Milanović predložio Vesnu Pusić za glavnu tajnicu UN-a: Zapamćenu po izjavama da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH i da teroristi putuju business klasom

Bjelovar, 4.11.2015. - Koalicija 'Hrvatska raste' održala je predizborni skup u Bjelovaru. Na fotografiji Vesna Pusiæ i Zoran Milanoviæ. foto HINA / mm

Predsjednik vlade RH Zoran Milanović ostvario je najave i u zadnjim danima svog mandata službeno je nominirao potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić kao kandidatkinju za mjesto idućeg glavnog tajnika UN-a, piše Vecernji.hr

Pismo, poslano 2. studenog, Milanović je naslovio na predsjednika Opće skupštine UN-a Danca Mogensa Lykketofta, a istoga ga je dana uz diplomatski uvod Lykketoftu predala naša Stalna misija RH pri UN-u. U svom pismu Milanović piše kako je hrvatskoj Vladi čast nominirati gđu Pusić i navodi kako ona ima istaknutu nacionalnu i međunarodnu karijeru, i kao političarka i članica akademske zajednice, što je čini u cijelosti odgovarajućom za poziciju za koju je potrebno globalno vodstvo i odgovornost. “Dulje od dva desetljeća gđa Pusić uključena je u domaću i međunarodnu politiku i imala je vrlo istaknutu ulogu u pregovorima RH s EU”, piše dalje Milanović te dodaje da je Pusić i nadgledala cijeli pregovarački posao između Hrvatske i EU.

Dodaje da je ona sada, kao ministrica vanjskih poslova, posebno aktivna na pitanjima razvoja, ljudskih prava i humanitarnim pitanjima. Posebno je fokusirana na unaprjeđivanje položaja žena i djevojčica, osobito u postkonfliktnim i tranzicijskim društvima, stoji u pismu. Milanović piše predsjedniku opće Skupštine i navodi da su u hrvatskoj Vladi “uvjereni da gđa. Pusić na toj funkciji donosi i jedinstvenu kombinaciju jakog vodstva, vizije, osobnog integriteta, vještine u upravljanju te bogatog akademskog zaleđa, kao i dubokog razumijevanja globalnih i regionalnih tema. U drugom dijelu pisma Milanović se poziva na načelo pravične zemljopisne distribucije za vodeće pozicije u sustavu UN-a te piše “budući da jedino grupa istočnoeuropskih država nije imala tu čast, vjerujemo da bi idući glavni tajnik UN-a trebao biti iz ove regije”.

Prije dva mjeseca, kada se pojavila ideja o nominaciji V. Pusić, a koja je javno i očekivala potporu predsjednice, K. Grabar-Kitarović odgovorila je “kako je odluku o hrvatskom kandidatu za glavnog tajnika ili tajnicu UN trebalo prepustiti novoj vladi jer su izbori preblizu… neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa.

Nije riječ o međunarodnom natjecanju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji”, rekla je još u rujnu predsjednica.

Protiv ove nominacije izjasnio se bio i HDZ, sa stajalištem kako “rezultati V. Pusić nisu dovoljni za kandidaturu”.

Je li Hrvatskoj čast kandidirati upravo Vesnu Pusić, kako to tvrdi Zoran Milanović?

Podsjetimo se tko je Vesna Pusić, hrvatska političarka koja želi postati glavna tajnica UN-a. Kandidati za tu funkciju trebale bi biti „ugledne osobe visokih postignuća“.

Svoju vlastitu državu Hrvatsku optužila je da je vodila „agresorski rat u BiH”.

Premijer Milanović kaže da je Pusić „posebno fokusirana na unaprjeđivanje položaja žena i djevojčica“, međutim Vesni Pusić žene, žrtve silovanja nisu vrijedne toliko da bi razgovarala s njima, već ih umjesto toga šalje na gay parade.

Uoči referenduma za ulazak Hrvatske u Europsku uniju uputila je ucjenu umirovljenicima da neće dobiti mirovinu ako na referemu ne zaokruže “za” EU.

Uoči održavanja prvog građanskog referenduma o braku u 2013. izjavila je: “Neobično je važno da svi građani, bez obzira što mislile o ovoj konkretnoj temi, izađu na referendum i glasaju protiv.”

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) na čijem je čelu Vesna Pusić bila protekle četiri godine dodijelilo je novce Documenti, u kojoj je predsjednik upravnog odbora njezin brat, Zoran Pusić. Ministarstvo je također financiralo i projekte Centra za mirovne studije, GONG-a, B.A.B.E-a.

Rusiji je slala nediplomatske poruke, početkom 2015. godine kada je potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini.

Kada se Hrvatska našla u vrtlogu migranske krize, ministrica je za to vrijeme letila državnim zrakoplovom s kraja na kraj svijeta odrađujući svoju privatnu kampanju za glavnu tajnicu.

Iznimno bitnu komunikaciju sa susjedima u tom prvom razdoblju prepustila je premijeru Milanoviću i ministru Ostojiću koji su kroz svađalački i vulgarni nastup s Mađarskom, Srbijom i Slovenijom doveli diplomatske odnose sa susjedima na najnižu razinu.

Umjesto da se MVP snažno uključilo u pregovore sa susjedima trebalo je i snažno lobirati prema europskim institucijama kako bi se Hrvatskoj pomoglo na svaki mogući način, a prvenstveno onim najpotrebnijim – novcem.

No, Hrvatska do danas od EU traži mrvice, ali zato izdašno iscrpljuje domaći proračun ponašajući se poput pijanog milijardera u novoj ulozi svjetskog humanitarca.

O obrazovanju, obiteljskoj prošlosti i drugim političkim aktivnostima Vesne Pusić možete pročitati ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr
Photo: fah