Milanovićev glasnogovornik odgovorio našem portalu: Bespredmetno je pitati o Jakovininim štetnim postupcima, pa dogodili su se prije godinu dana…

Nakon što je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić dala ostavku zbog toga jer je Državna revizija utvrdila da je s računa Ministarstva podizana gotovina bez popratnih računa, te da je novac vraćan naknadno u ratama, upitali smo Službu za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske o tome kakav stav ima premijer o postupcima ministra Tihomira Jakovine te tko će snositi troškove u iznosu preko 97 milijuna kuna u slučaju ‘Šećerne afere‘.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Upravni sud u Osijeku je, odlučujući o tužbi Sladorane d.d. i Vira d.d. poništio rješenja Ministarstva poljoprivrede iz 2012. godine o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer. Njome je smanjenim proizvodnim kvotama, sporna bila šteta načinjena virovitičkoj šećerani i Sladorani. Tužbama je traženo da se tužiteljima nadoknadi i prouzročena šteta nastala ovim rješenjem, a nakon oduke Upravnog suda na koju se ministar Jakovina nije imao pravo žaliti on je ponovno, 11. 4. 2014. godine donio istu odluku i na isti način raspodjelio izvozne šećerne kvote. Željko Zadro, većinski vlasnik Sladorane d.d. te Viro tvornice šećera d.d. bi tako mogao potraživati iznos od oko 97,5 milijuna kuna.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

S obzirom na to da nemamo saznanja o eventualnim novim sudskim odlukama i rješenjima, pretpostavljamo da se Vaš upit odnosi na događanja otprije više od godinu dana, što Vaša današnja pitanja čini bespredmetnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada se ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina višekratno očitovao o tom slučaju, pa Vam dostavljamo tekst vijesti HINA-e o tome, vijest sa press-konferencije koju je na tu temu održao ministar Jakovina te izjavu danu jednom poslovnom tjedniku .

Ministarstvo poljoprivrede je nakon provedenog postupka pred Upravnim sudom u Osijeku zaprimilo presude u predmetima u kojem se po tužbama šećerana VIRO TVORNICA ŠEĆERA d.d. iz Virovitice i SLADORANE TVORNICE ŠEĆERA DD IZ ŽUPANJE d.d., tražilo poništenje odluke o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer. Predmetnim presudama poništena su rješenja o dodjeli kvota bez naloga za donošenje novog rješenja i bez posebnog roka. Sud je pritom izrijekom odlučio da neće donositi odluku o postavljenom odštetnom zahtjevu koji su postavile obje šećerane.

Upravni sud u Osijeku je bez posebnog obrazloženja, oduzeo pravo Ministarstvu poljoprivrede da protiv prvostupanjske presude podnese žalbu. Analizom zaprimljenih sudskih presuda, suglasno Ustavom Republike Hrvatske utvrđenom i zajamčenom pravu da protiv svake prvostupanjske sudske ili upravne odluke, stranka ima pravo na žalbu o kojoj odlučuje drugostupanjsko upravno tijelo ili više sud, Ministarstvo poljoprivrede podnijelo je zahtjev za zaštitu ustavnog prava, tužbom Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom o Ustavnom sudu Republike Hrvatske određeno je da stranka istovremeno uz podizanje ustavne tužbe, obavezna mora priložiti i pravni akt za koji tvrdi i smatra da je imala pravo upotrijebiti ga u postupku u kojem postoji opravdana sumnja u povredu njezinih ustavnih prava, pa je i to učinjeno. Primjerak žalbe priložen uz ustavnu tužbu dostavljen je i Upravnom sudu u Osijeku, kao redovna žalba na prvostupanjsku presudu, ali i Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske kao žalbenom sudu znanja radi, kao obavijesti o neobrazloženom postupanju Upravnog suda u Osijeku oduzimanjem prava na žalbu Ministarstvu poljoprivrede.

Na ročištu u predmetu pred Upravnim sudom Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede zastupao je temeljem posebne punomoći, zaposlenik ministarstva kao ovlašteni, stručni, državni službenik.

Ministar je 6.ožujka 2014. godine održao konferenciju za novinare:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je da ga nisu kontaktirali iz Uskoka te da su vrata Ministarstva otvorena državnim institucijama ukoliko imaju potrebu provjeriti dodjelu kvota za šećer.

“Institucije ove države koje imaju potrebu dodatno provjeriti stanje s kvotama su dobrodošle. Ministar Jakovina nije taj koji se treba brinuti što se tiče istrage”, kazao je Jakovina na konferenciji za novinare.

Ponovio je kako su rješenja o dodjeli izvoznih i proizvodnih kvota za šećer doneseno ispravno, pravično i u duhu zakonskih odredbi i nije bilo pogodovanja niti jednoj šećerani.

Svemu je prethodila sveobuhvatna analiza i promišljanja u cilju zaštite domaće proizvodnje šećerne repe, svih šećerana, ali i prehrambeno-konditorske industrije. Kod dodjele kvota vodio sam se određenim kriterijima – sirovinskim područjem, proizvođačkim kapacitetima šećerana, proizvodnim količinama u razdoblju unazad osam, deset i više godina te tradiciji i povijesti naših šećerana, pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Institucije pravne države imaju otvorena vrata u ministarstvu”

Na novinarski upit je li šećerana Viro kod prošlog ministra poljoprivrede imala povlašteni položaj, kao što je Jakovina jučer izjavio, ministar je rekao kako ne može to analizirati jer nije tada bio u ministarstvu. Ali s obzirom da je predsjednik Uprave županjske Sladorane Luka Burilović bio pomoćnik ministra poljoprivrede od 2004. do 2006. i s tog mjesta otišao za člana Uprave Sladorane, onda se vidi na koji način je vođena cijela priča oko šećera, kaže Jakovina.

Dodaje da je dosta upita bilo i o poništavanju rješenja Upravnog suda u Osijeku gdje je interese šećerana zastupao Miroslav Božić, koji je također jedno vrijeme bio djelatnik ministarstva, a i predsjednik povjerenstva za dodjelu kvota. “Onda možete sami procijeniti je li bilo povlaštenog položaja ili ne”, rekao je.

Upitan jesu li ga kontaktirali iz Uskoka odgovorio je kako nije kontaktiran. “Institucije pravne države imaju otvorena vrata u ministarstvu, imamo kompletnu svu dokumentaciju kojom ćemo podastrijeti naše odluke, ali se nadam da će se napraviti onda i cjelovita analiza u sektoru šećera unazad deset godina, uključujući podatke o načinu ulaska strateškog partnera u županjsku Sladoranu”, rekao je Jakovina.

Poručio je kako Ministarstvo poljoprivrede i on kao resorni ministar nisu tu da bi štitili interese grupacije Viro, nego interese proizvođača šećerne repe, svih šećerana, konditorske i prehrambene industrije.

Također je rekao i kako su priče o velikim odštetnim zahtjevima i gubicima Vira i Sladorane “čista glupost”.

Sve možete pronaći na poveznicama:

http://www.poslovni.hr/hrvatska/jakovina-nisu-me-kontaktirali-iz-uskoka-265833

http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/jakovina-ne-zanimaju-me-parcijalni-interesi-pojedinih-vlasnika-secerana/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.