Kupac od Uljanika traži povrat avansa za jaružalo s kamatom, dolazi na naplatu još milijardu kuna državnih jamstava

Foto: snimka zaslona

Belgijski brodovlasnik Jan de Nul, saznajemo od dobro obaviještenih izvora, izvijestio je jučer Vladu i predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića da definitivno odustaje od pokušaja preuzimanja skupocjenog jaružala, javlja Novi list.

Nakon višemjesečnih jalovih pregovora strpljenje je izgubio i zadnji preostali naručitelj Uljanikovih brodova. Belgijski brodovlasnik Jan de Nul, saznajemo od dobro obaviještenih izvora, izvijestio je jučer Vladu i predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića da definitivno odustaje od pokušaja preuzimanja skupocjenog jaružala Willem van Rubroeck, te da će naplatiti gotovo milijardu kuna državnog jamstva.

Rasplet je to i novi proračunski izdatak na već plaćenih 3,1 milijardu kuna koji su u Vladi po svaku cijenu željeli izbjeći. Zbog toga su od početka ove godine s brodovlasnikom razgovarali o dva moguća rješenja. Prvo je bilo da se osigura financiranje i dovršetak jaružala u Uljaniku, no naručitelj je navodno bio skeptičan u sposobnost pulskog brodogradilišta da to s preostalim ljudima odradi. Zbog toga se na stolu našla i druga opcija, a ona je bila da naručitelj umjesto aktiviranja jamstva naplati od države 22 milijuna eura, te brod otegli iz Pule i dovrši u nekom drugom brodogradilištu.

S obzirom na to da je sva u brod ugrađena dredging tehnologija pod licencom upravo Jan de Nula jasno je da brod koji ostaje na opremnoj obali pulskog brodogradilišta može samo ili u rezalište ili u ruke belgijskog brodovlasnika. Prema istim izvorima Jan de Nul je svoj sljedeći brod već ugovorio u Kini, no s obzirom na višegodišnju uspješnu poslovnu suradnju koja je prethodila sadašnjoj krizi, moguće je da u pregovorima za kupnju broda pristane da on bude dovršen u Uljaniku, te tako budućem stečajnom upravitelju osigura jedan od poslova koji bi omogućili preustroj i restrukturiranje brodogradilišta.

Odluka o stečaju u ključnim uljanikovim društvima naći će se pred Trgovačkim sudom u Pazinu u iduća dva tjedna. Već sutra rasprava je o stečaju u Uljanik Brodogradilištu, dok će se 3. svibnja odlučivati o pokretanju stečajnog postupka u Uljaniku d.d. Između ta dva datuma stečaj će biti proglašen u društvu Uljanik PIS, čiji su djelatnici već proteklog petka razočarani otkazali poslušnost Upravi i napustili svoja radna mjesta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novi list