Komora socijalnih radnika: ‘Sarnavka je obmanula javnost’

Foto: fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

“Gošća emisije RTL Direkt, Sanja Sarnavka, dana 2. prosinca 2019. na neprihvatljiv i neprofesionalan način, iznoseći osobne prosudbe, obmanula je javnost i degradirala rad visokoobrazovanih profesionalaca koji svakodnevno rade s obiteljima i djecom. Svojim izjavama kako stručni radnici centara donose stručno mišljenje na temelju „sviđanja ili nesviđanja“ jednog od roditelja, čak i u slučajevima obiteljskog nasilja, a ispred interesa zaštite i dobrobiti djeteta, ponizila je i obezvrijedila je sve stručnjake zaposlene u centrima za socijalnu skrb – socijalne radnike, psihologe, pravnike i socijalne pedagoge (…)
Hrvatska komora socijalnih radnika u cijelosti podržava priopćenje Općinskog suda u Zagrebu i zaštitu sutkinje od medijskog linča, te ujedno izražavamo žaljenje što mediji nisu poštovali etiku izvještavanja u ovoj situaciji u kojoj je uključeno maloljetno dijete.” – poručila je Hrvatska komora socijalnih radnika nakon istupa Sanje Sarnavke u medijima povodom slučaja Severine Kojić i njezinog sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Severini je, podsjetimo, sud oduzeo skrbništvo nad sinom Aleksandrom te ga dodjelio ocu.

Priopćenje Hrvatske komore socijalnih radnika u nastavku prenosimo u cijelosti.

Sramotni istupi profesionalaca – zaustavite medijsko zlostavljanje
djece i stručnjaka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatska komora socijalnih radnika poziva medije i sve koji daju svoje sudove u javnosti o postupcima odlučivanja o roditeljskoj skrbi za djecu medijski istaknutih ličnosti, u njihovim privatnim obiteljskim sporovima, da ODMAH ZAUSTAVE sve rasprave i istupe vezane uz ovu temu.

Svjedoci smo česte manipulacije roditelja koji koriste medije i javnost kako bi izvršili pritisak na institucije, obezvrijedili njihov rad te postigli donošenje odluke koja je isključivo interes jedne strane u privatnom sporu. Kada roditelji izgube iz fokusa najbolji interes djeteta, onda te interese zastupaju posebni skrbnik djeteta i nadležni centar za socijalnu skrb. O tome da roditelji u sukobu ne poznaju granice do kojih mogu ići u svojim „bitkama“, jako dobro znaju stručnjaci koji se time godinama bave i dodatno redovito usavršavaju. Manipulacije medijskim istupima, konferencijama za novinare, iznošenjem samo jednog dijela priče dio su scenarija kojima su roditelji skloni, dok se mnoge druge „igre“ odvijaju bez uvida javnosti.

Gošća emisije RTL Direkt, Sanja Sarnavka, dana 2. prosinca 2019. na neprihvatljiv i neprofesionalan način, iznoseći osobne prosudbe, obmanula je javnost i degradirala rad visokoobrazovanih profesionalaca koji svakodnevno rade s obiteljima i djecom. Svojim izjavama kako stručni radnici centara donose stručno mišljenje na temelju „sviđanja ili nesviđanja“ jednog od roditelja, čak i u slučajevima obiteljskog nasilja, a ispred interesa zaštite i dobrobiti djeteta, ponizila je i obezvrijedila je sve stručnjake zaposlene u centrima za socijalnu skrb – socijalne radnike, psihologe, pravnike i socijalne pedagoge. Začuđuju istupi osoba koje su stekle kredibilitet i poštovanje zbog svojih borbi za ljudska prava u kojima problematiku sagledavaju rodno pristranim stavovima iznoseći stereotipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog takvih i sličnih izjava korisnici gube povjerenje u sustav te se opetovano vrši LINČ nad socijalnim radnicima i drugim stručnim radnicima centara za socijalnu skrb!

Pozivamo oba roditelja, iz posljednjeg medijski izloženog slučaja, da o daljnjim odlukama koje se tiču roditeljske skrbi NE obavještavaju medije u svrhu zaštite i dobrobiti njihovog djeteta. Izlaganje djeteta u javnosti kod sudskih odluka o roditeljskoj skrbi predstavlja DIREKTNO kršenje djetetovih prava koje podliježe KAZNENOJ odgovornosti.

HKSR u cijelosti podržava priopćenje Općinskog suda u Zagrebu i zaštitu sutkinje od medijskog linča, te ujedno izražavamo žaljenje što mediji nisu poštovali etiku izvještavanja u ovoj situaciji u kojoj je uključeno maloljetno dijete.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HKSR-a:
mr.sc. Antun Ilijaš, diplomirani socijalni radnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.