Lesar: Hrvatska nema problem obitelji s više djece, nego s prvim djetetom

Hrvatska nema problem obitelji s treći, četvrtim ili petim djetetom, Hrvatska ima ozbiljni problem s prvim djetetom u obitelji, istaknuo je predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada, Dragutin Lesar, na okruglom stolu Žene i (ne)sigurno zakonodavstvo.

Istaknuo je sukob dvaju resora izvršne vlasti – jedan priprema pronatalitetnu politiku, a drugi nalaže ženama da rade 60 sati tjedno ili 16 sati dnevno.

Žene se uglavnom zapošljava na određeno vrijeme, izjavila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a starije žene i žene s djecom su postale teret poslodavcima.

Analizirajući prijedlog Zakona o radu uočila je očite namjere zaknodavca da ugovore o radu svede isključivo na ugovore na određeno vrijeme. Dodala je kako to omogućuje uručenje otkaza trudnoj ženi te proširenje dijela zakona koji se odnosi na zapošljavanje putem Agencije za privremeno zapošljavanje.

U svim tim tendencijama uvidjela je suptilno vraćanje žena u kućanske tradicionalne poslove i njihovu ovisnost o bračnom ili izvanbračnim partnerom. Ovakva loša zakonska rješenja radnog odnosa prelomit će se najprije na leđima žene, zaključila je Ljubičić.

Moje mišljenje je da smo dotakli dno zaštite radničkih prava u Hrvatskoj, izjavila je Anamarija Tkalčec iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Ovaj prijedlog zakona izravno utječe na cijelo društvo i obitelj u cjelini, dodala je Tkalčec. Smatra da nema održivog razvoja ako ne stvaramo mjere i potičemo društvo jednakopravnih.

Zaboravlja se kod ovog Zakona o radu na socijalni dijalog, rekla je u ime Hrvatske udruge radničkih sindikata Katarina Perković. Mi moramo usklađivati stvarnost sa stvarnim stanjem i rješavati probleme, zaključila je Perković i ukazala na problem rada na određeno vrijeme jer preko 90 posto novozaposlenih radi na određeno vrijeme. Kroz agencijsko zapošljavanje provodi se fiktivno smanjenje broja zaposlenika, dodala je Perković.

Zakonodavac ne štiti ženu, majčinstvo i roditeljstvo, izjavila je iz udruge Roda Branka Mrzić Jagatić, a mehanizmi zaštite su neučinkoviti i nevidljivi. Istaknula je neosjetljivost društva na potrebe roditeljstva, a sam prijedlog Zakona o radu smanjuje prava trudnica i majki. Roditeljstvo je postalo teret našeg društva, zaključila je Mrzić Jagić

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: am/narod.hr