‘Kulturnjaci’ predvođeni Uršom Raukar nastavljaju borbu protiv Hasanbegovića

Izborom Zlatka Hasanbegovića za novog hrvatskog ministra kulture dovedene su u pitanje temeljne demokratske vrijednosti u državi prodorom ekstremističkih stavova u politički i društveni mainstream i potrebno je stoga ujediniti se, te zajedničkom prosvjednom akcijom stati u obranu umjetničkih i ljudskih sloboda protiv ekstremizama, poručili su u četvrtak u Zagrebu predstavnici inicijative Kulturnjaci2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime inicijative, koja okuplja kulturne radnike u potpisivanju javnog apela Vladi RH za smjenu ministra Hasanbegovića, na konferenciji za novinare u Hrvatskom novinarskom društvu (HND) govorila je glumica Urša Raukar, sudionica inicijative i potpisnica apela.

Istaknula je kako je riječ o samoorganizaciji u prikupljanju potpisa pokrenutom netom nakon izbora Hasanbegovića za ministra kulture, nakon čega je Vladi 4. veljače 2016. urudžbirano prvih tisuću od dosad prikupljenih 4192 potpisa. Nakon toga, 17. veljače urudžbiran je i javni poziv premijeru Tihomiru Oreškoviću za sastanak, gdje bi premijeru potpisnici inicijative osobno argumentirali razloge zbog čega smatraju da Hasanbegović ne može biti ministar u vladi RH, kazala je Raukar.

“Za sada odgovora nema, no mi smo i dalje spremi razgovarati s Oreškovićem i konkretno objasniti naše razloge jer smatramo da premijer Orešković nije dovoljno upoznat sa situacijom u kulturi u Hrvatskoj, da nema osobno dovoljno informacija o cijelom problemu, te se nadamo da će nas on ipak primiti”, poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve Hasanbegovićeve izjave u medijima nakon što je apel pokrenut samo potvrđuju sve ono što Kulturnjaci2016 u tome apelu tvrde, ocijenila je Raukar, istaknuvši kako “način i diskurs na koji je Hasanbegović napao inicijativu i sve potpisnike sasvim je sigurno ispod nivoa jednoga ministra”.

Iako su potpisnici apela do sad izloženi nevjerojatnoj harangi i linču, i javno i privatno, od svojeg poziva na Hasanbegovićevu smjenu neće odustati, dodala je te najavila održavanje protestne tribine u Novinarskom domu u Zagrebu 1. ožujka u 18 sati, pod nazivom “Zašto smo potpisali”.

Na tribini će govoriti niz istaknutih kulturnih radnika, među kojima Tihomir Milovac, Ivica Buljan, Zoran Ferić, Nika Radić, Olja Savičević Ivančević, Vedrana Klepica i mnogi drugi, a bit će to tek prva u nizu tematskih tribina koje će se održavati u kontinuitetu, na kojima će se iz raznih uglova sagledati i problematizirati situaciju, poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operna pjevačica Dunja Vejzović napomenula je da mnogi potpisnici apela imaju veliku reputaciju u inozemstvu. “Stoga činjenica da neke od njih naš ministar i njegova zamjenica (Ana Lederer) nazivaju ‘takozvanim’ kulturnjacima nije prihvatljiva – nije prihvatljivo da se u ministarstvu omalovažavajuće govori o tolikom broju umjetnika”, kazala je.

“Tim apelom mi kulturnjaci želimo očuvati lice hrvatske kulture, koje ne počinje kako naš ministar misli, 1990. Mi se borimo da područje kulture ne bude vođeno kroz prizmu ekstremnog političkog svjetonazora”, poručila je Vejzović.

Bivša pomoćnica ministra kulture Naima Balić istaknula je kako izjava ministra Hasanbegovića da će on imati svoju kulturnu politiku ne stoji jer “ne može se imati svoja kulturna politika, to je davno prevladano i u suvremenoj Europi tako nešto ne postoji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pridruživanje inicijativi i potpisivanje apela najviše ju je natjerao “rječnik ministra Hasanbegovića, kojim on vrijeđa sve zaposlene u kulturi, ali i konzumente i stvaraoce kulture, te samu kulturu”, napomenula je.

Redatelj i scenarist Zvonimir Jurić ocijenio je kako je ministar Hasanbegović “samo vrh ledene sante ekstremističkih ideja koje ulaze u mainstream”. “Njegovi su ideološki i svjetonazorski stavovi pogrešni i zato se zalažemo za njegovu smjenu”, poručio je.

Ravnatelj Drame Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb Ivica Buljan istaknuo je kako se “u ovome trenutku u Hrvatskoj događa dvostruka regresija vrijednosti”. “Svakodnevna borba na našoj fronti borba je za demokratsku Hrvatsku koje nam nitko nema pravo oduzimati”, poručio je.

Smatrajući da kulturu treba braniti od svake ideologije koja na bilo koji način uspostavlja režim jednoumlja, ograničenosti, revizionizma i nacionalističkih koncepata kulturne politike i proizvodnje, a ocjenjujući kako je Hasanbegović čovjek “vrlo dvojbenih kompetencija i radikalno ekstremističkih društvenih i političkih nazora”, Kulturnjaci2016 u svojem apelu upozoravaju kako on ne može i ne smije biti ministar kulture, te pozivaju premijera Tihomira Oreškovića da poduzme odgovarajuće korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov apel, ističu, nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, već je to “poziv da se digne glas protiv politike relativizacije i dvosmislenosti, ovo je podrška ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma”, ističu.

Za poziciju ministra kulture, kao i kulturu u cjelini, smatraju, od vrijednih znanstvenih članaka i radova važnija je sposobnost mišljenja šira od nacionalnog okvira, razumijevanje drugog i drugačijeg, uvažavanje antifašističkog naslijeđa, poimanje kulture i društva kao heterogenog spoja različitosti, otvorenosti jezika i dijaloga.

Podsjetimo, Urša Raukar je nedavno plakala na Trgu sv. Marka. Naime, bila je jedna od sudionica prosvjeda održanog u petak u organizaciji Platforme 112, pod nazivom “Smrt slobode izražavanja”. Zastupnicima koji su dolazili na sjednicu Sabora dijelili su tekst otvorenog pisma koje su poslali mandataru od kojeg su tražili da povuče nominaciju za imenovanjem Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture i Mije Crnoje za ministra hrvatskih branitelja.

“Zlatan Hasanbegović ne priznaje antifašizam, Zlatan Hasanbegović je član bleiburškog zdruga, potpuni anononimac u hrvatskoj kulturi. Hrvatska kultura sa svojom prošlošću i budućnošću ne smije dozvoliti da takav čovjek bude ministar kulture”, nabrajala je Raukar u hodu Ivanu Lovrinoviću.

Kaže glumica za Večernji list da je plakala zato što je izbor Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture nešto za što je mislila da je bilo moguće u Hrvatskoj 1941. , ali ne i 2016.

Tvrdi da se radi o usko ideološkom usmjeravanju hrvatske kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.