Ljiljana Zmijanović nakon početka suđenja za slučaj NP Krka: ‘Bodovati nešto prepisano maksimumom bodova je uvredljivo’

Foto: Ljiljana Zmijanović

U petak, 24. lipnja 2019., na Upravnom sudu u Splitu održano je prvo ročište po tužbi Ljiljane Zmijanović za poništenje odluke o izboru ravnateljice NP Krka.

Od strane Državnog inspektorata usvojen je zahtjev dr. sc. Ljiljane Zmijanović za pokretanje postupka provedbe nadzora radi ostvarivanja prava prednosti pri zapošljavanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i u izdanom rješenju utvrdilo povredu Zakona o hrvatskim braniteljima. U Rješenju Državnog inspektorat od 23. svibnja 2019. godine se navodi:

Utvrđuje se da je „Nacionalni park Krka“, javna ustanova, sa sjedištem u Šibeniku, Trg Ivana Pavla II br. 5., povrijedila pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata – dragovoljca Ljiljane Zmijanović sklopivši ugovor o radu dana 22. veljače 2019. godine sa Nellom Slavicom po natječaju objavljenom 27. Prosinca 2018. godine za radno mjesto ravnatelja“.

(FOTO) Hrvatska braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravnatelja NP Krka o odluci ministra: ‘Ovo je nepoštivanje hrvatskih zakona i udar na znanost’

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović za Narod.hr: Ravnateljica NP Krka Nella Slavica u cijelosti je prepisala Koncepciju rada i razvoja

Osim što je istovremeno bila u HDZ-u i HNS-u nova ravnateljica NP Krka nije magistra ekonomije!

(VIDEO) Grmoja o dr. Zmijanović: Takav je odnos HDZ-a prema braniteljima i ljudima s kvalifikacijama

Povrijeđen Zakon o braniteljima: Zbog rezultata natječaja NP Krka dr. Zmijanović podnijela zahtjev za upravni nadzor

 

Nakon održanog prvog ročišta zatražili smo komentar dr. sc. Ljiljane Zmijanović, koja je kazala:

„Da, danas je održano prvo ročište povodom moje tužbe protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje je zastupao Igor Vukić, ujedno i član Povjerenstva koje je provodilo postupak izbora. Nada Mikulandra, odvjetnica iz Šibenika zastupala je Nellu Slavicu kao zainteresiranu stranu.

Predložila sam niz dokaza u smislu potvrde navoda na okolnosti da je Koncepcija rada i razvoja Nelle Slavice u cijelosti prepisana i zatražila vještačenje nadležne institucije za to. Bodovanje nečega što je u cijelosti prepisano sa maksimalnim brojem bodova u krajnjoj liniji je uvredljivo, a potpuno bizarno iz perspektive znanstvenog poimanja kvalitete.

Nadalje, zatraženo je da se pribavi spis državnog inspektorata, a u kojem postupku je utvrđena povreda prava prednosti pri zapošljavanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Na današnjem ročištu mi je uručen odgovor na tužbu zainteresirane strane, a novo ročište zakazano je za 10. srpnja 2019. Uredujući sud odredio je o dokazima i prijedlozima odlučiti izvanraspravno.

Iz odgovora na tužbu i izlaganja na ročištu, stav Ministarstva i Nelle Slavice je očekivan, da je tužba neosnovana, da postupak odabira, odnosno utvrđivanja bodovne liste nije i ne može biti predmet rasprave, da niti sud niti tužiteljica nisu ovlašteni ulaziti u predloženu Koncepciju Nelle Slavice.

Ako je nemoguće, po mišljenju Ministarstva i Ravnateljice NP Krka ulaziti u razloge, metodologiju i način ocjene kvalitete kandidata, kada se ne zna niti jedan podatak o sadržaju razgovora s kandidatima, čemu onda služi natječaj? Uz to, ne postoji niti slovo kojim bi se obrazložile razlike u kvaliteti kompetencija, u smislu znanstvenog stupnja, radnog iskustva, stvarne kvalitete predložene Koncepcije… pa u konačnici i statusa nezaposlenog dragovoljca Domovinskog rata.

Po svemu sudeći odluka članova Povjerenstva, po mišljenju Ministarstva, je izvan granica preispitivanja u sudskom postupku, pa se naravno, i poimanje obveze Ministarstva i JU NP Krka glede primjene Zakona o hrvatskim braniteljima čini kao čisti pamflet.

Nella Slavica smatra da povreda Zakona o braniteljima nije razlog za poništenje natječaja!

Državni inspektorat, pak, rješenjem izričito navodi povredu Zakona o Hrvatskim branitelja.

Poimanje primjene Zakona o hrvatskim braniteljima se iščitava iz žalbe Nelle Slavice:
„Očigledna omaška u pisanju teksta natječaja glede pozivanja na Zakon o hrvatskim braniteljima…, ne može imati za posljedicu nevaljanost ugovora o radu koji je sklopljen, ne na temelju natječaja, već Rješenja kao upravnog akta.“

Sami prosudite smisao i značaj ove konstatacije.“ – zaključila je dr. sc. Zmijanović.

Podsjetimo, Ljiljana Zmijanović bila je jedina doktorica znanosti među kandidatima na natječaju za ravnatelja NP Krka, a također je i nezaposlena hrvatska braniteljica, zbog čega ima zakonsko pravo prednosti pred ostalim kandidatima. No, usprkos svemu tome, za novu ravnateljicu izabrana je Nella Slavica, za koju je kasnije utvrđeno da posjeduje dvije stranačke iskaznice – onu HDZ-a i HNS-a.

Dr. sc. Zmijanović uputila je stoga tužbu Upravnom sudu u Splitu u kojem traži poništenje izbora, a također je Ministarstvu uprave uputila zahtjev za provedbu upravnog nadzora natječaja za imenovanje ravnatelja/ice NP Krka radi povrede odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr