(VIDEO) U žestokoj raspravi Magdalena Krpina Zdilar podsjetila Sandru Benčić: ‘Znanstvena je činjenica da život počinje začećem’

Foto: Snimka zaslona

“Mislim da je to jedno vrlo škakljivo pitanje za Vladu. U Ustavu RH stoji da svako ljudsko biće ima pravo na život, a medicinski fakultet kojemu je Ustavni sud uputio pitanje potvrdio je da ljudski život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice, odnosno začećem. Ustavni je sud tražio od Vlade da uskladi zakon s Ustavom. Zato je to škakljivo pitanje za političare jer je to vjerojatno i pitanje njihove savjesti. Teško se suočiti s tim pitanjem i donijeti jasan o tome”, istaknula je koordinatorica Hoda za život Magdalena Krpina Zdilar kao gošća emisije Kontrasti na Al Jazeera Balkans u kojoj je sudjelovala uz Sandru Benčić iz političke platforme Možemo o temi priziva savjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prizivu savjesti i početku života

“U Hrvatskoj se koliko znam 188 liječnika pozvalo na priziv savjesti. To je njihovo temeljno ljudsko pravo. Jasno mi je da se u Hrvatskoj liječnici žele pozivati, imaju pravo na to, jamči im to kodeks medicinske etike i deontologije, kao i što im Europska Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda također to jamči”, podsjetila je Magdalena Krpina Zdilar.

“Priziv savjesti se obično odnosi na dužnosti koje su ti nametnute, poput ročne vojske koju ti je država nametnula”, ustvrdila je Sandra Benčić te smatra da priziv savjesti ne može postojati kod profesija koje čovjek sam odabere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pravo na priziv savjesti temeljno je ljudsko pravo. Dva temeljna ljudska prava su pravo na život i pravo na priziv savjesti, odnosno sloboda savjesti. Na medicinskom fakultetu uči se da život počinje začećem. Kako liječnik koji je tako naučen i to je njegov moralni stav, dakle, to nije pitanje vjere, već moralno pitanje, ako ga fakultet uči da život počinje začećem, kako da on s tim uvjerenjem i s tom znanstvenom činjenicom kasnije bude obvezan, primoran izvršiti pobačaj, koji se ne slaže niti za znanstvenom činjenicom i uvjerenjem”, upozorila je Krpina Zdilar.

Sandra Benčić ustvrdila je da u znanstvenoj zajednici ne postoji konsenzus kada počinje život, i da je ključno pitanje kada nastaje ljudska osoba.

U tom je trenutku zaiskrilo između Sandre Benčić i Magdalene Krpine Zdilar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Sandru Benčić, osoba se postaje tek rođenjem, a početak života svodi se uglavnom na pitanje vjere i vjerske dogme, a Magdalena Krpina Zdilar zapitala je kako je pitanje početka života vjersko pitanje ako je to znanstvena činjenica?

“Medicinski fakultet potvrdio je da život počinje začećem”, istaknula je Krpina Zdilar.

Do kraja emisije vodila se žustra rasprava koju u cijelosti pogledajte u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Odluka Ustavnog suda: Komunistički zakon u skladu s Ustavom, ali obvezna promjena u roku od 2 godine

> Pročitajte zaključak svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj o početku ljudskog života (2009.)

> (VIDEO) Prof. Jasenka Markeljević: ‘Naš Ustav jamči pravo na priziv savjesti svakoj osobi u ovoj državi’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije zabranila bi Željki Markić nastupe u medijima

> (VIDEO) Pogledajte genijalni video koji ismijava tvrdnju da ljudska prava počinju tek rođenjem

Podsjetimo, suci Ustavnog suda zaključili su 2017. da je komunistički Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. u skladu s Ustavom iz 1991., ali obvezna je promjena u roku od dvije godine.

Predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, tom je prilikom također potvrdio da ne postoji ustavno pravo na pobačaj ni ljudsko pravo na pobačaj te da o tome ne govore ni hrvatski Ustav ni Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava.

Ministar Milan Kujundžić izjavio je u Hrvatskom saboru kako novi zakon vjerojatno neće biti donesen u roku koji je naložio Ustavni sud, odnosno da će stručno povjerenstvo predložiti tom sudu produženje roka za donošenje zakona. Nije rekao kada se zakon može očekivati dodavši kako je riječ o osjetljivom pitanju na kojemu se intenzivno radi.

Udruga U ime obitelji, kao jedan od supredlagatelja ocjene ustavnosti tzv. Zakona o pobačaju iz 1978. godine (Zakon o zdravstvenim mjerama za slobodno odlučivanje o rađanju djece), izrazila je svoje zadovoljstvo potvrdom Ustavnog suda da život svakog čovjeka započinje začećem (spajanjem jajne stanice majke i spermija oca) te da pobačaj nije niti ljudsko niti ustavno pravo žene. U ime obitelji je suglasna s izjavom predsjednika Ustavnog suda, dr.sc. Šeparovićem, da ne postoji ljudsko pravo na pobačaj ni ustavno pravo u RH na pobačaj, jer je u tom dijelu istinito prikazano pravo i pravno stanje stvari.

“Odluka je neživotna, nelogična i nepravna od strane 12 ustavnih sudaca u ovom konkretnom predmetu, te nevaljani pokušaj kompromisa”, rekao je nakon odluke Ustavnog suda odvjetnik Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

“Odluka je kontradiktorna jer prvo izrijekom iskazuje da tzv. Zakon o pobačaju iz 1978. (prije 40 g.) jest u skladu s Ustavom RH iz 1990. g. i odbija prijedloge za ocjenu ustavnosti, a zatim daje nalog da se u roku od dvije godine napravi novi zakon koji bi regulirao tu materiju”, istaknuo je Planinić, te pojasnio:

“Nije pojašnjeno, već izbjegnuto od strane Ustavnog suda što znači „svako ljudsko biće“ u hrvatskoj ustavnoj normi čl. 21. „Svako ljudsko biće ima pravo na život“. Dodatno, ako nije bitno kod ovog odlučivanja kada počinje život (Etičko povjerenstvo „Petrove“ bolnice 2009. g. jednoglasno iskazuje da život počinje začećem), zašto je Ustavni sud o toj činjenici života tražio da se izjasni medicinska struka? Sada navodi da pitanje kad počinje život nije u nadležnosti Ustavnog suda. Svakako jest, ako je bitno za razjašnjenje odredbe Ustava i život svakog „ljudskog bića“ u Republici Hrvatskoj. Za pravo na život je dovoljno odrediti kad počinje život i ništa drugo nije potrebno dokazivati“.

“Tzv. Zakon o pobačaju bazira se na Ustavu SRH iz 1974. g. koji je poznavao „pravo na slobodno odlučivanju o rađanju djece“ (čl. 272.), a Ustav RH iz 1990. ne poznaje to pravo, već ima sasvim suprotno  –  čl. 21 – „Svako ljudsko biće ima pravo na život“. Žao mi je što Ustavni sud nije stekao snage da razriješi to pitanje”, poručio je odvjetnik Krešimir Planinić.

Podsjetimo također, ove se godine po prvi puta vijore zastave Hoda za život, obitelj i Hrvatsku na zagrebačkom Trgu Republike Hrvatske, ispred Hrvatskog narodnog kazališta i na Tomislavovom trgu.

Hod za život, obitelj i Hrvatsku miroljubivi je hod građana u znak potpore svakom rođenom i nerođenom djetetu, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji. Ove, četvrte godine za redom, održava se u dvije subote u 5 hrvatskih gradova. U subotu, 18. svibnja održao se u Osijeku i Rijeci, dok se subotu, 25.5. održava u Zagrebu, Splitu i Zadru. Više o Hodu za život pogledajte na stranici https://www.hodzazivot.hr/, a za volontiranje se možete prijaviti ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.