Udruge u kojima je aktivan Gordan Bosanac – CMS, GONG, Iskorak -stotine milijuna poreznog novca, a koja društvena korist?

Situacija oko nevladinih udruga poput Centra za mirovne studije nikako da se smiri, a kako i bi, kada se neprestano ističu iskrivljavanjem hrvatske povijesti. Posebno se ovaj put istaknuo Gordan Bosanac sa svojom brošurom, na koju je upozorio Miroslav Tuđman u zastupničkom pitanju, koja se dijelila za vrijeme Okruglog stola o deset godina civilnoga sudjelovanja Republike Hrvatske u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, koje je u Saboru organiziralo MVEP. Izdavač brošure je Beogradski centar za sigurnosnu politiku (Belgrade Centre for Security Policy).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Bosanac – Centar za mirovne studije, GONG, Iskorak, Queer Zagerb

Gordan Bosanac, voditelj programa Društvena solidarnost i razvojna suradnja, te član izvršnog odbora Centra za mirovne studije, ne radi samo u jednoj od navedenih udruga i organizacija.

Naveden je i kao član upravnog vijeća Gonga, nevladine organizacije koja se u Hrvatskoj pojavila prije šesnaest godina i koju mnogi vrlo blisko povezuju s SDP-om. GONG je nevladina udruga koja je u javnost bila uključena u rasprave oko izbora, izbornih procedura i zakonodavstva, ali su u ključnim trenucima sudjelovanja građana u izravnoj demokraciji – referendumu i demokratizaciji izbornog sustava koju je pokrenula građanska inicijativa “U ime obitelji” zauzeli svjetonazorsku, a ne proceduralnu ili demokratsku stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Bosanac je inače jedan od osnivača LGBT grupe Iskorak te jedan od su-pokretača Queer Zagreb festivala.

Drugim riječima, Bosancu funkcija ne manjka, kao što udrugama ne nedostaje ni potpora iz državnog proračuna.

Centar za mirovne studije  – 80% sredstava iz inozemstva, proračun od  oko 700 000 Eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na adresi Selska 112 možete naći Centar za mirovne studije, Documentu, ali i Građanski odbor za ljudska prava Zorana Pusića.

Zanimljivo je kako na svojim mrežnim stranicama ove udruge navode da im je cilj promicanje i čuvanje ljudskih prava.

Sve zajedno imaju i preko 70 donatora, a među njima su Europska unija, strana veleposlanstva i organizacije, Vlada RH i određena ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za mirovne studije oko 81% sredstava dobiva iz stranih izvora, od toga čak 62,7% iz fondova Europske unije. Samo u 2013. godini raspolagao je s budžetom od 4,523 milijuna kuna.

Bosanac – jedan od voditelja neuspješne kampanje protiv referenduma o braku

Tijekom kampanje protiv referenduma o braku Gordan Bosanac iznosio je u medijima niz neistina  i o U ime obitelji i o Željki Markić. Metodoogija kampanje protiv referenduma o braku sastojala se u etiketiranju, stigmatiziranju i blaćenju neistomišljenika, dok je Bosanca izbjegavao svaku argumentiranu raspravu.  Ispred kampanje  “Građani glasaju protiv” u jednoj od emisija  izjavio je: “Smatramo da je čitav ovaj referendum u stvari jedna manipulacija građana koja je pod krinkom ideje zaštite braka u stvari želi ‘prošvercati’ neka puno ozbiljnija pitanja kao što su, na primjer, kampanja za zahtjev zabrane pobačaja ili kampanja oko zabrane medicinski potpomognute oplodnje”.

Bosanac je predstavnici građanske inicijative “U ime obitelji” Željki Markić poručio da vrati privatni novac u državni proračun ako referendumom ne uspije zaštititi brak kao zajednicu žene i muškarca. Referendum je prošao, u Ustav je unesena definicija braka kao zajednice muškarca i žene, a Bosanac nakon toga nije predložio da sredstva poreznih obveznika uložena u kampanju protiv referenduma o braku budu vraćena u proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj brošura

Ne bi bilo ništa sporno da se u brošuri Hrvatska ne naziva “konfliktnom zemljom” i da ne piše da je “post-konfliktna zemlja s velikim udjelom vojske u stvaranju nacionalnog identiteta” pa bi zato trebala početi “prepoznavati ulogu civila u sukobima i u razdoblju nakon njih”. Navodi se i: “Hrvatska službeno slavi kontroverznu vojnu akciju ‘Oluja’ kojom je oslobođen hrvatski teritorij 1995.”

“Hrvatska je dio svojeg nacionalnog identiteta izgradila na ‘vojnoj pobjedi’ i takav militaristički razvijeni identitet bio je suštinski dio hrvatske suverenosti”, stoji u brošuri.

Zastupničko pitanje Miroslava Tuđmana i odgovori koje je dobio

“Ovakvi stavovi bliski su pogledima na Domovinski rat što ih zastupaju politički krugovi u Srbiji”, upozorio je Miroslav Tuđman u zastupničkom pitanju.

Zapitao se podržava li i Vlada stavove u materijalima što ih distribuira MVEP, hoće li hrvatska Vlada pristajati na financiranje djelatnosti ovoga Centra i hoće li usvojiti kriterije po kojima se ne mogu financirati projekti udruga, centara ili pojedinaca koji su u suprotnosti s vrijednostima na kojima počiva hrvatsko društvo, odnosno vrijednostima koje su definirane u hrvatskom Ustavu, te službenoj hrvatskoj politici?

Na zastupničko pitanje odgovorila mu je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i to riječima kako navedenu publikaciju nije financiralo niti distribuiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.”Ministarstvo vanjskih i europskih poslova se može slagati ili ne slagati s nekim mišljenjima i stavovima pozvanih sudionika, ali ne cenzurira njihova mišljenja na okruglim stolovima koje organizira”, stoji u odgovoru.

Iako ministrica vanjskih poslova Pusić tvrdi suprotno, Ministarstvo vanjskih poslova dodjeljuje sredstava Centru za mirovne studije. Tako je prosincu prošle godine Ministarstvo vanjskih poslova dodijelilo je Centru za mirovne studije za program “Dva sukoba, dva prostora – zajednička želja za mirom” 250.00,00 kuna.

Na Tuđmanovo pitanje odgovorio je i Bosanac u otvorenom pismu. “Vaše zastupničko pitanje vidim kao politički obračun s trenutnim nositeljima vlasti RH na što imate apsolutno pravo, ali Vam ne mogu dopustiti da taj obračun radite preko mojih leđa i preko leđa organizacije u kojoj sam aktivan – Centra za mirovne studije (CMS)”, navodi.

“Potpuno je neprimjereno da saborski zastupnik daje ocjene o protuustavnosti rada udruge. Tu se radi o već viđenom napadu na temelje demokracije”, poručuje Bosanac, u pismu koje cinično zaključuje: “Centar za mirovne studije je također udruga proistekla iz Domovinskog rata. Da nije bilo rata, vjerojatno ne bi bilo niti našeg Centra.”

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.