Lovrinović: Postoji bjelokosna kula koju još nitko nije dirnuo, slomit će sve, a mi ćemo svi pocrkati!

Foto: Fah

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović upozorio je srijedu kako je Srbija po prvi put od osamostaljenja Hrvatske zabilježila suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Hrvatskom, a glavnim krivcem za to drži promašenu vanjskotrgovinsku politiku i Hrvatsku narodnu banku.

“Ova činjenica govori o promašenosti ukupne, a posebno vanjskotrgovinske politike Hrvatske i to bi nas moralo zabrinuti”, rekao je Lovrinović nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Srpski izvoz u Hrvatsku u 2016. bio je 467 milijuna eura i lani je rastao 17 posto. dok je, kazao je, istovremeno uvoz iz Hrvatske u Srbiju iznosio je 436 milijuna eura te se smanjio se šest posto. “Ostvaren je suficit od nekih 30-tak milijuna eura”, ističe Lovrinović.

Najvažniji uzrok svega toga je, tvrdi, promašena politika HNB-a. “U 10 godina središnja banka Srbije oslabila je dinar 60 posto. Pa je li onda čudno da je ova smrznuta politika tečaja kune i neprijateljska politika za izvoznike morala dovesti naše izvoznike na koljena” upozorio je Lovrinović.

“Postoji bjelokosna kula koju još nitko nije dirnuo u Hrvatskoj, to je HNB, ona će slomiti sve do kraja, a mi ćemo, da oprostite, pocrkati svi! Oprostite na mojim neakademskim izrazima,” poručio je zastupnik.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin upozorio je pak, nakon stanke, kako se, nakon udara na turizam, podizanjem PDV-a na ugostiteljske usluge sada priprema još jedan – povećanje boravišne pristojbe.

“Turizam je najvažnija gospodarska grana. Povećanjem PDV-a na ugostiteljske usluge učinjen je atak na turizam, a danas se planira povećati i boravišna pristojba”, rekao je Grbin.

U nekim se situacijama boravišna pristojba povećava se i više od pet puta, pristojba koja se plaća po noći u najelitnijim mjestima raste za 14 posto. “Država to obrazlaže time što je potrebno investirati nova sredsta u turističku promociju i zato što boravišna pristojba nije rasla godinama”, rekao je Grbin. Dodao je da ta tvrdnja ‘ne drži vodu’ jer je iznos pristojbe obračunat i naplaćen, od 2015. do 2016. rastao za 20 milijuna kuna.

SDP je apelirao da se prijedlog o povećanju pristojbe još jednom razmotri te prije “još jednog udara na hrvatski turizam razmisli da li je ciljeve moguće postići bez dizanja još jednog nameta”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs