsjetimo, homoseksualni par, Ivo Šegota i Mladen Kožić, žalio se Ministarstvu za demografiju, koje je potvrdilo odluku Centra, a zatim je pokrenuo upravni spor. Upravni sud je krajem prošle godine donio presudu kojom poništava rješenja Ministarstva i Centra te predmet vraća na ponovni postupak.

Pravni stručnjaci Zaklade za pravnu kulturu Ordo Iuris predmetnu presudu trenutno analiziraju i smatraju da je pravno manjkava. “Odluka Centra u ponovljenom postupku je vrlo značajna obzirom da je donijeta u vrijeme nesmiljene medijske kampanje LGBT udruga koje koriste istospolni dvojac iz Zagreba, te njihovu navodnu želju za udomljavanje djece, ne bi li na taj način zaobilaznim putem, mimo pozitivnih zakonskih propisa ostvarili prava koja im ne pripadaju”, upozorili su iz Zaklade.

Inicijativa Jelene Veljače potakla neutemeljene prozivke nestručnjaka na socijalne radnike

Podsjetimo, građanska inicijativa “Spasi me” iza koje stoji glumica Jelena Veljače pokrenula je lani javne napade na rad Centara za socijalnu skrb i njihovih stručnjaka. Simpatizeri i aktivisti uključeni u inicijativu “Spasi me” krenuli su prozivkama zbog “nehumanosti, nepostupanja, nedovoljnu senzibiliziranost za potrebe žrtve”.

Nakon brojnih napada reagiralo je i Ministarstvo za demografiju upozoravajući da “djelovanje nestručnjaka i aktivizam na društvenim mrežama ukazuje na suštinsko nepoznavanje problema te kako to nije djelotvoran ni konstruktivan način unapređenja zaštite žrtava nasilja u obitelji”.

Hrvatska udruga socijalnih radnika naglasila je da “ne prihvaćaju direktno miješanje nestručnjaka u stručni rad socijalnih radnika”. Naveli su i da očekivanja i namjere osoba koje nemaju stručne kompetencije da kao članovi radnih skupina i na druge načine kreiraju djelovanje sustava socijalne skrbi ponižavajuće i apsolutno neprihvatljivo za svakog socijalnog radnika. “Javne prosudbe o lošem radu socijalnih radnika utemeljene na anonimnim i jednostranim komentarima, te osobnoj netrpeljivosti pojedinih osoba iz javnog života ne mogu i neće doprinijeti boljoj zaštiti žrtava obiteljskog nasilja, nego samo osobnoj promidžbi nekih pojedinaca”, upozorili su iz HURS-a.

Odluka suda da skrbništvo nad sinom pjevačice Severine preuzima djetetov otac Milan Popović ponovno je bila pokrenula aktiviste i članove Veljačine inicijative “Spasi me” izazvavši među njima bijes i ideje za novim prosvjedom u znak podrške pjevačici.

“Mi dakako ne znamo što se događalo u šest godina procesa ni što stoji u presudi, te s pravne strane ne možemo dati komentar. Ali, odvajanje djeteta koje je sedam godina živo zdravo i sretno od majke je krajnja mjera, koja je opravdana u slučaju zlostavljanja.”, ustvrdili su iz Inicijative Jelene Veljače čiju je organizaciju podržala zaklada Solidarna u kojoj je jedna od osnivačica Sandra Benčić.

Sandra Benčić – Od aktivizma do politike

Osim što se bavi politikom, Sandra Benčić aktivistica je u Centru za mirovne studije i Kući ljudskih prava. Kao pravnica predavačica je Vijeća Europe na provedbi edukacija za suce i državne odvjetnike u regiji u području Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava. Benčić je uz Sanju Sarnavku jedna od osnivačica Zaklade Solidarne koji je s inicijativom Spasi me osnovao fond “Spasi me” na čije je prikupljanje donacija uz pjevačicu Severinu došao i premijer Andrej Plenković. Tada je prikupljeno tek nešto više od 160.000 kuna.

> Veljačina inicijativa o Severini: ‘Ne znamo što stoji u presudi, ali smatramo da je presuda emocionalno nasilje nad djetetom’

> Komora socijalnih radnika: ‘Sarnavka je obmanula javnost’

>Nastupa li pučka pravobraniteljica kao glasnogovornica Sandre Benčić i CMS-a?

>(VIDEO) U žestokoj raspravi Magdalena Krpina Zdilar podsjetila Sandru Benčić: ‘Znanstvena je činjenica da život počinje začećem’

> Udruge u kojima je aktivan Gordan Bosanac – CMS, GONG, Iskorak -stotine milijuna poreznog novca, a koja društvena korist?

> Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije zabranila bi Željki Markić nastupe u medijima

Kada je riječ o političkoj platformi Možemo, koja je na izborima za Europski parlament dobila 1,79 posto glasova – među istaknutijim članovima su Vilim Matula, Damir Bakić, Dario Juričan, Antonija Petričušić, Gordan Bosanac, Mima Simić, Urša Raukar i Teodor Celakoski, a na listi za EP uz Benčić su se našli Dragan Markovina, Rada Borić, Zorislav Antun Petrović, Dubravko Lepušić, Nadežda Čačinović i drugi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr