(FOTO) Istospolni par tuži Ministarstvo jer mu ne da udomiti djecu: Što o podizanju djece od strane istospolnih parova kažu znanstvena istraživanja?

Foto: Fah

Istospolni par iz Zagreba pokušao je udomiti dvoje ili troje djece, ali im je to Centar za socijalnu skrb odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnijeli su žalbu Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ali kako nisu dobili odgovor odlučili su podići tužbu na Upravnom sudu zbog diskriminacije i šutnje administracije.

> Marušić: promotori rodne ideologije govore nešto što je biološki neutemeljeno

Isključivi i jedini fokus svakog postupka udomiteljstva treba biti interes i dobrobit korisnika udomiteljstva, dakle u ovom slučaju djeteta. Nikako fokus ne može biti spolna orijentacija potencijalnih udomitelja jer onda fokus može biti bilo koja diskriminatorna odredba, poput invaliditeta, socijalnog statusa i tako dalje”, smatra njihova odvjetnica Sanja Bezbradica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacivši zahtjev ovih tužitelja, centar je ne samo povrijedio prava nekog djeteta da bude u obitelji nego je postupio protivno politici Ministarstva koja zagovara povećanje broja udomiteljskih obitelji”, kazala je odvjetnica.

> Homoseksualni par posvojio djevojčicu – dva tjedna kasnije jedan od njih ju je ubio

Što je udomiteljstvo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udomiteljstvo je prema definiciji oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se korisniku (djetetu ili odrasloj osobi) osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji.

Djeca koja se smještavaju u udomiteljske obitelji najčešće su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi – djeca bez roditelja, djeca koju roditelji zanemaruju ili zlorabe roditeljske dužnosti, djeca žrtve obiteljskog nasilja, te djeca s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem.

Svrha instituta udomiteljstva je najbolja dobrobit djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udomiteljska obitelj je obitelj koja ima dozvolu za obavljanje udomiteljstva, a čine je udomitelj, njegov bračni ili izvanbračni drug i drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničkom kućanstvu.

> Profesor Matko Marušić o Hininoj propagandi zastupnika rodne ideologije

Udruga Dugine obitelji: Država sustavno diskriminira istospolne parove u procesu udomiteljstva

Udruga Dugine obitelji ustvrdila je u srijedu da “Hrvatska i dalje sustavno diskriminira istospolne životne partnere i ne želi im omogućiti udomiteljstvo, iako su pojedini parovi prošli sve psihološke i socijalne testove i zadovoljili visoke kriterije potrebne kako bi se pomoglo nezbrinutoj djeci u domovima, čiji broj raste iz dana u dan”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) ‘To nije bila nesreća, nego zločin’: Namjerno drogirala i ubila istospolnu partnericu, 6-oro posvojene djece i sebe

“Prema Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, životni partneri izjednačeni su s bračnim i izvanbračnim drugovima u upravnim postupcima, a s obzirom da je Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola organski zakon u odnosu na zakone koji se odnose na obiteljskopravne odnose, važno je, iz pravne perspektive, uvrstiti životne partnere u Zakon o udomiteljtsvu”, naglasio je koordinator udruge Daniel Martinović.

“Dugogodišnja znanstvena istraživanja pokazala su da ne postoji nikakva razlika u razvoju djece koju odgajaju heteroseksualni u odnosu na homoseksualne parove“, iznio je Martinović uz tvrdnju kako “većina modernih i razvijenih europskih država kroz svoje zakone i praksu omogućava istospolnim parovima udomljavanje djece koje nemaju adekvatnu skrb, a podaci iz SAD-a govore da istospolni parovi šest puta češće udomljuju djecu u odnosu na heteroseksualne parove i time predstavljaju važan resurs državi u zbrinjavanju djece bez adekvatne roditeljske skrbi”.

Relevantna istraživanja: Nije isto podižu li djecu istospolni parovi ili muškarac i žena

Suprotno od onoga što tvrdi Martinović, relevantna istraživanja pokazuju da nije istinita tvrdnja da nema razlike za djecu koju podižu istospolni parovi ili muškarac i žena.

Kanadski ekonomist Douglas W. Allen objavio je 2013. godine rezultate istraživanja o razlikama u stopama završetka srednjoškolskog obrazovanja između djece koja su odrasla uz istospolne partnere i djece su odrasla uz roditelje različitog spola koje se temelji na podacima iz kanadskog popisa stanovništva iz 2006. godine. Rezultati toga istraživanja pokazuju da djeca koja žive uz istospolne partnere imaju oko 65 postotnu vjerojatnost završiti srednju školu u usporedbi s djecom iz kućanstava koje čine osobe različitog spola.

Rezultati istraživanja američkog sociologa s Američkog katoličkog sveučilišta, Paula D. Sullinsa, iz 2015. godine pod nazivom “Emocionalni problemi među djecom s roditeljima istog spola: Razlika po definiciji (“Emotional Problems among Children with Same-Sex Parents: Difference by Definition”) pokazuju da su emocionalni problemi dvostruko rašireniji među djecom koja odrastaju u istospolnoj zajednici nego kod djece s roditeljima suprotnog spola. Djeca koja su odrasla uz biološke roditelje imaju najnižu stopu emocionalnih problema.

Slični rezultati dobiveni su i istraživanju Paula D. Sullinsa iz 2016. godine koje je objavljeno pod nazivom “Nevidljive žrtve: Odgođeni početak depresije među osobama odraslim s roditeljima istoga spola” (Invisible Victims: Delayed Onset Depression among Adults with Same-Sex Parents).

Istraživanje je pokazalo da su osobe u dobi od 28 godina, podizane od strane istospolnih partnera, imale dvostruko veći rizik od depresije nego osobe koje su podizane od roditelja različitog spola. Sullins zaključuje da s interpretacijom dobivenih podataka treba biti oprezan te ističe kako su potrebna daljnja istraživanja na tom području.

> Privatizirali Hrvatsku komoru socijalnih radnika: Na neutemeljenim tvrdnjama traže nezakonito posvajanje djece od homoseksualnih parova

Prema rezultatima istraživanja sociologa Marka Regnerusa pod nazivom “Istraživanje novih obiteljskih struktura” iz 2012. godine, 12% djece odgajane u istospolnoj zajednici razmišljalo je o samoubojstvu, dok taj postotak kod djece iz zajednica muškarca i žene iznosi 5%. Nadalje, osobe odrasle uz istospolne partnere sklonije su nevjeri (40%, naprema 13% kod osoba odgajanih u zajednici muškarca i žene), a češće su i među nezaposlenima (28%, naprema 8%) te je vjerojatnije da će posjećivati psihoterapeuta (19%, naprema 8%). Također, prema ovom istraživanju, djeca iz istospolnih zajednica češće su pod nadzorom socijalne službe, za razliku od djece iz zajednica muškarca i žene.

Djeca odgajana u istospolnoj zajednici vjerojatnije će se zaraziti nekom spolnom bolešću, a prema podacima ovog istraživanja radi se o 40% slučajeva, dok taj postotak kod djece koju su odgojili muškarac i žena iznosi 8%. Djeca odgajana u istospolnoj zajednici općenito su manje zdrava, siromašnija te sklonija pušenju i kaznenim djelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.