Je li akademik Vlatko Silobrčić – jedan od ‘grobara Imunološkog zavoda’?

Foto: fah

Vlatko Silobrčić koji je 1992. do 1997. bio ravnatelj Imunološkog zavoda izjavio je za Hrvatsku uživo kako se ne smatra odgovornim za situaciju u Imonološkom jer nije imao odvezane ruke. Tadašnja vlast nije reagirala na više od 100 njegovih pisama u kojima je od politike tražio da se opredjeli – što želi s Imunološkim zavodom. Nije dobio, kaže, nijedan suvisao odgovor.

Za doba u kojem sam ja bio ravnatelj odgovorna je bila tadašnja vlast – ministar zdravstva, HZZO, ministar privatizacije i gospodarstva koji se nisu mogli dogovoriti”, kazao je Silobrčić. Na pitanje zašto je novac Imunološkog stavio u privatnu štedionicu čime se bavio i DORH Silobrčić je kazao: Ja sam prošao kroz niz sudskih prijava od ljudi koji su jedva čekali da me smijene i pritom su se služili najgorim balkanskim metodama. Kad su me smijenili, to im nije bilo dovoljno, htjeli su dokazati da je on kriv. To im nije uspjelo. U rukama imam rješenje Županijskog suda u kojem stoji da državni odvjetnik odustaje od progona mene i gospodina Santinija”.

Silobrčić vjeruje kako danas postoji mogućnost spašavanja Imunološkog zavoda, ali samo racionalnom i sistematičnom politikom. “Prvo se treba savjetovati s ljudima koji razumiju problem, trebat će dosta novaca, a ne vidim ni razloga da se ne dovede nekoga izvana tko se razumije u problematiku”, kazao je Silobrčić koji smatra da je nad Imunološkim zavodom napravljen gospodarski zločin devedesetih godina.

“Samostalnost neke zemlje čine vojska, policija i Imunološki zavod.”

Rečenica je to koju potpisuje i u svakoj prilici ističe doc. dr. sc. Eugen Šooš, virolog dugo godina zaposlen u Imunološkom zavodu kao voditelj proizvodnje prirodnog humanog leukocitnog interferona (HLI), pripravka iz krvi dobrovoljnih davatelja sigurnog, dostupnog i visokodjelotvornog u prevenciji i liječenju virusnih bolesti kakve su – obratite pažnju – sve vrste gripe, uključujući svinjsku i ptičju, rak grlića maternice uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV), rak dojke, mozga i druge vrste raka za koje su krivci virusi, navodi Slobodna Dalmacija.

Imunološki zavod proizvodio je i cijenjena i svugdje u svijetu prodavana cjepiva, ali rasap je počeo još devedesetih godina, a nastavljen je do danas – izgubljene su gotovo sve dozvole za proizvodnju, cjepiva uvozimo, a umjesto prirodnim interferonom domaće proizvodnje liječimo se rekombinantnim pripravkom, također iz uvoza.

> Ministar Milan Kujundžić: Najmanje 60 milijuna eura potrebno za spas Imunološkog zavoda

U prosincu prošle godine pitanja Imunološkog zavoda dohvatio se i Živi zid, tražeći da se konačno kaže tko su “grobari Imunološkog zavoda”, osobe koje su uništile tu strateški važnu tvrtku, prozivajući sve dosadašnje hrvatske vlade i direktore Imunološkog, posebno ističući akademika Vlatka Silobrčića za kojega kažu da je novac koji je trebao biti uložen u modernizaciju Zavoda uložio u privatne štedionice.

“Akademik Vlatko Silobrčić, tadašnji predsjednik Uprave, novac Zavoda je oročio u privatnim štedionicama, umjesto da je uložio u proizvodnju. I kada je kazneno prijavljen, umjesto da bude procesuiran, postao je predsjednik Nadzornog odbora Imunološkog zavoda! Valjda zato da bi sam sebe kontrolirao i sam sebe štitio. To je model po kojem se već četvrt stoljeća uništavaju tvrtke u Hrvatskoj”, naglasio je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Istaknuo je da je ugledni imunolog i zviždač dr. Srećko Sladoljev godinama upozoravao na kriminal i korupciju u Imunološkom, da je podnio više kaznenih prijava, ali da nije bilo ništa od toga. Zato će, kazao je, pozvati glavnog državnog odvjenika u Sabor, da i on progovori o sustavnom uništavanju tog hrvatskog bisera i neprocesuiranju kazneno prijavljenih osoba.

U saborsku proceduru Živi zid poslao je prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo odgovornost za stanje u Imunološkom zavodu i spriječilo da ga se “dovede u stečaj kako bi se za malo novaca prodao privatnim interesima”.

U Imunološkom zavodu nalazi se toliko blago da bi sljedeće stoljeće cijeli svijet mogao dobivati cjepivo koje se tamo proizvede, upozoravaju iz Živog zida obećavajući da od Imunološkog zavoda neće odustati i da će “otkriti one koji su ga htjeli uništiti”, prenosi Slobodna Dalmacija.

“Akademik Silobrčić postao je direktor Imunološkog zavoda ratno-pretvorbene 1992. godine. Zanimljivo, prije toga je bio član UJDI-ja, pokreta za Jugoslaviju. On je zaista naslijedio golemi financijski suficit, oko 25 milijuna kuna (!) koji bi danas, ako se uzme u obzir tadašnja vrijednost novca i rada – vrijedio deseterostruko. No, umjesto u razvoj, Silobrčić novac ulaže u štedionicu Guste Santinija Pantovčak d.o.o. za manje od 5 posto kamata. To je ispod zaštitne stope HNB-a, a poslovne banke davale su od 1992. do 1996. trostruko na štednju! U recipročnom poslovanju Imunološki zavod zadužuje se kod iste štedionice uz kamatu od 12 posto! Sve je protuzakonito – niti je trgovačkim društvima bilo dozvoljeno poslovati sa štedionicama, niti je zbog sukoba interesa za financijskog savjetnika tvrtke smio postaviti vlasnika štedionice (plaćao ga je pet prosječnih plaća)!“, upozorio je dr. Sladoljev za direktno.hr pa podsjeća da je Imunološki tužio Silobrčića i prijavio ga Državnom odvjetništvu zbog štetnih radnji, dok je Silobrčić tužio Imunološki radi poništenja odluke o smjeni…

Akademik Silobrčić odgovarajući na optužbe da nije točno da je, kao predsjednik Uprave Zavoda, milijunske iznose s računa Imunološkog oročio u privatnoj štedionicu Guste Santinija, rekao je da je bilo riječ o iznosu “dovoljnom tek za hranu za laboratorijske miševe”.

No, direktno.hr donosi dokument koji svjedoči da je hrana za miševe – u to vrijeme – Imunološki stajala tek nešto više od 22 tisuće kuna godišnje, a ne pet i pol milijuna kuna, koliko je Zavod, odnosno Silobrčić, uistinu oročio u privatnoj štedionici Pantovčak d.o.o.!

Državna revizija u izvješću iz 2002. godine navodi da je ulaganjem novca Imunološkog zavoda u privatnu štedionicu Guste Santinija društvu nanesena izravna i značajna šteta, čime se potvrđuju navodi dr. Sladojeva.

> Afera Plagijat: Tko sve i zašto ne odustaje od napada na ministra Barišića?

Akademik Vlatko Silobrčić rođen je 1935. u Splitu. Srednje i fakultetsko obrazovanje stekao je u Zagrebu, u Klasičnoj gimnaziji i na Medicinskom fakultetu na kojem je i doktorirao. Profesionalnu karijeru gradio je između ostalog na Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu (znanstveni asistent, znanstveni suradnik), Imunološkom zavodu u Zagrebu (znanstveni suradnik, docent, znanstveni savjetnik, izvanredni i redoviti profesor, glavni direktor). Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Medicinske akademije Hrvatske, navodi se na službenim stranicama političke stranke Pametno, čiji je Silobrčić član predsjedništva.

> Tko stoji iza stranke Pametno, na čelu s Marijanom Puljak koja smatra da stavovi udruge U ime obitelji “vraćaju Hrvatsku u Srednji vijek”?!

Kao predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju nakon što je imenovana nova Plenkovićeva Vlada uvukao je to saborsko tijelo u medijsku i političku kampanju, tvrdeći 21. listopada 2016. da Odbor u arhivu ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na profesora Pavu Barišića, odnosno na to da su neki njegovi radovi plagijat.

> Dr. Željka Markić: ‘Za najviše sam znanstvene i etičke standarde – ali da vrijede za sve, ne samo za one koji nisu nekome po volji’

Navodno se Odbor sa Silobrčićem na čelu najviše žurio s procesuiranjem prijava koje je supotpisivao jedan od tri člana Izvršnog odbora Foruma za etičnost i razvoj znanosti i visokog obrazovanja, docent dr. sc. Pavel Gregorić, navodi direktno.hr. Riječ je o neformalnoj udruzi građana koju je u prosincu 2007. osnovao upravo akademik Vlatko Silobrčić. Uz njega, trojni Izvršni odbor udruge čine doc. dr. sc. Pavel Gregorić i profesor dr. sc. Saša Zelenika.

Podsjetimo da je Ante Čović, profesor etike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, još 2013. upozorio na sektaško kadroviranje u MZOŠ-u s elementima sukoba interesa, vezano uz Silobrčićevu udrugu građana. “Prof. dr. sc. Saša Zelenika došao je na funkciju pomoćnika ministra kao jedan od tri člana izvršnog odbora udruge Forum za etičnost i razvoj znanosti i visokog obrazovanja (Saša Zelenika, Pavel Gregorić i Vlatko Silobrčić)”, istaknuo je Čović, dodavši da su “dva druga člana izvršnog odbora Foruma (P. Gregorić i V. Silobrčić) postali veoma moćni neformalni doglavnici u resoru znanosti.” Čović je skrenuo pozornost i na indikativan udio osnivača i članova Foruma u Upravnom vijeću Instituta ‘Ruđer Bošković’, dodajući da je “Institut za filozofiju prepušten tako na milost i nemilost P. Gregoriću, dok je Institut ‘Ruđer Bošković’ dan na blagouživanje akademiku V. Silobrčiću i skupini članova Foruma”.

> Peternel: Zanimljivo da profesor Đikić nije očajavao u vrijeme dok je amater Jovanović vodio i demolirao sustav

“Kontinuirani napadi na novoga ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića poprimili su razmjere pravoga medijskog linča, odnosno medijskoga suđenja u kojem nije predviđeno uvažavanje činjenica ni regularnih procedura u kojima se one utvrđuju”, upozorilo je Sveučilište u Zagrebu krajem listopada, a Zlatko Hasanbegović na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu istaknuo je da je Silobrčić “zlorabio svoj položaj predsjednika važne ustanove za svoju političko-stranačku promidžbu. To je čista zloporaba.”

> Đikić ne odustaje od optužbi na račun ministra Barišića: Evo što je poručio u novom pismu!

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju nije poštovao tajnost postupka nego su članovi Odbora istupili u medijima što je protivno Pravilniku o radu Odbora pa su četiri člana potom istupila iz Odbora, a predsjednik Silobrčić podnio je ostavku, ali je ostao član. Odbor je pak nastavio s radom bez predstavnika hrvatskih sveučilišta.

> Devet hrvatskih znanstvenika u obrani ministra: Nije plagijator i ne treba podnijeti ostavku – evo zašto

Unatoč jasnim stavovima relevantnih institucija, ali i brojnih znanstvenika da je riječ o kumuliranju neutemeljenih optužba i nedokazanih prijestupa da se medijski proizvede politički pritisak na Pavu Barišića i Plenkovićevu Vladu, linč se uz medijske političke miljenike nastavlja dalje.

> Donosimo popis više od sto pripadnika akademske zajednice koji traže zaštitu Barišića od medijskog linča i mobbinga

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr