Mesić i Manolić prvi svjedoci pred Povjerenstvom za Agrokor?

Foto: Fah

Saborsko istražno Povjerenstvo za Agrokor danas je odlučilo o prvim svjedocima kojima bi trebali svjedočiti 3. studenoga, javlja HRT.

Na zahtjev vladajuće većine prvi svjedoci pred Povjerenstvom za Agrokor trebali bi biti Josip Manolić i Stjepan Mesić, neslužbeno se doznaje. Na pripremnom sastanku istražnog povjerenstva u Saboru, koji još uvijek traje, odbijen je prijedlog da se kao svjedok među prvima pozove izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Inače, pripremna sjednica Povjerenstva za Agrokor počela je raspravom o tome treba li biti otvorena za javnost. Nakon polusatne rasprave, većinom glasova odlučeno je da će sjednica biti zatvorena.

Milijan Brkić (HDZ) podsjetio je kako je na prvoj dogovoreno da će pripremne sjednice biti zatvorene za javnost. Budimo odgovorni, ne prepuštajmo ove rasprave jeftinom populizmu, ne mijenjajmo stavove. Ovo je pripremna sjednica, a kad krene rad Povjerenstva 3. studenog, onda će javnost biti tu, kazao je Brkić. Stjepan Ćuraj iz HNS-a rekao je kako nema problem s medijima, ali smatra da se konstruktivnije radi kad ih nema.

Gordan Maras
je inzistirao da sjednica bude otvorena za javnost jer ne vidi razloga zašto bi svoje stavove o ovom pitanju skrivali od javnosti. O čemu će povjerenstvo raspravljati i u kojem će smjeru ići rasprava, važna su pitanja za naše građane. Orsat Miljenić smatra da sve dulje traje kad su mediji prisutni. Isto tako imamo odredbu Zakona koja kaže da smo u teoriji javni, osim ako nije odlučeno drukčije, i ja ću to sad staviti na glasovanje. I Mostov Nikola Grmoja drži da sjednica treba biti javna. Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku predložio je glasovanje.

Predsjednik Istražnog povjerenstva za Agrokor, SDP-ov Orsat Miljenić jučer je optužio HDZ da se skriva iza krive interpretacije zakona. Trebalo bi, kaže, pozvati glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana pred Povjerenstvo, koji bi zatvorio istragu i odredio koja područja mogu biti tema. Siguran sam, recimo, da se ne vodi istraga o plaćanjima radnika Agrokora u bonovima, zašto povjerenstvo to ne bi ispitalo? Ili, sigurno se ne vodi istraga o tome je li Porezna uprava nadzirala Agrokor, pa zašto nam ministri financija svih vlada i šefovi poreznih uprava ne bi pred povjerenstvom rekli zašto nije bilo tog nadzora. Ne znam kako bismo time omeli istragu, zapitao se.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako je, prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, jasno da ako se pokrene sudski postupak o nekoj temi koja je predmet istrage povjerenstva, kao u slučaju saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor, ono odmah prestaje s radom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt