Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i Babe, CESI, Documenta – nepotpuno informirali Odbor za ljudska prava UN-a o ćirilici u Vukovaru

Odbor UN-a za ljudska prava je 31. 3. izdao izvješće u kojem predlaže Hrvatskoj da “poduzme dodatne mjere, uključujući i mjere za promicanje međuetničke tolerancije u svom raznolikom društvu, kao i da omogući pravo na jednaku uporabu manjinskih jezika i pisma u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim okvirom, s posebnim naglaskom na korištenje ćirilice u gradu Vukovaru i općinama”.

Izvješće je pripremljeno na temelju informacija koje su o ćirilici u Vukovaru dostavili Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i jedan dio udruga iz “Platformae 112”, a koje ne uzimaju u obzir kontekst i značenje ćirilice u Vukovaru, s obzirim na stradanje Hrvata, neprovedene sudske procese protiv ratnih zločinaca i današnju situaciju neprestanog pokušaja zaborava vrijednosti Domovinskog rata.

Pučka pravobraniteljica: Planirane mjere ne donose željene rezultate

“Provedba mjera planiranih u okviru Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ne donosi željene rezultate u odnosu na neka prava, odnosno po pitanju službene i javne uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina, te pristupa javnim medijima i zapošljavanju državnih službenika u tijelima javne uprave.

Prava manjina u 2013. i 2014. godini obilježena su inicijativom skupine građana ujedinjenih u Stožer za obranu hrvatskog Vukovara (osnovanog nakon postavljanja dvojezičnih ploča na zgrade javne uprave u Vukovaru) koji su tražili referendum kako bi podigli prag za ostvarivanje prava na jednaku primjenu jezika i pisma nacionalnih manjina na području jedinice lokalne samouprave, sa sadašnjih jedne trećine na jednu polovinu stanovništva. Ustavni sud je 2014. proglasio referendumsko pitanje neustavnim, a odluka se različito tumači i nije u potpunosti riješila napetosti, pa se uništavanje dvojezičnih ploča nastavilo i nakon donošenja odluke. Lokalne vlasti i Vlada moraju smirivati tenzije i poštovati odluku Ustavnog suda”, navela je pravobraniteljica.

“Platforma 112”: Uporaba manjinskog jezika bila je ugrožena

Udruge okupljene u “Platformu 112″(Udruga za samozastupanje, B.a.B.e. – Budi aktivna, budi emancipirana, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Kuća ljudskih prava Zagreb, Nacionalno vijeće Roma, Srpski demokratski forum, Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska, Zagreb Pride) iznijele su ovakvo mišljenje:

“Jednaka i službena uporaba manjinskog jezika bila je ugrožena u 2013. kada se grupa građana okupila u inicijativu Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, te je počelo prikupljanje potpisa građana sa svrhom pokretanja referenduma u vezi jednake i službene uporabe jezika nacionalnih manjina. 17. studenog 2013. godine, predlažu sljedeće referendumsko pitanje: “Jeste li za to da se članak 12., stavak 1., Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruju se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice?”

U kolovozu 2014. Ustavni sud zabranio je referendum, ali prenosi odgovornost za provedbu ravnopravne i službene uporabe manjinskog jezika i pisma na svom području lokalnim vlastima. ”

UN: Hrvatska treba poduzeti dodatne mjere

Odbor za ljudska prava UN-a je na svojoj sjednici 31. ožujka usvojio “izvješće” u kojem navodi:

“Odbor je zabrinut da se pripadnici nacionalnih manjina suočavaju s problemima uživanja prava u zajednici s drugim članovima svoje zajednice, da koriste svoj jezik, posebno ćirilicu (članak 27.)

Država članica treba poduzeti dodatne mjere, uključujući pozitivne mjere, za promicanje međuetničke tolerancije, u raznolikosti društva, kao i osigurati punu primjenu za pravo na jednaku uporabu manjinskih jezika i pisma, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim okvirom, s posebnim naglaskom na korištenje ćirilice u gradu Vukovaru”.

Hrvatska pod Universal Periodic Reviewom?

Hrvatska će biti pod Universal Periodic Reviewom 12. 5. 2015. od 9 i 30 do 12h, a izvješće će o Hrvatskoj biti podneseno 15. 5. popodne.

Universal Periodic Review (UPR) je jedinstveni proces koji uključuje povremeno preispitivanje evidencije ljudskih prava svih 193 zemalja članica UN-a. To je značajna inovacija u Vijeću za ljudska prava koja se temelji na jednakom tretmanu za sve zemlje. Prilika je to za sve države da objave koje su radnje poduzele za poboljšanje situacije ljudskih prava u svojim zemljama. UPR također uključuje razmjenu najboljih praksi vezanih za ljudska prava širom svijeta. Trenutno ne postoji ni jedan drugi ovakav mehanizam.

UPR se odvija kroz interaktivni razgovor između članice o kojoj se radi i drugih članica UN-a. Sve se odvija tijekom sastanka Radne skupine UPR. Bilo koja država članica UN-a može postavljati pitanja, komentare i / ili davati preporuke državi o kojoj se radi. Trajanje je tri sata za svaku zemlju u Radnoj skupini za vrijeme prvog ciklusa. U drugom ciklusu vrijeme je produženo na tri sata i trideset minuta.

Reakcija Stožera za obranu hrvatskog Vukovara na Izvješće Odbora za ljudska prava UN-a

”Izvješće traži poštivanje manjinskih prava u skladu s ustavom i zakonima. Istina je da se to već provodi. Istina je da primjenjujemo pojedina manjinska prava čak i protiv zakona, pa moratorij na suvremenu hrvatsku povijest srpska nacionalna manjina provodi, iako je prestao važiti još 2003. Sudionici ove prljave rabote su identificirani, a jednom će i odgovarati”, komentirali su priopćenjem iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Izvješće Odbora za ljudska prava UN-a. Pritom ne odustaju od tvrdnje da ministar Bauk zapravo prekršio zakon postavljanjem ćiriličnih ploča u Vukovaru.

” Srpska nacionalna manjina u našem gradu uživa pravo koje nije zakonito. Što se poštivanja prava nacionalnih manjina tiče, smatramo da se one iznimno poštuju. I sami smo svjesni grozne odluke o separaciji naše djece kroz odvojene škole, no javnost ne zna da je taj zakon donesen na zahtjev Srba! Teško da ćemo se tako ikad integrirati i funkcionirati kao normalni sugrađani. No, mi dajemo sve od sebe. UN to ipak ne prepoznaje, ali to nije niti čudno. Njihovi izvještaji ovise o informacijama koje dolaze iz Hrvatske, a to su upravo oni koje nazivamo Judama. Upravo oni će biti tema naših zahtjeva sustavu domovinske sigurnosti u ustroju. Također, biti će obrađeni oni koji lažno čitaju međunarodne dokumente i onda uznemiruju javnost”, poručili su iz Stožera.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah