Osniva se radna skupina za toplinske razdjelnike

Ministarstvo gospodarstva osnovat će radnu skupinu koje će razmotriti učinke uvođenja razdjelnika topline u stanove i poslovne prostore, najavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Proučio sam tu temu sa svojim pomoćnikom. Osnovat će se radna skupina u kojoj će biti predstavnici korisnika, gdje ćemo razmotriti sve učinke i potom donijeti odluku”, rekao je Panenić.

Bez odgovora je ostalo novinarsko pitanje hoće li biti ukinuta obveza ugradnje razdjelnika.
Nezadovoljstvo računima za grijanje, nakon što je uvedena zakonska obveza uvođenja razdjelnika, javno su izrazili brojni građani, a bili su i temom rasprave u Hrvatskom saboru, kada je na dnevnom redu bilo godišnje izvješće o radu HERA-e.

Profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Ivica Džeba podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tržištu toplinskom energijom, koji propisuje obvezu ugradnje razdjelnika i Pravilnika o načinu raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić u ponedjeljak je, pak, zbog visokih cijena grijanja i problema nakon ugrađenih razdjelnika prozvao bivšu Vladu koja je uvela zakonsku obvezu za ugradnju razdjelnika, HERA-u koja nije ispunila obvezu o edukaciji građana o razdjelnicima te HEP Toplinarstvo koje, po njegovim riječima, nije ništa poduzelo kako bi se ujednačila cijena grijanja za pojedine gradove. Barišić kaže da su građani koji su ugradili razdjelnike dobili potpuno zbunjujuće račune za siječanj – nekima je trošak grijanja ostao isti, nekima beznačajno smanjen, dok su neki dobili astronomske iznose bez ikakva objašnjenja.

Razdjelnici su uređaji za lokalnu raspodjelu isporučene toplinske energije. Registriraju impulse prema količini potrošene energije na svakom radijatoru u stambenom ili poslovnom prostoru. Na temelju broja impulsa, ukupna količina toplinske energije isporučene za cijelu zgradu koja je izmjerena na zajedničkom mjerilu, raspodjeljuje se na pojedine krajnje kupce. Ugrađuju se u zgradama u kojima su svi stambeni ili poslovni prostori spojeni na jedno zajedničko mjerilo toplinske energije i u kojima se troškovi toplinske energije dijele razmjerno površini prostora, a ne prema stvarnoj individualnoj potrošnji.

HEP Toplinarstvo na svojim internetskim stranicama tvrdi da je ugradnjom razdjelnika omogućena pravednija raspodjela i obračun troškova toplinske energije prema potrošnji svakog pojedinog stambenog ili poslovnog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Zakonu o tržištu toplinske energije, razdjelnici ili mjerila toplinske energije i termostatski radijatorski setovi, odnosno uređaji kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije, moraju se ugraditi u sve stambene/poslovne prostore spojene na zajedničko mjerilo toplinske energije. Rok do kojih su se ti uređaji trebali ugraditi istekao je 31. prosinca 2015. za zgrade koje imaju više od 70 stambenih/poslovnih prostora, a za one koje ih imaju od 2 do 70 taj rok istječe 31. prosinca 2016. godine.

HEP Toplinarstvo navodi da se, prema njegovim iskustvima, nakon ugradnje razdjelnika i termostatskih ventila u većini slučajeva ukupna potrošnja toplinske energije cijele zgrade, izmjerena na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici, smanjuje od 15 do 35 posto u odnosu na razdoblje prije ugradnje razdjelnika.

Ta tvrtka napominje i da pravu funkcionalnost i svrhu razdjelnika, kao uređaja koji omogućavaju raspodjelu toplinske energije prema stvarnoj potrošnji, krajnji kupci mogu ostvariti samo ako uz razdjelnike ugrade i uređaje za regulaciju odavanja topline. To su termostatski radijatorski setovi (termostatski ventili i termostatske glave), odnosno uređaji kojima se može podešavati i regulirati potrošnja toplinske energije, a pored toga treba balansirati unutarnje instalacije grijanja i zamijeniti postojeće pumpe centralnog grijanja frekventno reguliranom pumpom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.