Medicinske sestre prosvjeduju na Zrinjevcu, Beroš tvrdi: ‘Ovaj prosvjed ima neke druge ciljeve’

beroš medicinske sestre
Foto: snimka zaslona, Fah; fotomontaža; narod.hr

Medicinske sestre i tehničari prosvjeduju četvrtak od 11 sati na Zrinjevcu ispred Vrhovnog suda u Zagrebu, a uoči prosvjeda pismo im je uputio ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dio ih se protivi cijepljenju

Medicinske sestre i tehničari već su duže vrijeme nezadovoljni uvjetima u kojima rade, a pandemija koronavirusa stanje je dodatno pogoršala. K tome, dio njih se protivi cijepljenju i ne razumije zašto Ministarstvo zdravstva i Vlada te dio sindikata nemaju razumijevanja za probleme koji su, kako kažu, snašli struku, navodi dnevnik.hr.

Neadekvatno plaćen prekovremeni rad i rad na blagdane, sistematizacija radnih mjesta, ucjene i prijetnje zbog necjepljenja, beneficirani radni staž, rad van kompentencija i priznavanje visokoškolskog obrazovanja, ključni su problemi zbog kojih će dio medicinskog osoblja prosvjedovati u četvrtak na Zrinjevcu u režiji Sindikata medicinske sestre i tehničari Zajedno.

”Trenutno ne vidimo kako će u skorije vrijeme doći do poboljšanja stanja, niti jasnog plana resornog Ministarstva za boljitak hrvatskog sestrinstva. Svjesni smo svoje odgovornosti prema pacijentima, za koje predano skrbimo. Nažalost, zbog svakodnevno prisutnog umora i stresa, postajemo i sami pacijenti”, istaknuli su iz Sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uoči prosvjeda oglasio se i ministar zdravstva Beroš

Uoči njihova prosvjeda pismom se oglasio ministar zdravstva Vili Beroš i poručio: ”Nijedan građanin Hrvatske, pa ni zdravstveni djelatnici, nisu prisiljavani na cijepljenje, ali nemamo pravo odustajati od poduzimanja svih mjera u zaštiti pacijenata u bolnicama i korisnika usluga u ustanovama socijalne skrbi od zaraze COVID-19. Današnji sindikalni protest dijela medicinskih sestara i tehničara legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i zahtjeva prava zaposlenika, ali nema mjesta manipuliranju činjenicama”.

Uvođenje sigurnosnih mjera u ustanovama zdravstva i socijalne zaštite početkom listopada, od kada će svi zaposlenici dolazak na rad i obavljanje svakodnevnih poslova moći ostvarivati uz pomoć potvrda o cijepljenju odnosno preboljenju zaraze ili uz redovito testiranje na COVID-19, u jednom dijelu javnosti potiče rasprave o tom pitanju, a neke od sindikata zaposlenika u zdravstvenom sektoru ponukao je na javni protest, svjestan je ministar.

”Za danas najavljeni protest Sindikata medicinskih sestara i tehničara Zajedno, koji okuplja dio tih zdravstvenih djelatnika, legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanje zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja i ja ga s te strane podržavam”, istaknuo je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Beroš: Nitko u našoj zemlji nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje

No, kako napominje: ”Ono za što nema opravdanja ni razumijevanja jest ciljana manipulacija činjenicama vezanima uz najavljeno provođenje zaštitnih mjera u zdravstvenim ustanovama, posebno onima u kojima se liječe bolesnici koji su i najranjiviji od zaraze korona virusom i njenih pogubnih posljedica. Nitko u našoj zemlji nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje. Ali, kao ministar zdravstva dužan sam poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju ulaska i širenja zaraze u zdravstvenom, posebno bolničkom sustavu”.

Beroš ‘neugodno iznenađen’ time što se dio zdravstvenog sustava ne želi cijepiti

Beroš ističe da ga zato ”neugodno iznenađuje da, uz liječnike, važan dio zdravstvenog sustava poput sestara i tehničara, koji su u svakodnevnom izravnom kontaktu s najtežim bolesnicima, ne prepoznaje potrebu da aktivno doprinose učinkovitoj zaštiti svojeg i tuđeg zdravlja. Naše uloge u liječenju ljudi nisu samo profesionalne, one su iznad svega humanizam i suosjećanje s najpotrebitijima, posebno u okolnostima koje nam nameće ovakva svjetska pandemija”.

Osvrćući se na pitanje plaćanja prekovremenog i rada na blagdane, kojeg Sindikat medicinskih sestara i tehničara zajedno navodi kao jedan od razloga za današnji prosvjed, Ministarstvo zdravstva ističe da je rad na blagdan plaćen sukladno Kolektivnom ugovoru kao i visina iznosa za prekovremeni rad koja je povećana od ožujka 2020. godine Dodatkom III Kolektivnom ugovoru, a Vlada je 16. rujna ove godine donijela Odluku o isplati razlike iznosa za prekovremeni rad za ranije razdoblje. Time je doneseno rješenje da se taj dugogodišnji problem riješi do kraja iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sistematizaciju radnih mjesta utvrđuje svaka zdravstvena ustanova svojim općim aktima, podsjetio je Beroš: ”Nazivi radnih mjesta i visina koeficijenta uređeni su Uredbom Vlade. U tijeku su izmjene kojima se vrednuje visokoškolsko obrazovanje medicinskih sestara te utvrđuju koeficijenti za magistre sestrinstva za položajna mjesta poput glavne sestre klinika, kliničkih zavoda i zavoda u kliničkim ustanovama, te službi u županijskim bolnicama, kao i za neka druga radna mjesta. Utvrđuje se i koeficijent vozača saniteta kao posebno radno mjesto u zdravstvenim ustanovama”.

> (FOTO) Medicinske sestre prosvjeduju na Markovom trgu bez podrške strukovnog sindikata

Beroš: ‘Jasan znak da ovakav protest ima neke druge ciljeve’

Na sva ta pitanja, kao i pitanje beneficiranog staža, koja otvara Sindikat medicinskih sestara i tehničara Zajedno, Ministarstvo zdravstva, tvrdi ministar, ”nudi odgovore i rješenja u skladu sa zakonima i objektivnim financijskim mogućnostima sustava, ali poziva i na stalni dijalog u pronalaženju prihvatljivih rješenja. Ali, kada se pitanja i teme, umjesto Ministarstvu zdravstva, upućuju na druge adrese u društvu, onda je to više nego jasan znak da ovakav protest ima neke druge ciljeve”.

”Pitanja zdravlja i liječenja svima su nam zajednička, jednako pogađaju svakog građanina ove zemlje i tako im moramo pristupati i rješavati ih. Na zdravstvenim djelatnicima je u tom smislu najveća zadaća i odgovornost. I zato nam je, posebno u vremenu u kojem živimo, potrebno više međusobnog razumijevanja i potpore jednih drugima”, zaključio je Beroš, a donosi Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.