(VIDEO) Za prava kojih žena će se Sanja Musić Milanović boriti?

Foto: Snimka zaslona

“Volim svoj posao i željela bih i dalje raditi ono čemu sam do sada bila maksimalno posvećena. Rad s mladim ljudima, svojim studenticama i studentima, veliko mi je zadovoljstvo kada vidim koliko su vrijedni i angažirani. Sretna sam zbog njihovih uspjeha i smatram da ulaganje u obrazovanje i znanje mladih treba biti naš prioritet. Vjerujem da ću u novoj ulozi, koju mi je donijela Zoranova pobjeda na izborima, moći samo još više pridonijeti promoviranju važnosti obrazovanja, ali i zdravog života. Poznato vam je da sam se i do sada sustavno bavila promicanjem zdravlja, a sada ću svoju novu ulogu pokušati iskoristiti da dodatno upozoravam na važnost brige za zdrav način života, posebno djece. Iako sam od početka kampanje uz Zorana, i vjerovala sam u njegovu pobjedu, ipak je ovo nova situacija u životu i teško mi je sada govoriti o prvim potezima ili planovima. No sigurna sam da ću, uz ovo što sam već spomenula, naći vremena i da potičem i zagovaram sustavnu brigu za prava žena u hrvatskom društvu“, rekla je buduća prva dama Sanja Musić Milanović za novi broj magazina Gloria.

Tko je Sanja Musić Milanović?

Sanja Musić Milanović (50) doktorica je znanosti i hrvatska epidemiologinja. U svojoj karijeri promovirala je važnost zdrave prehrane. Studirala je medicinu u Zagrebu. Kada je Milanović 1996. dobio posao savjetnika u hrvatskoj misiji pri EU, Sanja je na Université Libre de Bruxelles magistrirala epidemiologiju.

Nije članica stranke, a zajedno s novoizabranim predsjednikom ima dva sina: Antu Jakova (21) i Marka (15).

Kako je rekao Milanović, upoznali su se na proslavi nove, 1991. godine.

“Sanja i ja veoma smo slične osobe. Oboje smo tvrdoglavi i odani, iako je ona u nastupu plaha, a ja arogantan. No osobe smo od riječi i na nas se može osloniti, a kad nešto odlučimo, onda to provedemo do kraja“, rekao je Gloriji svojedobno o svojoj supruzi Zoran Milanović.

Sa samo 41 godinom Milanović je postao predsjednik SDP-a. Sanja je tada rekla kako joj ne smeta što se Zoran sviđa drugim ženama jer to samo znači da ima dobar ukus.

Sudjelovala u homoseksualnoj povorci

Svojedobno se dio medija i neke javne osobe obrušilo na pojavljivanje supruge bivšeg premijera Tihomira, Sanje Orešković u povorci Hod za život, dok su nekoliko godina prije toga pojavljivanje Musić Milanović u homoseksualnoj povorci hvalili.

Podsjetimo, Sanja Musić Milanović, pohodila je 2013. godine homoseksualnu povorku Zagreb Pride. Za prisustvovanje u navedenoj “povorci ponosa”, Musić Milanović dobila je niz hvalospjeva, pokazavši kako je Hrvatska “otvoreno društvo” koje teži lijevim, zapadnim idealima.

> Oreškovićeva supruga ‘ne bi smjela’ u Hod za život, a Milanovićeva je ‘oduševila’ pojavom na Zagreb Prideu

> Sanja Musić Milanović sedam godina radila bez važeće liječničke licencije

> Imovina bivšeg premijera i ministara: Što se promijenilo?

> Premijerova supruga: crni kruh inicijalno jest skuplji, no možete ga rezati na tanje šnite

Kruh režite na tanje šnite

Pozornost javnosti privukla je tijekom 2014. godine izjavom zbog koje su ju proglasili hrvatskom Mariom Antoanetom.

Gostujući u emisiji Hrvatskoga radija ‘Izaberi zdravlje’, tadašnja voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Sanja Musić Milanović, osvrnula se između ostalog i na crni kruh, koji je zdraviji, ali i skuplji od bijelog, kazavši da “kada se kaže da je crni kruh koji preporučujemo skuplji od bijeloga, on inicijalno jest skuplji, no crni kruh naprosto možete rezati na tanje šnite”.

“To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan, još je kvalitetniji za jesti. Trebamo razbiti mit o tome da je pravilna prehrana skuplja – ona je jeftinija jer trebate pojesti manje hrane”, ocijenila je Musić Milanović.

Radila na promociji prezervativa

Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, među kojima je i Musić Milanović prošle godine radili su na promociji zaštićenih odnosa te smislili slogan: “Nema maženja bez paženja”.

“Provodili smo redovna istraživanja i uočili da imamo značajan pad korištenja kondoma. Ne smijemo zatvoriti oči”, ustvrdila je Musić Milanović te dodala: “Ne volim uperiti prstom na jednoga. To je kolektivna odgovornost”.

Sedam godina radila bez važeće liječničke licencije

Doc. dr. Sanja Musić Milanović punih je 7 godina radila bez važeće liječničke licencije, što je otkriveno 2016. godine.

Prema podatcima Hrvatske liječničke komore licencija je istekla 19. prosinca 2008., a zahtjev za produljenjem Musić Milanović podnijela je tek u prosincu 2015.

Kako je od isteka njezine licencije prošlo više od godinu dana, supruga bivšeg premijera morala je u HLK ponovno polagati stručni ispit.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr