Luka Mlinarić iz Narod odlučuje: „78 000 potpisa skupili smo isključivo zahvaljujući ljudima dobre volje koji se bezrezervno žrtvuju“

Foto: snimka zaslona

„Dosada smo prikupili 78 000 potpisa, isključivo zavjaljujući ljudima dobre volje, našim volonterima diljem zemlje koji se bezrezervno žrtvuju i daju svoje vrijeme za dobro hrvatskog društva.“ – rekao je za Narod.hr Luka Mlinarić iz udruge U ime obitelji koja sudjeluje u inicijativi Narod odlučuje, nakon koferencije za medije koja je održana u srijedu u hotelu Westin u Zagrebu.

Na konferenciji je koordinator Inicijative Zvonimir Troskot izvijestio o broju potpisa koji su prikupljeni, unatoč snažnim opstrukcijama mnogih gradova i općina, a Luka Mlinarić iznio je i dodane informacije vezane uz te probleme.

„Konkretno, u četiri najveća hrvatska grada ima ili premalo lokacija ili se one naplaćuju. Zagreb, Osijek i Rijeka traže plaćanje lokacija u velikim iznosima, što zaista onemogućuje prikupljanje potpisa na većem broju mjesta.“- rekao nam je Mlinarić, podsjećajući da im grad Rijeka još uopće nije izdao odobrenja za lokacije na kojima bi se prikupljali potpisi.

(FOTO) Ovog mladića u Sinju ni kiša ne može spriječiti u prikupljanju potpisa – pogledajte fotografije iz drugih dijelova Hrvatske!

„Tek su nam jučer, više od tri tjedna nakon što smo im poslali zahtjev, dostavili ugovor i predračun. Dakle, mi najprije moramo to potpisati, platiti i poslati njima, pa će tako građani Rijeke, jedog od najvećih hrvatskih gradova, tek krajem ovog tjedna moći davati potpise“ – ističe Mlinarić.

Split jedini od velikih gradova ustupio dodatne lokacije bez naknade

U Zagrebu, gdje je za lokacije potrebno platiti visoke cijene, dodatna potpisna mjesta su omogućile donacije građana.

„Što se tiče Zagreba, tamo je prijavljeno nekoliko dodatnih lokacija, i to isključivo zahvaljujući našim donatorima.“ – istaknuo je Mlinarić, a osvrnuo se i na pozitivan primjer grada Splita.

(FOTO) Narod odlučuje: Gdje možete potpisati u Slavonskom Brodu, Zaprešiću, Omišu, Opuzenu, Sinju…?

„Na konferenciji smo zahvalili gradu Splitu, koji je jedini od četiri najveća hrvatska grada, odobrio dodatne lokacije bez naknade.“ rekao je Mlinarić, ističući kako je koordinator Troskot postavio pitanje zašto, ako to može učiniti grad Split, to ne bi mogli učiniti Osijek, Zagreb i Rijeka.

Građani Zagreba i Splita- javite se za volontiranje!

Istaknuo je kako se proces izdavanja lokacijske dozvole pretvorio u oruđe kojim mnogi gradovi i općine pokušavaju opstruirati ovu referendumska inicijativa.

„Mi smo odobrenja tražili još prije tri tjedna, međutim, ona pristižu tek ovih dana“ – ističe Mlinarić podsjećajući da je u samo 15 dana potrebno pikupiti više od 370 tisuća potpisa.

(VIDEO) Narod odlučuje: U prva tri dana prikupljeno 78.000 potpisa – unatoč svim preprekama

„Započeli smo s prikupljanjem potpisa, a tek nam sada od mnogih gradova i općina stižu odobrenja da tamo uopće možemo prikupljati. To smatramo opstrukcijom s njihove strane.“- poručuje.

Na kraju je pozvao građane Zagreba i Splita, u kojima su odobrene nove lokacije, da se prijave za volontiranje kako bi omogućili prikupljanje potpisa i na tim mjestima.

Za volontiranje se možete javiti na ovoj poveznici, a referendumska pitanja možete proučiti ovdje.

Lokacije štandova za potpis možete provjeriti ovdje, uz napomenu da su u procesu ažuriranja:

https://narododlucuje.hr/lokacije/

 

Izvor: narod.hr