Miris medenjaka često nas podsjeća upravo na mirise djetinjstva i kolačiće iz mamine i bakine kuhinje. Zbog jednostavnosti pripreme i maštovitih ukrasa, medenjaci se mogu pripremati i s najmlađim članovima obitelji.
Ovi ukusni medenjaci nisu zahtjevni za pripremu. “Brzi i jednostavni kolačići, neodoljivog mirisa i još boljeg okusa!” Ovako ih naziva Janette Razum s portala Slatki svijet.
Sastojci
Za tijesto
300g zobenog brašna
100g meda
100g kokosovog maslaca
1 jaje
2 čajne žličice sode bikarbone
začini po želji: cimet, đumbir… (savjetujem gotovu mješavinu začina za medenjake)
Za glazuru
50g šećera u prahu
3 žlice limunovog soka
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine.
- Maslac narežite na tanke listiće, stavite u brašno pa ga smrvite prstima.
- U smjesu brašna i maslaca dodajte prethodno razmućeno jaje i promiješajte smjesu.
- Dodajte med i rukama dobro umijesite tijesto.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat.
Nakon hlađenja tijesto ili oblikujte rukama u kuglice ili ga razvaljajte na radnoj površini i režite željene oblike (neka tijesto bude cca 2cm debljine).
Medenjaci se peku u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 10 minuta, sve dok rub na dnu medenjaka ne poprimi smeđu boju.
>Londoneri
Glazura
Pomiješajte šećer i sok od limuna dok ne dobijete željenu gustoću paste (ne smije biti pregusto niti prerijetko)
Savjet: Ukrasite svoje kolačiće po želji, budite kreativni, pustite mašti na volju i najvažnije od svega – dobro se zabavite!
Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.